ÉLETMÓDI

Tévedésből egy egészséges páciens esett át veseátültetésen Amerikában

Az évtized egyik legdurvább egészségügyi botránya van kialakulóban az Egyesült Államokban.

A New Jersey államban található Virtua Our Lady of Lourdes nevű kórház kiadott egy közleményt, amiben megerősítette a sajtó azon értesüléseit, hogy egy tévedés miatt egy egészséges páciensen hajtottak végre vesetranszplantációt. Az egészségügyi intézmény nyilatkozata szerint azért toltak be egy rossz pácienst a műtőbe, mert a kórházban éppen aznap két ugyanolyan idős és azonos nevű férfi is feküdt, akiket összekevertek egymással – számol be az esetről a New York Post internetes kiadása.

(Google street view)

A banális tévedést csak a műtét után egy nappal vette észre az egyik nővér. Az esetről értesítették az Amerikai Szervtranszplantációs Ügynökséget és a helyi hatóságokat, akik nyomozást rendeltek el.

„Nagy felelősséggel tartozunk a betegeinknek, akik az életüket szó szerint a kezünkbe helyezik. Az ilyen nagyságrendű hibák ritkák, és a hasonló baklövések megakadályozása érdekében szigorítjuk a betegek adatainak ellenőrzését, mielőtt bármilyen beavatkozást végrehajtunk rajtuk. Mint egy biztonság iránt elkötelezett szervezett, a kórházunk minden szükséges intézkedést megtesz, hogy ilyen és ehhez hasonló eset ne fordulhasson elő többször” – fogalmazott Reginald Blaber, a kórház ügyvezető igazgatóhelyettese.

Szerencsére a veseátültetésen tévesen átesett férfi szervezete befogadta az új szervet és nem történt tragédia. Szinte csodával határos, hogy a vércsoportja és a minden más egészségügyi értéke is alkalmassá tette a nem kívánt beavatkozásra. Mindazonáltal az élete biztosan körülményesebbé válik a beavatkozás miatt, és egyáltalán nem lennénk meglepve, ha durva kártérítési pert akasztana a kórház nyakába.

A kórház napokkal ezelőtt egy új közlemény is kiadott, miszerint a férfi, aki korábban nem kapta meg beígért vesét, november 24-én sikeres transzplantáción esett át. Állapota stabil, napok kérdése, és elhagyhatja a kórházat.

És ezeket olvastad már?