Létrehozva: 2019.01.30.

Az emberek 83 százaléka nem tudja, mi az a tarkedli: Most van a szezonja

Hangzása alapján sokan bútordarabra tippelnek, hiszen a tarkedli majdnem úgy hangzik, mint a hokedli. De nem és nem errõl van szó! Ez a valami nem fából készül, meg lehet enni, ráadásul nagyon finom! Mutatjuk is!

A farsangi időszakban rengetegféle fánk sül a háziasszonyok konyháiban: szalagos, csöröge, és a tarkedli, amit igen kevesen ismernek. Pedig régen nagy hagyománya volt ennek a könnyű, laktató, omlós finomságnak, érdemes újra feléleszteni!

Nem véletlen, hogy a háziasszonyok sorra osztják meg az elkészült tarkedlikról a felvételeiket Boros Vali Facebook csoportjában: ez a finomság már azok szemében is íncsiklandozóan néz ki, akik még életükben nem ettek belőle. Lekvár, porcukor egyaránt kerülhet az édes, könnyű tésztára, ahogyan a régi időkben is. A különleges alakú sütőforma mit sem változott az évek alatt, de az igen, hogy ma már nem disznózsírban, hanem többnyire olajban sül ki ez az ínyencség. Lássuk, hogyan készül!

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2,5 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 5 csapott evőkanál cukor
  • 2 egész tojás
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csipet só
  • Olaj a sütéshez
  • Elkészítés:

  • Szitáld a lisztet egy tálba, majd futtasd fel az élesztőt fél deci langyos, enyhén cukrozott tejben.
  • Készíts mélyedést a liszt közepébe, ebbe öntsd az élesztőt.
  • Add hozzá a maradék tejet és a két tojás sárgáját.
  • Mehet bele a cukor, a só és az olaj.
  • Alaposan keverd ki fakanállal.
  • Meleg helyen keleszd fél-háromnegyed órát kelesztőtálban, vagy takard le konyharuhával.
  • A megkelt tésztához add hozzá a két tojás keményre vert habját, lágyan keverd össze a tésztával, és pár percet keleszd még. Ettől lesz igazán könnyű a fánkod.
  • A tarkedlisütő mélyedéseit kend ki olajjal, és mérsékelt lángon melegítsd elő.
  • Egy-egy evőkanállal szaggass a tésztából a mélyedésekbe.
  • Mérsékelt tűzön süsd aranyszínűre a fánkocskák mindkét oldalát.
  • Lekvárral vagy porcukorral tálald
  • Tipp: Ezt a finomságot akkor is elkészítheted, ha nincs tarkedlisütőd: egyszerűen szaggass az evőkanállal forró olajba a tésztából egy-egy adagot. Így nem lesz kerek, mint a formában, de hidd el, a család nem fog tiltakozni.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

    origo.hu

    Macron az atomfegyverekről beszélt, itt az újabb őrült terv

    borsonline.hu

    Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

    hirtv.hu

    Globál – Nem kell csatlakoznunk a BRICS-hez, már bent vagyunk! + videó

    ripost.hu

    Tóth Andi kiakasztotta a rajongóit: Akkor a pénz mégis jó belőle?

    magyarnemzet.hu

    Odamondott Kloppnak az ellenfél, a Liverpool edzőjének a fogai is szóba kerültek

    origo.hu

    Hihetetlen felvétel, UFO-t rögzített egy kamera az Egyesült Államokban

    lakaskultura.hu

    Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

    she.life.hu

    A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    origo.hu

    A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc