Létrehozva: 2019.09.02.

„Zene a lombok alatt” – ingyenes koncertek a Városligetben

Egy egész hónapra a városligeti Pavilonkertbe költözik a Néprajzi Múzeum és a Szépművészeti is. A programsorozat a népszerű Parno Graszt roma népzenei együttes koncertjével szeptember 5-én.

Szerző RIPOST

A Pavilon és a Magyar Zene Háza közös szervezésében megvalósuló „Zene a lombok alatt” sorozat keretében kedvelt zenei formációk lépnek fel, a gyermekeket pedig hangszerkészítő foglalkozáson várják. A „Múzeumok a szabadban” estek alkalmával a Szépművészeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Diafilm Múzeum vetítéssel és dj-vel költözik ki a zöldbe. A Pavilon együttműködve a park meglévő és leendő intézményeivel olyan közösségi és művészeti teret szeretne létrehozni a Pavilonkertben, ami felpezsdíti a Városliget életét. Szeptemberben színes programokkal várják a szabadba vágyókat, az eseményeken a zene, az építészet, a képzőművészet és a népművészet kerül középpontba. A szervezők azt javasolják a kultúra iránt érdeklődőknek, hogy hozzanak magukkal plédet, és teríték le a fűben.

Az eseménysorozatot szeptember 5-én, csütörtökön 20 órakor a Parno Graszt zenekar lemezbemutató koncertje nyitja meg a „Zene a lombok alatt” sorozat keretében. A Liget Budapest Projekt keretében épülő Magyar Zene Háza várhatóan 2021 végén nyitja meg kapuit, az intézmény ezidáig külső programokon keresztül ismerteti meg az érdeklődőkkel az igazi Zene Háza élményt.

A lemezbemutató koncerten hamisítatlan Parno hangulatot kapunk, amely nem ereszt – ezt bizonyítja az évi sok száz teltházas koncert is itthon és külföldön, amely emberek ezreinek mutatta meg, milyen egy jó roma buli harmonikával, tamburával, gitárral, hogy csak párat említsünk a zenekarra jellemző komoly hangszerparkból. A paszabi roma népzenei együttes koncertjén a kedvelt slágerek mellett az új lemez címadó dala, a Már nem szédülök is biztosan felcsendül, hiszen ezzel a számmal lopták be magukat a közönség szívébe. A csapatot a Vibrations című svájci zenei szakfolyóirat, 2005-ben a tíz legjobb zenekar közé sorolta a Parno Grasztot, sikerük azóta is töretlen.

Szeptember 6-án, pénteken a „Múzeumok a szabadban” estek keretében Dj Peter Zsuffa és a Néprajzi Múzeum közös produkciója várja a közönséget. Szeptember 12-én startol a Pavilonkertben a Pecha Kucha Night Budapest őszi szezonja. A Pecha Kucha Night keretein belül a KÉK – Kortárs Építészeti Központ nyújt lehetőséget építészeknek, designereknek és művészeknek, hogy bemutassák a munkáikat. A Pecha Kucha olyan nyílt fórum, amelyen fiatal tervezők, alkotók, művészek találkozhatnak, mutatkozhatnak be egymásnak és az érdeklődőknek. Az ötlet Tokióból indult világhódító útjára és ma már több mint ezer városban tartanak esteket a finn Rovaniemitől egészen az amerikai Kansas City-ig. A szabály pedig egységes a Föld bármely pontján: minden előadó 20 képet vetíthet egyenként 20 másodpercig – így a pörgés és a remek hangulat garantált.

Szeptember 13-án a „Múzeumok a szabadban” estek keretében a Diafilm Múzeum vetítésére invitálnak, ahol népszerű dj is várja az érdeklődőket. Szeptember 14-én a Magyar Zene Házával együttműködésben hangszerkészítő gyerekfoglalkozással készülnek a szervezők. Szeptember 20-án a Szépművészeti Múzeum Dj-vel közös programját láthatják, hallhatják „Múzeumok a szabadban” estek keretében.

Szeptember 21-án és 22-én a „Liget Street Art” elnevezésű programon a Városligetbe látogatók betekintést nyerhetnek a városi művészet alkotói folyamatába. A street art alkotók a Liget jövendőbeli intézményeire, illetve a múzeumok aktuális programjaira, gyűjteményeire reflektálnak saját stílusukban.

Szeptember 26-án a VIRTUÓZOK lépnek fel a Pavilonkertben. A Virtuózok a világ első klasszikus zenei tehetségkutató műsora, fennállásának öt éve alatt Magyarországon mozgalommá nőtt, a koncerten a Virtuózok felfedezettjei kápráztatják el a klasszikus szerelmeseit.

Szeptember 27-én The Qualitons koncertje lesz a „Zene a lombok alatt” sorozat részeként. A The Qualitons sajátos funk-rock-experimentális zenéjét a koncerteken a vokális, fülbemászó dalok, a groove-os lüktetés, a pszichedélia és az improvizáció különleges találkozása jellemzi. Az új zenei anyaguk merész, progresszív irányt mutat, de visszaköszönnek a rájuk jellemző sok vokálos, több tételes, akár 10 perces dalok, és a groove-os alapok. Legújabb, Echoes Calling c. lemezüket a kritikusok 2018 legjobb albumának nevezték.

A Pavilonkert szezonzáró bulijára október 4-én kerül sor JumoDaddy-vel, a nemzetközi szinten is ismert remixer-producerrel, aki negyedéves rendszerességgel jelentet meg önálló szerzeményeket és remixeket.

A PAVILONKERT

A Liget Budapest Projekt keretében alapjaiban újult meg az Állatkerti körút kedvelt szakasza. 2016-ban elbontották az elavult bódésort, helyére pedig új, a Liget hagyományaihoz illeszkedő pavilonok épültek. Az új pavilonokat Feszl Frigyes eredeti, 1860-ban készült, orientális stílusú tervei alapján építették meg. Az apró épületek külsejükben a Városliget békebeli hangulatát idézik fel, a belső tereket azonban a jelenkori elvárásoknak megfelelően alakították ki. Így a parkhoz illeszkedő formában őrzik meg a gasztronómiai-kereskedelmi funkciót a Ligetben.

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez maga a földi pokol: a világ legforróbb városában madarak hullanak az égből, és halak sülnek meg a tengerben

origo.hu

A HVG által megszerzett rendőri jelentés drámaian részletezi, Magyar Péter hogyan kínozta Varga Juditot

borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Varga Judit vallomása: „Egy lelki-beszűkült állapotban tartott engem”

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!