ÉLETMÓDI

Olyan szelfit lőtt egy medvével a nő, hogy megfagy a véred

A kirándulók rémálma esett meg egy Mexikóban túrázó csoporttal: medvével találkoztak az erdőben. De ami ezután történt, az egyáltalán nem a szokványos forgatókönyvet követte.

Elképzelted már, mi lenne, ha kirándulás közben kíváncsian odalépne hozzád egy medve? A legtöbben sikítva szaladnának el a helyszínről, ez azonban kiválthatná a medvéből az agressziót, annak pedig nemigen lenne jó vége. Egy mexikói nemzeti parkban túrázó csoport viszont másképp döntött, és ez alighanem megmentette az életüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Medve 01

Képünk illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

A csoport éppen a mexikói Chipinque nemzeti park csodáit látogatta, amikor egy feketemedve közelítette meg őket. A csoport tagjai ahelyett, hogy pánikba estek volna, nyugodtak maradtak, sőt, egyikük fotózkodott is a medvével.

Az esetről videó is készült, amint jól látszik, hogy a medve nem akart támadni, csupán kíváncsi volt az idegenekre. Odalépett az egyik nőhöz, és két lábra állva megszaglászta a haját. A körülötte állók igyekeztek elvonni a medve figyelmét, miközben a nő, még mindig higgadtan elővette a telefonját, és lőtt egy szelfit a hihetetlen jelenetről.


A medve ezután négy lábra ereszkedve elsétált, miközben a kirándulók gyorsan, de még mindig nem pánikszerűen menekülve elhagyták a területet. A drámai videó felkerült a netre, ahol már milliók látták.

A szakértők szerint, ha a medve nem támad, ez a legjobb megoldás: a feketemedvék esetében elég nyugodtnak maradni, míg ha grizzly közelít, a legjobb halottnak tettetni magunkat. Persze az elméletet nem könnyű átültetni a gyakorlatba, ha a medve épp a hajunkat szaglássza – ám amint ez a mostani esetből is látszik, életmentő lehet a nyugodt reagálás. Az Európában is előforduló barnamedve esetében is az a legjobb, ha nem csalogatjuk magunkhoz, nem próbálunk barátkozni vele (a bocsaival sem!), ha viszont mégis közel jön, semmilyen módon ne provokáljuk: maradjunk nyugodtak, ne nézzünk a szemébe, de nem is fordítsunk hátat neki. A mexikói Chipinque nemzeti parkban nem ez az első eset, hogy valaki feketemedvével találkozik, ám ennyire közel ritkán jönnek az állatok a kirándulókhoz, a legtöbbször inkább a szemét között keresnek ennivalót maguknak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?