ÉLETMÓDI

Te is járatod a hidegben a kocsit indulás előtt? Ezt állítja erről a szakértő

Tény, hogy jéghideg autóval nem jó elindulni, vagyis kényelmes előre befűteni egy kicsit. De vajon jót tesz-e a motornak, ha 10-15 percet jár üresben a fagyban?
címkék:
  • Szerző:

Rengetegen járatják üresben az autót indulás előtt, elsősorban azért, hogy maga a motor bemelegedjen, mielőtt útnak indulnak; de vannak, akik nem akarnak a fagyos ülésbe beülni. Az tény, hogy nem árt beindítani a kocsit, miközben a szélvédőre fagyott jeget lekaparod, de egy brit autómentő vállalat szakértője szerint a túlságosan hosszú ideig tartó bemelegítés kimondottan árt a motornak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Pixabay.com

A szakértő, Ron Dennis szerint érdemes azonnal elindulni, amint megtisztítottad a szélvédőt; ugyanis az autó sokkal hamarabb felmelegszik útközben, mint ha üresben pöfög. Ráadásul az álló kocsi hosszú percekig tartó bemelegítése rendkívül környezetszennyező is – és a motor sem viseli jól. A régi, karburátoros autóknak valóban jót tett a pár perces üresjárat, de a mai kocsikban befecskendező rendszer van, amivel indítózás után már lehet is indulni.

Fotó: Pixabay.com

A szakértő szerint, ha túl sokáig jár hidegben az autó alapjáraton, a motorolajba benzin szivároghat – ami miatt nem lesz megfelelő a kenés, vagyis a motor alkatrészei idő előtt elkopnak. Érdemes tehát amint lehet, elindulni a kocsival; vezetés közben pedig kerülni a nagy gázadásokat és a motor túlpörgetését. Ezzel a módszerrel hosszabb életű lehet az autód, és az utastérben is hamarabb meleg lesz: körülbelül 15 perc után már nem fogsz dideregni…

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?