Létrehozva: 2020.10.01.

Szuper trükk a rizsfőzéshez: így lesz tökéletes a végeredmény

Vajon hogyan készül a legfinomabb rizs? Bő vízben? Vagy főzés előtt beáztatva? Mutatjuk a legjobb trükköt!

Szerző Horváth Gabi

Vajon jó ötlet bő vízben megfőzni a rizst, majd folyó víz alatt leöblítve leszűrni? Ezzel lemossuk róla a felesleges keményítőt, de egyes ázsiai szakácsok vitatják ezt az eljárást, mások, főleg az indiaiak viszont ezt tartják a legjobb megoldásnak. Sőt, vannak, akik szerint főzés előtt kötelező legalább megmosni, de még inkább beáztatni a rizst.

Fotó: Pixabay.com

Az áztatás hívei szerint ugyanis az előzetesen beáztatott rizsből a szervezet főzés után is hatékonyabban veszi fel a vitaminokat és az ásványi anyagokat, ráadásul így gyorsabban megfő a rizs, sőt, az állaga és az íze is jobb lesz. Az áztatás ugyanis eltávolítja a tápanyagok felszívódását gátló fitinsavat a rizsből – és más gabonákból, illetve hüvelyesekből is. Nem nehéz elképzelni azt sem, hogy az a rizs, amely az áztatás során nedvességet vett fel, könnyebben és egyenletesebben fő puhára.

A rizsnek számos változata van, és mindegyik más főzési eljárással lesz a legjobb: van, amelyiket bő vízben érdemes főzni, másokat csak épp annyiban,. amennyit a rizs a főzés során felszív. A piláf, vagy a spanyol paella készítésekor például az utóbbi módszert alkalmazzák a szakácsok, és főzés közben adják hozzá a többi hozzávalót a rizshez. A hosszú szemű basmati rizs például ezzel a módszerrel lesz a legjobb. A sima, gömbölyű, köretnek való rizs bő vízben megfőzve, majd leszűrve, leöblítve lesz a legfinomabb.

Fotó: Pixabay.com

De meddig kell áztatni a rizst? Először is, érdemes kiválogatni a rizsből a láthatóan rossz, barna szemeket, majd többször is leöblíteni, hogy lemossuk a felesleges keményítőt és az esetleges növényvédőszer-maradványokat. Az áztatásos módszer hívei szerint a barna, a fekete és a vadrizst 6-12 órán át is érdemes áztatni, míg a hántolt barna rizsnek 4-6 óra is elég. A ragacsos thai rizsételekhez egy éjszakára áztasd be a rizst, a basmati, a jázmin és a szusirzsnek viszont elég 15-30 perc áztatás főzés előtt, kivéve, ha a recept más időtartamot ír elő. A gömbölyű szemű rizst, például a rizottóhoz való arborio-t elég párszor átmosni, és a sima, köretnek való rizs sem feltétlenül igényel áztatást (legfeljebb 10-15 percet), alapos mosást viszont igen.

Szerző Horváth Gabi

Ez is érdekelhet

origo.hu

Akkorát padkázott egy Suzuki, hogy repülő lett belőle - videó

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Macron szembeszállna Oroszországgal, de nukleáris fegyverek nélkül

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál