ÉLETMÓDI

Lehet, hogy érzelmileg zsarol a párod? Így ismerd fel ezt az aljas viselkedést

Ezzel a kegyetlen játszmával nem csupán olyasmire vesz rá téged, amit nem akarsz megtenni, de porig rombolja az önbizalmadat is. Bár az érzelmi zsarolásnak biztos jelei vannak, kevesen ismerik fel: mutatjuk, mire érdemes figyelni!
  • Szerző:

Az érzelmi zsarolás legtöbbször párkapcsolatokban bukkan fel, amikor az egyik fél mindenáron érvényesíteni akarja a másikon az akaratát, de képtelen nyíltan megmondani, mit szeretne. A zsarolónak könnyű dolga van, hiszen mindent tud a másik félről, alaposan ismeri a gyenge pontjait, és éppen emiatt nagyon fájó, ha vissza is él ezzel. Ha észreveszed ezeket a jeleket a kapcsolatodban, akkor bizony érzelmi zsarolás áldozata vagy, és ideje elbeszélgetned a pároddal. Ez a játszma ugyanis hosszú távon lerombol téged, és nem csupán az önbecsülésedet küldi padlóra, de a stressz miatt, amit okoz, még az egészségedre is káros lehet.

Veszekedés 02

Az érzelmi zsarolás alattomosan mérgezi a párkapcsolatot. Fotó: Pixabay.com

1. Nem kér, követel

Ha szeretne valamit, nem kéréssel fordul hozzád, hogy ideje lenne például új munkahelyet találnod, hanem kijelenti, hogy márpedig muszáj leszel másik állást keresni. Apróságnak tűnik ez a különbség a megfogalmazásban, de ha nem mondasz igent, egyre erősebb nyomást gyakorol rád, és sokszor azt az érvet hozza fel, hogy azért kér erre, mert szeret téged. Szeretetről azonban szó sincs, mindössze totális kontrollt szeretne elérni feletted.

2. Kellemetlen érzéseket okoz

Ha mindig úgy érzed, kapásból nemet kell mondanod arra, amire a párod kér, az is az érzelmi zsarolás jele lehet. Főleg akkor, ha ingerült leszel, amikor követeléssel fordul feléd. Ennek az az oka, hogy a zsarolás folyamatos feszültséget tart fenn a kapcsolatban és benned, és tudat alatt ellen akarsz állni ennek a láthatatlan terrornak.

Ha sokáig vagy érzelmi zsarolás áldozata, egy idő után árnyéka leszel önmagadnak. Fotó: Shutterstock

3. Nem fogadja el a nemet

Félelem- és bűntudatkeltéssel igyekszik a zsaroló rávenni az áldozatát arra, hogy azt csinálja, amit ő akar. Pontosan tudja, milyen gombjaidat kell megnyomnia ahhoz, hogy kiborulj, és végül igent mondj. Rendszeresen téged hibáztat apróságokért is, és olyan végletes dolgokat vág a fejedhez egy ártalmatlan vitában is, hogy elhagy, vagy elköltözik.

4. Nem riad vissza a fenyegetéstől

Ha nem adod be a derekad, végső esetben szemrebbenés nélkül megfenyeget téged, például azzal, hogy ha nem csinálod, amit akar, akkor kárt fog tenni magában vagy akár benned is. Ezzel egyre erősebb nyomást akar gyakorolni rád, és abban reménykedik, hogy a fenyegetéstől összezavarodsz annyira, hogy igent mondj neki.

Vészjelzés, ha a párod megfenyeget. Fotó: Pixabay

5. Alaptalanul megvádol

A zsarolók egyik kedvelt trükkje, hogy áldozatukat olyasmivel vádolják, amit nem követett el. Tipikus példája ennek, amikor olyasmit keres rajtad, amit soha nem használtál, és biztosan ő pakolta el valahova. Ha nem vigyázol, egy idő után te is magadat vádolod majd mindenért, amitől rosszul érzi magát, például ha nehéz napja volt a munkahelyen, vagy rossz kedve van.

6. Jelenetet rendez

Nincs is annál kínosabb, mint amikor nyilvános helyen borítja valaki a bilit a párjára, de a zsarolók ezt sem véletlenül csinálják. Többnyire a féltékenység vezérli őket, és azért kiabálnak, mert nem tetszik nekik, ahogy a pincérre, eladóra mosolyog a partnerük, és meg akarják szégyeníteni. Sokszor azonban azért csinálnak jelenetet, mert az áldozat nagy nyilvánosság előtt arra törekszik, hogy a kínos jelenet minél előbb véget érjen, és inkább mindenre igent mond.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A legjobb töltött káposzta receptek
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?