Létrehozva: 2017.07.16.

Sokkoló jelenség tapasztalható az újkori szexben, kitálalt a tudomány

Manapság már minden randiszituációhoz lehet mobilalkalmazást letölteni: gluténmentes randi, szexrandi, végtelen a lehetõségek tárháza. Logikus a feltételezés, hogy a mai fiatalok sokkal többet szexelnek. De biztosan így van ez?

Eszméletlenül nagyot változott a világ az elmúlt 15 évben, aki nem most fiatal, csak kapkodja a fejét. Egymást érik a technológiai újítások, szinte követhetetlen sebességgel jönnek ki az újabb mobilappok és közösségi média trendek. Mindez hatással van a fiatalok szexuális életére is. Logikus a feltételezés, hogy a Tinder korában instant randi, alkalmi szex bármikor összejöhet, tehát az Y generáció tagjai nyilván sokkal többet szexelnek, mint az őket megelőző X generáció. Az 1980 után született Y generációs fiatalok azonban megdöbbentő módon sokkal kevésbé intenzív szexuális életet élnek, mint elődeik.

A San Diego-i Egyetem legújabb kutatása ennek a jelenségnek az okait akarta feltárni, vegyes eredménnyel. A kutatás vezetője szerint ugyan az 1980 után született fiatalok sokkal szabadosabban gondolkodnak a szexről, és megengedőbbek, mint az előző korosztály, azonban kevesebb partnerük van, mint szüleiknek volt ugyanebben az életkorban. Ugyanez számokban: a mai nők 44%-a élt már nemi életet 15-19 éves, míg ezzel szemben 1988-ban az akkori fiatal nők 51 százaléka.

A kutatás további kérdéseket vetett fel, és bár nem válaszolta meg, miért alakult így a jelenség, teóriát azért felállítottak. E szerint korunkra megváltoztak a randizás keretei. A nyolcvanas-kilencvenes években ha két fiatal közeledett egymás felé, határozott céljuk volt: társat kerestek, férjet vagy feleséget, és ezt kommunikálták is – vagyis már a legelső randin nyílt lapokkal játszottak.

Ezzel szemben, ha ma két fiatal elmegy randizni, nem is igazán tudják, hogy mi a találka célja: szimpla alkalmi szex, hosszabb távú kapcsolat, vagy laza ismerkedés? Simán beleférhet mindhárom; emiatt megváltozott a randi-kommunikáció, sokszor abban sem lehetnek biztosak, hogy vajon mit ért a másik fél „randi” alatt?

Ez által sokkal könnyebb kibújni az elköteleződés alól; sokan azzal utasítják vissza a randipartnert, akivel megvolt az első éjszaka, hogy az ő szótárukban a randi csak szexet jelent, a másik értett félre valamit. Ezért mindkét fél extra óvatos: kerülik az érzelmek és vágyak nyílt kifejezését és kommunikálását. Vagyis a legtöbben úgy mennek el randira, hogy valószínűleg csak szex lesz – ha meg véletlen több, az is jó. Kevésbé kínos ugyanis az elutasítás, ha eleve úgy alakul ki a randiszituáció, hogy amúgy is csak a szex volt a tétje a helyzetnek.

Tehát az 1980 után született generáció tagjainak úgy kell viselkedni a másik nemmel kapcsolatban, mintha semmi nem érintené meg őket, és elképzelhetetlen lenne számukra, hogy gyengéd érzelmeik legyenek. Látszólag legalábbis. Ugyanis ahogy mindenki, ők is magányosak, és valójában bensőséges párkapcsolatra vágynak.

Az pedig bizonyított tény, hogy a tartós párkapcsolatban élők sokkal többet szexelnek, mint akik gyakran váltogatják a partnereiket. Ráadásul a Tinder-generáció aktusai még csak nem is kielégítőek. Ugyanis egy olyan környezetben, ahol elvárás előbb szexelni, majd aztán ”talán” elköteleződni, ott a szex egy stratégia része, nem pedig a kölcsönös örömszerzést szolgálja.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai képek a teherhajó által letarolt és összedőlt hídról

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

hirtv.hu

Ma este a HírTV-n is látható lesz Varga Judit FrizviTV-ben készült interjúja

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

SZEX & MÁS

A busz mellett szexelt a buszsofőr: kilesték őket

SZEX & MÁS

Szerelmi teszt: harcos amazon vagy a kapcsolatodban? Most kiderül!

SZEX & MÁS

"Nem vagyok aranyásó" - 60 éves férfit vitt ágyba a 25 éves nő

SZEX & MÁS

Kilyukadt Júlia melle a sok simogatástól

SZEX & MÁS

"A pasim szexi lányokat követ az Instagramon! Mit tegyek?"

SZEX & MÁS

„Kötözz meg, és nevezz jó fiúnak: 7 év után végre bevallattam a barátnőmnek, hogy mit szeretek az ágyban, szakított velem”

SZEX & MÁS

Hány éves vagy? Kiderült, mennyit kellene szexelned, hogy egészséges maradj!

SZEX & MÁS

Mi köze a narancshéjnak a párkapcsolatodhoz: Íme, a TikTok kőkemény válasza