Létrehozva: 2020.05.14.

Szeretnéd, ha akkor is lenne otthon eper, ha vége a szezonnak? Így tartósíthatod!

Az eper legtöbbünk számára különleges gyümölcs. Alig van, aki ne szeretné különleges zamatát, fantasztikus illatát. A szezon viszont nagyon rövid – mit lehet tenni, hogy akkor is élvezhessük a finomságot, amikor épp nem terem?

Szerző Horváth Gabi

Először is mosd meg!

Az eper érzékeny gyümölcs, a mosással azonnal elkezdi elveszíteni az ízét, illatát, színét – ezért hagy foltot a tányéron, ahová mosás után teszed. Épp ezért röviden, de alaposan mosd meg, hogy minél kevesebb íz és illat vesszen oda. Ha nagyobb mennyiségű eperhez jutsz, minél hamarabb kezdd meg a feldolgozást, mert gyorsan romlik!

Fotó: Pixabay.com

Készítsd elő!

Ha megmostad, vágd le az eperszemek szárát és tetejét egy éles késsel.

Szárítsd meg!

Teríts egy tepsibe papírtörlőt, szórd rá az eperszemeket, és egy másik papírtörlővel finoman szárítsd meg őket.

Fotó: Pixabay.com

Szeleteld fel!

Tedd vissza az epret a vágódeszkára, és szeleteld fel a gyümölcsszemeket. Ha turmixnak teszed el a gyümölcsöt, akkor kisebbre, ha inkább sütihez, akkor nagyobb szeletekre vágd őket. De akár egyben vagy félbevágva is hagyhatod őket, ha még nem tudod, mekkora darabokra lesz szükséged.

Fagyaszd le!

Terítsd le egy rétegben a gyümölcsöt egy tálra vagy egy tányérra, tedd a tálat a mélyhűtőbe, és fagyaszd egy-négy órán keresztül. Amikor keményre fagytak, adagold zárható nylon zacskókba, és nyomkodd ki a zacskókból a levegőt, mielőtt lezárnád őket. A mélyhűtőben hat hómapig is elállnak, és ha kisebb csomagokat készítesz össze belőlük, akkor mindig csak annyit kell belőle felolvasztanod, amennyire épp szükséged van.

Fotó: Pixabay.com

Így használhatod a fagyasztott epret

A lefagyasztott eper íze és illata tökéletes marad, de az állaga sosem lesz olyan roppanós, mint amilyen volt. Épp ezért arra kevésbé alkalmas, hogy csak úgy magában edd, mint a szezonban. Ám nagyon sok egyéb lehetőség van a felhasználására.

Teheted például koktélokba, bóléba, turmixokba, smoothie-ba – fel sem kell engedned hozzá. Készíthetsz belőle finom eperlevest, de a túrókrémnek, a sütinek, a fagyinak is remek alapanyaga, sőt, ha nyersen, kevés mézzel összeturmixolod, lekvár helyett is remek. Akkor is előveheted, amikor mások már a következő eperszezonra várnak.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő bejelentés: új szerződést kötött Szoboszlai Dominik

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

„Összejöttek a hátam mögött” – kitálalt a megcsalt vőlegény Marics Peti és Binhky románcáról

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 2.: a Bikát a megérzései vezetik, a Vízöntő maradjon kívül a vitákon

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál