ÉLETMÓDI

Tavaszi depresszió? Bizony, hogy létezik!

Észrevetted magadon te is a tüneteket?

A tavasz megérkezett, most már kétséget kizáróan az új évszak néz vissza ránk, ha kitekintünk az ablakon, vagy kimegyünk a szabadba. A legtöbb ember ilyenkor azt várja nem csak másoktól, de saját magától is, hogy lelkesedés, energia és optimizmus töltse el. Éppen ezért okoz nagy csalódást, ha depresszió, lehangoltság tüneteit tapasztalja magán. El is indul hát az ördögi kör: „jókedvűnek kéne lennem – miért nem tudok örülni a tavasznak – lehangol, hogy még erre sem vagyok képest”, és így tovább. De mi lehet az oka ennek a furcsa érzésnek?
Először is tisztázzuk: rengeteg ember tapasztal ilyesmit, egyáltalán semmi okod rá, hogy zavarban legyél miatta, hibásnak érezd magad, vagy szégyenkezni kezdjél. Egészen természetes ugyanis a jelenség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alacsony vitaminkészlet

A tél során a test vitaminkészlete jelentősen megcsappan. Ilyen jellegű tartalékainkat feléljük, nem véletlen, hogy gyakoribbak tél vége felé a betegségek is. A vitaminok és ásványi anyagok hiánya nem csak a testnek, de a léleknek sem kedvez, ez pedig természetes módon okoz fásultságot, levertséget.

Hirtelen változás

A sok borongós, hideg és szürke nap nem dobott fel egyikünket sem, mégis kissé már berendezkedtünk rá. Az első napsütések még nagy örömmel töltenek el mindenkit, azt viszont nem várhatjuk el sem testünktől, sem lelkünktől, hogy egy csapásra alkalmazkodjon a körülményekhez. Ahogyan a bokrok és fák sem egy nap alatt borulnak virágba, úgy saját magunknak is szükségünk van az átállása, amely egy folyamat.

Kötelező jókedv

Mindenki életében akadnak problémák. A jó idő, a jobb hangulat sokat segít szebb fényben és biztatóbbnak látni az életet. Mégse várjuk azt magunktól, hogy pusztán az időjárás megoldja minden gondunkat. Akkor se, ha a környezetünk szinte elvárja, hogy egy csapásra vidámak legyünk végre mi is. Természetes, hogy ami eddig nyomasztott, az most is aggasztani fog. Szerencsére a napfény és a kellemesebb hőmérsékletű szabad levegő sokat segít, viszont legyél magadhoz türelmes, és a legfontosabb, hogy egy percig se okold magad, amiért nem mosolyogsz napi 24 órában akkor sem, ha ezt várja tőled a környezeted.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?