Létrehozva: 2015.08.13.

A lengyel kovászos uborka meghökkentő titka

Imádjuk a magyar kovászos uborkát, ezt gyorsan szögezzük le! De a lengyelek olyan rafináltságot találtak ki koviubi ügyben, amit érdemes ellesni tõlük!

A kovászos uborkának a lengyeleknél is nagy tradíciója van, igaz, náluk egy kicsit máshogy készül  a hűsítő csemege, mint amit megszoktunk. A lengyelek az eleve tartós változatban hisznek, így télen is vidáman fogyasztják a nyáron megkovászolt ubit, sőt finom ételeket is készítenek belőle.

Nincs benne kenyér, egy morzsa se!

Míg nekünk természetes, hogy a kovászos uborka kenyérrel készül, addig náluk ez a hozzávaló teljes mértékben hiányzik a receptúrából. Hogy akkor mitől lesz finom?

A titok a fűszerekben rejlik!

A lengyel koviubiban elsősorban a fokhagyma dominál a kapor mellett, de tormát és mustátmagot is használnak hozzá.

Tulajdonképpen ezekkel a fűszerekkel érik el azt a jellegzetes ízt, a pici csípősséget,

amit mi magyarok csak akkor tudunk felmutatni, ha hagyjuk kicsit túlérni a kovászos uborkát.

Íme, a lengyel recept:

- uborka, amennyi belefér az üvegbe

- 3-4 cikk fokhagyma

- tisztított torma

- felvirágzott kapor, szárával együtt

- szemes, fekete bors

- szegfűbors

- mustármag

- babérlevél

Plusz egy apró titok:

ahhoz, hogy ropogós maradjon az uborka, tenned kell az üvegbe egy meggy- vagy tölgylevelet is.

Így készítsd!

Minden üveg aljába tegyél kaprot. Majd állítsd bele szorosan az uborkákat úgy, hogy közpén maradjon egy lyuk. Ide szórd bele a fűszereket, a hasábokra vágott tormát és a fokhagyma gerezdeket. Majd a lyukba is tegyél egy uborkát.

Ezután forrald fel a lét! 4 l vízhez adj 250-270 gr sót és egy csapott evőkanál cukrot. Hűtsd langyosra, majd öntsd az üvegekbe úgy, hogy teljesen ellepje az uborkát. Tekerd rá az üvegekre a tetőt, majd fordítsd őket fejjel lefelé. Hagyd, hogy így hűljenek ki. Ha felállításkor valamelyik üveg sziszeg, az nem jó, mivel a hang azt jelzi, hogy a tető nem zár tökéletesen.

Tudtad? A magyar kovászos uborkát is tartósíthatod egy ügyes módszerrel, nézd csak!

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

life.hu

Erre senki sem számított: a hercegi pár 14 év házasság után beadta a válókeresetet

mandiner.hu

Tényleg fel kellett jelenteni Milák Kristófot?

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

travelo.hu

Ausztria egyik legszebb vízesését fedezhetitek fel Salzburg környékén

ripost.hu

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc