Létrehozva: 2019.08.31.

Hihetetlen vita a lecsó körül! Hámozni vagy nem hámozni?

Itt a lecsószezon és bizony erről az ételről is elmondhatjuk, hogy ahány ház, annyi szokás, hiszen mindenki másként készíti. A legnagyobb vitát mégis az váltja ki, vajon megszabaduljunk-e a zöldségek héjától vagy sem.

Szerző Sors Edina

Lecsószezonban aktuálissá válik a kérdés, hogy hogyan készíthető el a legfinomabban. Ebben viszont megoszlanak a vélemények. Bár a lecsóról már kiderült, hogy nem eredendően magyar étel, mégis a hagyományos magyar konyha egyik jellemzője. A környező országokban is készítenek hasonló ételt, ilyen az olasz a pepperonata és francia ratatouille. Amivel azért a többség egyetért, az az, hogy négy alapanyag elhagyhatatlan a lecsó készítésénél. A zsiradék, hagyma, paprika és a paradicsom.

A vélemények abban oszlanak meg: hámozni, vagy nem hámozni?

Aki evett a hámozott és a hámozatlan zöldségekből készült lecsóból is, megállapíthatja, hogy a kettő nem ugyanaz. Más az állaguk, és a végeredmény is. A hámozott kissé pépesebb állagú, és könnyebben emészthető, de az íze is értelemszerűen különbözik. A hámozatlan viszont ropogósabb. Vannak, akiket nem zavar a paradicsom héja, de fontosnak tartják, hogy kockára legyen vágva az ételben, és napon érett paradicsom, valamint jó minőségű paprika legyen az alapanyag. Ahhoz, hogy eldönthessük, melyik a finomabb változat, mindenképpen érdemes megkóstolni mindkettőt, nem pedig beszállni egy eldönthetetlen vitába. Nem annyira bonyolult a hámozás!

Mi kerüljön a lecsóba?

A négy alapanyagon kívül rengeteg más egyebet is beletesznek a lecsóba. Fokhagymát, cukkinit, rizst, tojást, kolbászt, padlizsánt. Még pirospaprika is szokott bele kerülni, pedig nem pörköltet készítünk. Persze ezekkel az ízekkel gazdagabbá is tehetjük az ételt, de többen is állítják, hogy az alap lecsó a lehető legletisztultabb eredi íz.

Milyen sorrendbe kerüljenek bele az alapanyagok?

Az apróra vágott hagyma után jöhet a paprika. Esetleg előbb kerüljön bele a paradicsom? Vannak, akik az elején teszik bele a paradicsomot, hogy levet eresszen, de vannak, akik a paprikával kezdenek. Aki levesesebben szereti, annak érdemes a paradicsommal kezdenie. Nem csak a két véglet lehetséges, mert egyre többen kísérleteznek azzal, hogy minden egyszerre kerüljön a lábosba. Az is előfordul, hogy a paprikát grillezik, a paradicsomot pedig alacsony hőfokon sütik, hogy még intenzívebb legyen az íze. Csak a végén kerülnek egybe a lábosban az alapanyagok.

Talán egyetlen dolog van, amivel viszont mindannyian egyetértünk: a lecsó isteni étel!

 

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Imádja fotózni gigamelleit A Nagy Ő szőke bombázója - szexi képek

origo.hu

Brutális képek a háború pokláról

borsonline.hu

Benkő Péter is megszólalt a Thália Színházban történtekről

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

vg.hu

Boris Becker – itt az adósságválság utáni első megaüzlet

origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

ripost.hu

Köllő Babett bevállalta, teljesen kiakadtak az emberek: "Én világgá szaladtam volna"

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál