Létrehozva: 2020.07.15.

Ingyen fröccs a Balaton egyik legszebb borteraszán

A Tagyon Birtok Baráti Társaság mutatta meg nekünk azt a helyet, amely az egyik leggyakrabban szereplő hely a legszebb balatoni borteraszok toplistáin. Nem csak a lenyűgöző balatoni panoráma és a finom borok, de a helyi alapanyagokból készült, kemencés ételek is mágnesként vonzzák ide az embereket.

Van egy hely Szentantalfa és Köveskál között Tagyon határában, ahol a hegyen régen csak egy romos présház állt. Helyette most egy tájba illő balatoni vendégház, borospince, fatüzelésű kemence fogadja a látogatókat, szép sorokba rendezett szőlős szalad le a hegyoldalon, és csodás kilátás nyílik a Balatonra. Kartaly Attila, a Tagyon Birtok tulajdonosa nem titkolja, ő nem itt nőtt fel, de ez a hely szerelem volt első látásra, ezért egy álom vált valóra számára a birtok létrehozásával.

Itt a Nivegy-völgyben, aki a Tagyon-hegyre felteker és betér hozzá, szívesen megjutalmazza egy pohár, saját készítésű fröccsel. Az évek alatt itt lassan minden nagyobb, szebb újabb és profibb lett. „Felújítottuk a présházat, pincét építettünk, szőlőt telepítettünk, tartályokat, hordót vásároltunk, kemencét építettünk, kis kertet ültettünk”- mondja.

A Tagyon Birtok közel 4 hektáros területén nem csak szőlőültetvényeket látni, van itt konyhakert bio zöldségekkel, dió, alma, cseresznye, meggy, barack, szilva és mandulafa is, amelyek termése belekerül az itt készülő ételekkel együtt a hatalmas kemencébe.

Változó napi ajánlatukban napról-napra, hétről-hétre igyekeznek a szezonnak megfelelő, ínycsiklandó fogásokat a vendégek asztalára varázsolni. Valami hozzávaló mindig változik, valami éppen érő zöldség, gyümölcs mindig képbe kerül. Külön érdekesség, hogy az itt termelt borok között nem csak olaszrizlinget és szürkebarátot, hanem rizlingszilvánit is kóstolhatunk.

Csak egy ugrás innen Hegyestű

Pontosabban egy könnyű séta a kertek alatt, az erdőn át, de biciklivel is áttekerhetünk innen. A Káli-medence kapujának őre Zánka és Monoszló között áll 337 méterre a tengerszint felett. Hegyestű bazaltvulkánjának tetejéről pazar kilátás nyílik a környékre és a Balatonra, de mindeközben belesétálhatunk az egykori vulkáni kráterbe is.

A valamikor szabályos kúp alakú hegy északi felét az itt működő kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 méter magas bányafal viszont megmutatja a 8 millió évvel ezelőtt működött vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés után sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el, amelynek látványa egyedülálló, de európai viszonylatban is ritkaságszámba megy.

Élményfestés a Tagyon Birtokon

Aki szeretné a Balatont saját festményén viszontlátni az otthona falán, annak csatlakoznia kell egy élményfestő délutánra a Tagyon Birtokon. A téma természetesen minden esetben a Balaton, illetve az a fantasztikus panoráma, ami innen a birtokról látható. A kép elkészülte mintegy 3 órát vesz igénybe, amelyhez minden szükséges eszközt biztosítanak, a végeredmény pedig megfizethetetlen.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Krumpliszsákként dőlt el a brutálisan fejberúgott focista - videó

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Íme Jamie Oliver angol húsvéti zsömléje - ezt ki kell próbálnod idén!

mindmegette.hu

Nem tudod, mi legyen az ebéd a tavaszi szünetben? Remek menüötleteket ajánlunk a gyerekeknek

magyarnemzet.hu

Rengetegen megnézték Varga Judit megrendítő interjúját

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

travelo.hu

Egy magyar pilóta 12 ezer méter magasból lőtt csodás éjszakai felvételeket a Balatonról

ripost.hu

Az eget kémlelte a nyugdíjas a Pilisben, aztán leesett az álla

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Kőgazdag Szandi: Papaszita ne pazarolja rám az idejét

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÚTISÚGÓ

Filmes élményre vágysz itthon? Ezek a hazai programok viszik az Oscart

ÚTISÚGÓ

Már most lefoglalnád a nyaralást? Ezekre nagyon figyelj oda!

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!