Létrehozva: 2020.03.10.

Tényleg le kell-e csipkedni a spenót szárát, vagy meg lehet enni azzal is?

Itt a spenótszezon, és amikor megvesszük a friss, élénkzöld leveleket a piacon, biztos megnézzük, milyen a nyele. Ugyanis a hagyományos receptúrák szerint ez az, amit el kell távolítani a spenótlevelekről...

A tavasz legszuperebb zöldsége a spenót, mely a medvehagyma mellett a legkorábban jelenik meg a piacokon. És bár fagyasztott állapotban egész évben hozzáférhető a boltokban, mondanunk sem kell, hogy óriási a különbség a friss leveles és az ipari módon feldolgozott és fagyasztva tárolt spenót között. Az persze nyilvánvaló, hogy aki télen-nyáron a fagyasztottra szavaz, rengeteg időt spórol magának, aki viszont a minőséget, illetve az egészséget tekinti fő szempontnak, biztosan veszi a fáradságot és megküzd a friss, leveles spenóttal. Megéri!

A piacon legalább fél kiló spenótlevelet kell venni egy főzelékhez, de ez bizony csak két főre elég. Aki egy egész családra készít vacsorát, jobb ha kilónyit vásárol belőle – ez a mennyiség körülbelül meg is tölt egy bevásárlószatyrot. Tehát ennyi spenótlevelet kell egyesével megtisztítani és közben a szárát is eltávolítani. Szögezzük le: ez egy meglehetősen időrabló tevékenység. Kérdés, hogyan lehetne felgyorsítani a műveletet.

A spenótot legkényelmesebben a mosogatóban tudjuk megmosni. Öblítsük ki a kagylót, töltsük meg vízzel és zúdítsuk bele a spenótleveleket. Forgassuk át többször a leveleket, így a rájuk tapadt homok és föld nagy része azonnal lejön. Húzzuk ki a dugót, eresszük le a vizet úgy, hogy egyik kezünkkel félrehúzzuk a spenótot, a másik kezünkkel segítünk, hogy a homok mind lefolyjon a vízzel. Dugjuk be újra a dugót, engedjünk friss vizet, forgassuk át a spenótot. Ezt követően – amennyiben sikerült zsenge leveleket vásárolnunk – nyugodtan tegyük szárral együtt a tálba, amiből majd dolgozunk.

Elég csak az öregnek tűnő levelekről lecsippenteni a szárat – ezek ugyanis fűszerű rostként ronthatnak majd a spenótból készült étel minőségén.

A gyenge szárak viszont semmilyen érzékelhető minőségromlást nem idéznek elő, sőt megjelenésében is izgalmasabbá teszik a spenótos fogásokat.

Arról nem is beszélve, hogy a spenót levélnyele ugyanúgy vitaminban és ásványi anyagban gazdag, mint maga a zöld levél, hiszen itt húzódnak azok a rostok, melyek a gyökerek által a földből felszívott tápanyagokat a levél felé szállítják.

Egyébként a különbség szinte alig érzékelhető! Íme, egy adag szár nélkül leforrázott spenótlevél:

És így néz ki ugyanaz a minőségű spenót, levélnyéllel együtt leforrázva:

 

Háziasszonyok részéről fel szokott merülni az a kritika, hogy a turmixgép forgóegységére rácsavarodnak spenótlevélen maradt rostok. Ezt is ki lehet küszöbölni, hiszen az étel készítése előtt éppen elég a leforrázott spenótleveleket egy deszkán átvágni – így rusztikus lesz az étel megjelenése, míg a turmixolós módszer egyöntetű híg pürét eredményez, ami valljuk be, nem is feltétlenül gusztusos.

Ha pedig nem sikerült igazán gyenge, friss spenótot vásárolnunk, további trükkökkel könnyíthetünk magunkon. Néhány háziasszony a levél hátulján fölfelé húzva távolítja el az erősebb levélnyelet, mások a főérnél félbehajtják a spenótlevelet és egy ollóval hosszában lenyisszantják ezt a részt.

Sok sikert mindenkinek a spenótos ételekhez, hiszen ilyenkor tavasszal nincs is jobb. Végezetül még egy jótanács: bármit készítetek spenótból, használjatok hozzá minél több fokhagymát! Rendkívül jól passzol össze a két ízvilág, és ez a két alapanyag együtt valóságos vitaminbomba!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

origo.hu

Ez az európai ország is háborúra készül

life.hu

Ilyen egy felszállás a pilótafülkéből nézve - elképesztő képsorok

vg.hu

Felrobbant a kriptopiac a bitcoin felezését követően, Musk kedvence lett az igazán nagy nyertes

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

magyarnemzet.hu

Hózápor a Mátrában, a Bükkben mínusz 13 fokot mértek + fotók

origo.hu

A TV2 sztárja reagált a hatalmas botrányra

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 13 tepsis recepttel segítjük az ötletelést szombat-vasárnapra

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Zokogásban tört ki az időutazó: borzalmas jövő vár ránk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban