Létrehozva: 2021.02.11.

Tejjel vagy ásványvízzel? Kiderült, hogy jobb a palacsinta!

Ahány ház, annyi szokás. Van, aki a tejes palacsintára esküszik, van, aki csak ásványvízzel, és van, aki egyszerre mindkettővel készíti a tésztát! De vajon kinél lehet az igazság?

Sok háztartásban tej nélkül, csak liszt, tojás, szóda és felhasználásával készítik a palacsinta tésztáját. Ez a hagyomány a családban, ezt tanulták a szülőktől, nagyszülőktől, vagy más, egészségügyi megfontolásból hagyják ki a tejet a receptből. Az így kapott tészta ízében is jellegtelenebb, de állagában is más, mint a tejes változat. Sokkal vékonyabb, szárazabb, nyúlósabb lesz így a palacsinta tésztája.

Ezzel szemben a tejjel készített ízletesebb, kellemesen vastag, rugalmas állagú, és nagyon jól lehet harapni. Persze ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy minden hozzávalóból a megfelelő mennyiség kerüljön a keverőtálba, mert az arányokat, és így a tészta sűrűségét nehéz eltalálni. Ha viszont sikerül, akkor az állaga mellett az íze sem fog csalódást okozni.

Tejjel vagy ásványvízzel? Megoszlanak a vélemények, hogy jobb a palacsinta

De hogy az igazság mindkét oldalnak kedvezzen: a tökéletes palacsintatészta alapanyaga a liszt, tojás, tej, szóda (szénsavas ásványvíz) és só. Ugyanis a szóda titka az, hogy kicsit lazít a tészta szerkezetén, és így nem lesz annyira sűrű az állaga sütés után.

A palacsinta sütésén azonban legalább olyan sok múlik, mint az alapanyagokon és az arányokon. Nem jó ötlet például kristálycukrot rakni a tésztába, mert sütés közben könnyen leragadhat. A hiedelemmel ellentétben teljesen mindegy, hogy teflon vagy vasserpenyőben sütik ki a palacsintát, letapadás ellen érdemes egy kis olajat csurgatni a tésztába és jól elkeverni vele. Így elegendő lesz csak az első sütés előtt vékonyan kiolajozni a serpenyőt, a tésztában lévő olaj elég lesz utána. Minden merítés előtt érdemes megkeverni a masszát, ne csak a tetejéről szedjünk a serpenyőbe.

A kész palacsintákat sokáig melegen tarthatjuk a saját gőzében, ha letakarjuk egy másik tányérral vagy alufóliával. Így sokáig friss marad a tészta és órákkal később is jóízűen fogyaszthatja a család apraja és nagyja.

origo.hu

Zelenszkij üzent Magyarországnak

origo.hu

Elképesztő titkot árult el magáról Vilmos herceg

borsonline.hu

„Jön a gyerek” – óriási örömhírt jelentett be Tóth Gabi szerelme, Papp Máté Bence

mandiner.hu

Újabb tanulmány bizonyítja: Németország őrületes hibát követett el

ripost.hu

„Könnyek szöktek a szemembe” – Szoboszlai hódolója meghatotta Kloppot

magyarnemzet.hu

Itt a világháború, EU-ország katonái mennek Ukrajnába

origo.hu

Durván kiosztották a TV2 sztárját, hatalmas csalódást okozott

travelo.hu

Üres szökőkutak, tavak fogadják a turistákat Barcelona és környékén

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ez hihetetlen, ettől az egyszerű trükktől lesz tökéletesen omlós az oldalas

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

Ezt tedd tavasszal a palacsintába, ha isteni új ízekre vágysz

FAZÉK

Nem várt helyre került a bodza, ilyen finomat még nem ettél

FAZÉK

3 isteni sütemény, amit anyák napjára könnyen elkészíthetsz

FAZÉK

Ettől az egyszerű trükktől lesz gyönyörű színe az orgonaszörpnek