ÉLETMÓDI

Jön a spárgaszezon, ez az étel a tavasz kedvence lesz!

Nagyon egészséges és fantasztikusan ízletes ez a tavaszi zöldség! Kihagyhatatlan recepttel készültünk neked!

A spárga igazi tavaszi zöldség! Hamarosan kezdődik a szezonja, mely június közepéig tart. Rostokban, vitaminokban gazdag, kalória viszont alig található benne. Diétához, méregtelenítéshez, a haj, a bőr és a köröm szépségéhez is hozzájárul.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Spárga

Spárga
Fotó: pixabay.com

Típusok:

Színe alapján négy típussal találkozhatunk: fehér, lila, lilászöld és zöld. Magyarországon a fehér és a zöld a leggyakoribb fajták.

Jótékony hatásai:

A spárgahajtás a legízletesebb része a zöldségnek. 95%-ban víz, de gazdag A-, C-, E, K- és B-vitaminokban. Tartalmaz folsavat, kalciumot, vasat, nátriumot, foszfort és káliumot is. Szára segíti a bélműködést, emésztést. Híres jótékony hatásáról, hiszen hat a vérkeringésre, és segít a méregtelenítésben is. Vízhajtó hatása a diétázóknak kedvez, a folsav pedig a kismamák kincse.

Egyszerű, de fantasztikus recept:

Spárga hollandi mártással, eperrel díszítve

Spárga

Spárga

  • 1 kg spárga ( tetszés szerint fehér és/ vagy zöld)
  • 4 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 ek citromlé
  • bors

díszítés

  • 30 dkg eper ( ha marad az sem baj )
  • rozmaring a kertből

Így készítsd el:

  1. Tisztítsd meg alaposan a spárgát, és állítsd enyhén cukros-sós vízbe, úgy hogy a feje kilátszódjon.
  2. Fedő alatt 10-15 percig párold, majd csöpögtesd le.
  3. Közben készíts hollandi mártást. Tedd a tojássárgáját habüstbe és adj hozzá 4 ek. langyos vízet. Az üstöt állítsd vízgőz fölé, vagy tűzhelyen nagyon kis lángon, habverővel állandóan kevergetve, készíts belőle sűrű krémet.
  4. A mártásd sózd, citromlével, fehér borssal ízesítsd. Ha levetted a tűzről, kanalanként add hozzá a langyos vajat. Keverd homogén állagúvá és öntsd a spárgára, Azonnal tálahatod.
  5. Az epret mosd meg, vágd ketté és díszítsd vele az ételt, szórj rá ízlésesen egy kis rozmaringot, feldobja az ételt!

Jó étvágyat!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?