ÉLETMÓDI

Szuper kocsonyatrükk, ezt imádni fogod!

A kocsonya tipikusan az az étel, amiből nem lehet keveset főzni. Így amikor elkészül egy hatalmas fazékkal, mindig fejtörést okoz, mibe szedjük ki.
  • Szerző:

Amikor egészen hidegre fordul az idő, a háziasszonyok nekiállnak kocsonyát főzni. Mire azonban elkészül a jó sok cupákkal az alaplé, bőven bele lehet fáradni a melóba, egy jó kocsonyához ugyanis legalább 4-5 óra főzési idő kell.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nagy kérdés ilyenkor, hogy mibe szedjük ki a kész kocsonyát. Sokan nagy méretű tálakat választanak a dermesztéshez, pedig nem igazán jó ötlet. Gyakran ugyanis el se fogy egyszerre ennyi kocsonya, így a megkezdett tálat mindig vissza kell tenni letakarva a hűtőbe. Csakhogy a harmadik kör után már úgy fest a kép, mintha legalábbis egy hadosztály gyalogolt volna végig a kocsonyán. Garantált, hogy a még ép részeket sem találja igazán kívánatosnak a család.

Sokkal érdemesebb adagokra lebontva tárolni a kocsonyát, hiszen így gusztusosabban lehet majd kitálalni. Közvetlenül fogyasztás előtt csak borítsuk egy nagyméretű tányérra a tálka tartalmát, mehet mellé kevés hagyma, illetve ízlés szerint citrom vagy ecet.

Kocsonya (fotó: Ripost)

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Így készül az igazi kocsonya!

Hozzávalók 10 tányér kocsonyához

4 kg kocsonyahús (köröm, bőrke, malacfarok, csülök bőrös része)

2 szál sárgarépa (nem kötelező)
2 szál fehérrépa (nem kötelező)
3 db tojás (nem kötelező)
20-30 szem feketebors

A kocsonya főzésének 5 titka van:

1. Jó minőségű alapanyagokat válassz!

Legjobb, ha vegyesen összeválogatva kerül a fazékba az alapanyag. Legyen benne csülök és néhány köröm, malac füle, farka és bőrkedarabok. Nem mindenki szereti a porcokat, ezért legyen elegendő a színhús mennyisége. A bőrkék pedig legyenek rendesen letisztítva. A kocsonya a bőrkék és a csontok kollagéntartalmától zselésedik. Ha nem elegendő a bőrkés részek aránya, nem tud megdermedni a lé.

2. Lassú tűzön főzd – minimum 4-5 órán át

A hosszú főzési idő azért fontos, hogy az összes zselésítő anyag kifőjön a hozzávalókból és a kocsonya kellően rezgő legyen. Minél lassabban és tovább főzöd, annál tisztább lesz a végeredmény! A lé ne forrjon, hanem gyöngyözzön. Gombostűfejnyi kis buborékok keletkezzenek a lében.

3. Figyelj a fűszerezésre!

Legyen benne elegendő fokhagyma, szemes bors és só. A zöldségek mennyisége ízlés dolga.

4. A főzés során többször merd le a lé felületéről a zsírt!

Ha nem távolítod el, a tálakon is ott lesz majd a kocsonya tetején. Igaz, le lehet róla szedni, de a látvány nem lesz szép.

5. A főzés vége felé tegyél próbát!

Tegyél egy kanál levet tányérra, és rakd hidegre pár percre. Ha elkezd kocsonyásodni, akkor merheted tányérokba. Ha nem dermed meg, öntsd vissza az egészet a lábosba és főzd tovább, hogy elfőjön a lé egy része.

+1 tipp: Ügyelj a tálalásra!

Mindig szűrve mérd a tányérokba a kocsonyalevet! Pár óra alatt tökéletesre dermed.

Fotó: Ripost

Ha lehet, ne mélytányérokba, hanem perem nélküli tálakba tedd, amit később szép tányérra fordítasz. Ünnepi asztalra, vendégeknek különleges látvány! Előételként is feltálalhatod így. A kocsonyát citrommal, ecettel, mustárral, tormával, ecetes hagymával is fogyaszthatod. Megszórhatod a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal. Jól illik hozzá a franciasaláta illetve a majonéz.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?