ÉLETMÓDI

Covid-szakítás márpedig létezik, mutatjuk, mit tehetsz ellene

Fenekestül felforgatta az életünket a koronavírus járvány, és ez bizony igaz a kapcsolatokra is. Olyan kihívások elé néznek a párok, amikre korábban soha nem volt példa. A szakértő szerint azonban megóvhatod a kapcsolatod, mutatjuk, hogyan!
  • Szerző:

Nem csillapodik egyelőre a koronavírus-járvány, és a második karanténra az emberek kezdenek lelkileg is kimerülni. Nem csoda, hogy sorra jelennek meg lehangoló statisztikák arról, hogy több a válás és a szakítás, mint a járvány előtt; sok románcnak vet véget a covid-szakítás. Szakértők szerint némi tudatossággal azonban megmenthetők a kapcsolatok.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Válás 01

Fotó: Pixabay.com

Sokan nem csupán azzal szembesülnek a kényszerű otthonlét alatt, hogy valójában eddig alig ismerték életük párját, de nagyon sokan a megélhetésüket is elvesztették. Az anyagiak miatt pedig sokszor sík ideg a férfi és a nő is. Ráadásul sokan most döbbennek rá, hogy a párjuknak eszméletlen idegesítő szokásai vannak, amik eddig nem tűntek fel. Ilyen nyomás alatt nem csoda, hogy sokan szakítanak: egy, a Lancet magazinban megjelent tanulmány szerint a történelem során mindig is hajlamosak voltak a párok krízishelyzetben elválni egymástól.

A szakértők szerint a tudatosság segíthet megmenteni a kapcsolatot. Először is jó, ha emlékezteti magát az ember arra, hogy rendkívüli körülmények között éljük az életünket, így normális dolog ingerültebbnek, idegesebbnek lenni. Ha valaki megnevezi a problémát, könnyebben kézben tudja tartani a dolgokat, vagy legalábbis úgy érzi, hogy képes uralni a helyzetet. Sokan azt javasolják, hogy a döntésre adjon magának 60 napos határidőt az, aki bizonytalan a kapcsolatában. Tehát határozza el, hogy igen, szakítani fogok – de csak két hónap múlva. (A szakértők azt is hozzáteszik hogy ez nem érvényes, ha bántalmaz valakit a párja; akkor azonnal meg kell tenni a lépést!).

Fotó: Shutterstock

Sokakban fel sem merül, hogy segítséget is lehet kérni, sőt, még mindig tartja magát az a nézet, hogy pszichológus segítségét kérni ciki; pedig ez tipikusan az a helyzet, amikor nem árthat egy szakember, aki külsősként átvezeti a párt a krízisen. Tévhit, hogy a járvány alatt nem elérhetők ezek a szolgáltatások, sok szakember online is rendel. Vannak párok, akik a lezárás alatt teljesen begubóznak, csak egymásnak maradnak – de e mellett nem szabad elfeledkezni a családtagokról, barátokról sem, akikkel jó legalább telefonon tartani a kapcsolatot, javasolják a párterapeuták. Azt pedig kifejezetten ajánlják, hogy hiába van összezárva a pár, akkor is töltsenek némi időt külön, például mindenki foglalkozzon a saját hobbijával egy pár órát. Ezekkel a praktikákkal elkerülhető, hogy idő előtt véget érjen a párkapcsolat a járvány miatt…

És ezeket olvastad már?