Létrehozva: 2019.12.04.

A szenvedély és az ősi hagyomány nagyszerű találkozása Pannonhalmán

Ezúttal a fantasztikus borokat adó Pannonhalmi borvidéket fedeztük fel, ahol nem csak a fenséges pannon táj, de a nagy szenvedéllyel borokat készítő borászok is megdobogtatják a szívet.

Tradíció és innováció az Apátsági pincészetben

A Pannonhalmi Bencés Apátságnak már az 1800-as években is voltak saját szőlő ültetvényei, és a XX. század elejére már kereskedelmi értékesítésre is készültek ott borok. A Főapátság 1996-ban az UNESCO Kulturális Világörökség része lett, a szerzetesrend pedig nem csak a kulturális örökség megóvására fordított nagy gondot, hanem visszaszerezte a korábbi szőlő ültetvények nagy részét is. A borászat újkori történelme 2001-ben kezdett íródni, amikor az egri Gál Tibort kérték fel, hogy segítse a pincészet beindítását. Az elmúlt közel két évtizedben egyre szebb borokkal jelentek meg, és a kíséretezéstől sem riadtak vissza, pedig szinte „szentségtörésnek” számított, hogy a hagyományosan fehér bort adó borvidéken vörös bort adó szőlőket is telepítsenek.

ÚtiSúgó.hu TIPP:

A bencés borokat a Viator étteremben tudod végigkóstolni.

Bencés történetek a címkéken

Két és fél éve dolgozunk a cimkeváltáson – mondta el Illés Tamás, a pincészet marketing vezetője, – mivel a szortiment kialakításánál is nehezebb feladat volt az új arculat kidolgozása. Az új grafikák és a borok elnevezései bátrabban merítenek az évezredes pannonhalmi bencés szőlőművelő-borkészítő múltból illetve a szakrális kultúrkörből – tette hozzá.

Tehetségesek és szenvedélyesen szeretik a szőlőt – ők a pannonhalmi fiatal borászok

Az Apátsági pincészet fellendülése meghozta a kedvet további pincék megnyitásához. Első állomásunk Herold Ádám borászata volt, egy 2009-ben vásárolt, kibővített, felújított, régi, apátsági dézsma pincében. Itt dolgozzák fel a 12 hektáros ültetvényeikről beérkező szőlőt. Érdekesség, hogy csak nekik van sárga muskotály ültetvényük a környéken, mely fajtáról leginkább Tokajban hallani az utóbbi évtizedekben. Pompás száraz bor készül belőle náluk.

A Tar pincészet története 1988-ig nyúlik vissza, ekkor telepítették első olaszrizling tőkéiket a győrszemerei szőlőhegyen, ma már 65 hektáron szüretelnek fehér- és kék szőlőt egyaránt. Személyesen kedvencem lett kínálatukból a 2019-es, friss Sauvignon blanc, mely csodásan visszaadja a fajta jellegzetes illatát, aromáját.

A Cseri pincészet tipikus családi vállalkozás. A szőlész-borász édesapa, a vendéglátást tanult, és abban külföldi tapasztalatot is szerzett fiú, a kereskedelemben és kommunikációban jeleskedő édesanya tökéletes együtt munkálkodása hozta meg és hozza a sikereket a 2012-ben alapított pincészetnek. Nem mellékesen a család legfiatalabb tagja, Auguszta jelenleg Kremsben tanul borkereskedelmet. A kóstolón kínált boraik közül a 2015-ös Cseri Legenda (55% merlot, 45% cabernet franc) ékes bizonyítékát adta a kék szőlők létjogosultságának a borvidéken.

A harmadik generációs Pécsinger Jánosnak és családjának szőlőbirtoka a győrújbaráti Báró dombon 20 éve épült, egy, már messziről látszó modern épület körül terül el. A pompás fehér és vörös boraik mellett a királyleánykából készült „Hableányka” gyöngyöző boruk frissítő élmény a már tetemes számú bor kóstolása után is.

A Hangyál finesz

Hangyál Balázs és felesége új generációként jelent meg a borvidéken. Nyúlon, a Héma-tetőn lévő épületegyüttes a borászat központja. Ők 2010-ben kezdték el a szőlőtelepítést, így csupán néhány éve jelentkeztek először saját boraikkal. Tevékenységük középpontjában ugyan a borászat áll, ám Hangyál Balázs elsősorban különböző élménydús eseményekkel szereti közelebb hozni a bort a fogyasztókhoz. „Bor Camino” névre keresztelt dűlőtúráik mára legendássá váltak.

Hit, reménység, barátság, na és a pH érték!

A borvidék borászai hamar felismerték, hogy az összefogás, a közös megjelenés az egyik legfőbb kulcsa az ismertségnek. Így hat borászat megalapította pH érték néven azt a klaszterszerű összefogást, melynek célja, hogy egységes arculattal, azonos márkanévvel megjelenve hozzájáruljanak a Pannonhalmi borvidék hírnevének öregbítéséhez. A még csak fehér bor házasításként készülő boroknak három fajta a kötelező összetevője: a rajnai rizling, az olaszrizling és a fűszeres tramini.

A pannonhalmi borászok azt is tudják, hogy a kiváló borokat finom falatokkal kell kísérni, így ma már elképzelhetetlen, hogy a pincészetek kísérő falatok nélkül fogadják a borkóstolóra érkező vendégeket. Az itteni borászatok ebben is roppant igényesek. Kizárólag a környék termelőitől vásárolnak sajtot, húsokat és húskészítményeket, vagy éppenséggel maguk is készítenek saját termésből finomságokat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Visszahívják az emberek kedvenc jégkrémét: nagy probléma van vele

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!