Létrehozva: 2021.06.04.

Imádod a savanyú káposztát? Akkor ezt a receptet is ismerned kell

A könnyű és fűszeres koreai kimchi téged is rabul ejt.

A kimchi a koreaiak nemzeti eledele, fermentált savanyúság, egy igazi superfood, amely beépült a mindennapi étkezésbe. Fűszerekben és sós lében erjesztett zöldségekről van szó, mely legtöbb esetben kínai kelt, retket, újhagymát vagy uborkát tartalmaz, de rengeteg változata van. A kimchit elsősorban köretként fogyasztják, de raguként, levesként vagy töltelékként is szeretik felhasználni.

Fotó: shutterstock

A kimchi nem csak ízletes, de igazi immunerősítő étel. Mivel olyan fermentált, vagyis erjesztett ételről van szó, melyet nem hőkezelnek, tele van fontos probiotikumokkal, melyek elősegítik az emésztést és egészséges bélflórát teremtenek. Márpedig a jól működő bélflóra fontos alapja a fizikai és a mentális egészségnek. A khimcsi remek tápanyagforrásnak is bizonyul, flavonoidokban és antioxidánsokban gazdag, melynek köszönhetően antikarcinogén (rákmegelőző) gyulladáscsökkentő, vírusellenes és baktériumellenes hatású. Jótékonyan befolyásolja az érfalak működését, ráadásul antiasztmatikus hatást is kifejthet.

Hozzávalók a kimchihez:

  • 2 db nagy fej kínai kel

  • 2 db jégcsapretek

  • 2 db sárgarépa

  • 3 db újhagyma

  • 6 evőkanál só

  • 1,5 liter víz

    Fotó: shutterstock

    Hozzávalók a kimcshi pasztához:

  • 6 gerezd fokhagyma

  • 2 darab vöröshagyma

  • 2 teáskanál reszelt gyömbér

  • 2 evőkanál cukor

  • 1,5 evőkanál rizsliszt

  • 1 dl halszósz

  • 3 evőkanál szójaszósz

  • 2 evőkanál chilipor ízlés szerint

    Így készítsd el:

    A kínai kel külső leveleit szedd le, mosd meg, majd negyedeld fel hosszában, hogy a torzsát el tudd távolítani, és darabold fel. Egy tálba önts másfél liter vizet, és rakd bele a káposztát, valamint a 6 evőkanál sót. A lényeg, hogy a sós víz ellepje a káposztát, minimum 2 órán át pihentesd, de akár egy éjszakán is áztathatod.

    A másfél evőkanál rizslisztet öntsd fel egy bögre vízzel, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon főzd kása sűrűségűre. Miután kihűlt, turmixold össze a vöröshagymával, fokhagymával, gyömbérrel, cukorral, halszósszal, szójaszósszal és a chiliporral. A retket, sárgarépát tisztítsd meg és vágd juilenne-re, az újhagymát pedig karikázd fel, majd keverd bele a kimcshi pasztába.

    A sós vizes áztatás után hideg vízben jól mosd át a káposzta megpuhult leveleit, hogy a felesleges sót eltávolíthasd róla. Keverd össze az elkészült kimcshi pasztával, majd tömködd befőttes üvegekbe az egészet, még a saját levét is öntsd rá. Akár frissen is fogyaszthatod, de ízletesebb lesz, ha a következő két hétben hagyod fermentálódni. Tedd napfénytől védett helyre és hagyd, hogy az ízek szép lassan összeérjenek. Ezután rakd a hűtőbe az elkészült kimcshit és már fogyaszthatod is!

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Friss képek az orosz-ukrán háborúról

    origo.hu

    A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

    borsonline.hu

    Kiderült az igazság: letaszították a trónról Vilmos herceget

    vg.hu

    Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

    ripost.hu

    Most jelentették be: egy újabb legendát győzött le a gyilkos kór

    mandiner.hu

    Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

    origo.hu

    Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

    mindmegette.hu

    Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

    ripost.hu

    Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

    ripost.hu

    Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

    ripost.hu

    Összesúgtak a rajongók: Mi történt a 62 éves Zoltán Erika arcával?

    ripost.hu

    "Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál