ÉLETMÓDI

Csoda Milánóban: Hihetetlen, mi történt a belváros közepén

Elképesztő, mit találtak ki a városatyák, amikor elfogyott a fatelepítésre alkalmas terület. Ilyen erdőt még nem láttál!

Milánóban tényleg égig érnek a fák - méghozzá egy zseniális építészeti megoldásnak köszönhetően. A város szívében 2014-ben adták át a Bosco Verticale, avagy a vertikális erdő nevezetű lakótornyokat, melyek igazán zöld és üde foltot képeznek a néha szürkének tűnő olasz nagyvárosban.

Az egyik torony 111, a másik pedig 76 méter magas és összesen több mint 900 fa zöldell az épületek emeletein. A projekt Milánó történelmi negyedének, a Via De Castillia és a Via Federico Confalonieri közötti terület megújítása céljából jött létre.

A tornyokra telepített fák nagy segítséget biztosítanak a városi levegő minőségének javításában, hiszen csökkentik a szmogot és több oxigént termelnek. A fák ezen felül nagyon jó szigetelők is, zajt csökkentenek és a lakások hőmérsékletét is egyensúlyban tartják az év folyamán.

Az építési munkálatok 2009 végétől 2012 elejéig tartottak. Azóta a tornyok több neves díjat is elnyertek. Ám ennél sokkal többet árul el, hogy a lakások meglehetősen magas ára (3.000 és 12.000 euró/négyzetméter) ellenére imádják az olaszok!

Õszintén örülnénk, ha minél több ilyen épületet húznának fel világszerte. Te is élnél egy vertikális erdőben a város közepén?

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?