Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2019.10.23.

Még mindig szorgosan főznek a háziasszonyok, ez a lekvár az ősz kedvence

A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.

A körte gazdag ízvilágáról, finom, édes ízéről sok embernek az ősz jut az eszébe. Ha szeretnéd a legtöbbet kihozni ebből a vitaminokkal teli, tápláló és lédús gyümölcsből, akkor készíts belőle körtedzsemet.

A körtelekvár tökéletes a reggeli pirítóshoz, de akár főételek mellé is tálalhatod szószként, vagy sütemények töltelékeként is felhasználhatod.

Íme, egy alaprecept:

Hozzávalók:

• 2 kg körte

• 40 dkg barnacukor

• 2 citrom

• 1,5 teáskanál őrölt fahéj

• 1 evőkanál balzsamecet

Elkészítés:

1. A körtéket pucold meg, majd vágd őket négy felé.

2. Távolítsd el a magházat és kockázd fel apróra a gyümölcs húsát. Az is megoldás, ha nem hámozod meg a körtét, ebben az esetben csak az lesz a különbség, hogy a dzsem a körte héja miatt zöldes színű lesz.

3. Ezt követően forró vízben alaposan mosd meg a citromokat, majd reszeld le a héjukat és tedd félre.

4. A citrom levét facsard ki és öntsd a körtére, majd add hozzá a cukrot a balzsamecettel és a reszelt citromhéjjal együtt és jól keverd össze.

5. A balzsamecetes, cukros, citromos körtét hagyd állni pár órán át, ez alatt levet enged.

6. Utána öntsd egy nagyobb lábasba és folyamatos kevergetés mellett főzd 40 percen át.

7. Ha már elérte a dzsem állagot, akkor zárd el a tüzet.

8. Még forrón öntsd át előtte lobogó vízben kifertőtlenített tiszta befőttesüvegekbe, feszíts celofánt az üveg szájára (ezt akár ki is hagyhatod), majd a tetőt szorosan csavard rá és fordítsd fejjel lefelé az üvegcséket.

9. Ha ezzel megvagy, akkor tedd egy pokrócokkal kibélelt fonott kosárkába, takard le őket és várd meg, hogy teljesen kihűljenek.

A körték annyira illatosak és zamatosak, hogy önmagukban is mennyei az ízük, de ha igazán pikáns és különleges dzsemet szeretnél, akkor a recepthez hozzáadhatsz még olyan kiegészítőket, mint a vaníliarúd kikapart magja, szegfűszeg, citromlé, reszelt gyömbér vagy a kardamom. Ha még több ízt szeretnél, akkor a főzés utolsó 10-15 percében hozzáönthetsz 1 dl vörösbort, vagy akár fél deci körtepálinkát is. A lehetőségek tárháza határtalan, légy kreatív és kísérletezz bátran, a szabályok nincsenek kőbe vésve!

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Most kaptuk: robbanás volt az áruházban, elvesztette a karját egy férfi

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Óriási balhé a stúdióban! Egymásnak feszültek a TV2 sztárjai

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet