Létrehozva: 2021.07.19.

Drága a málna? Így főzz belőle lekvárt!

Dúsítsd barackkal, hogy szuper finom dzsemet rakhass el télire!

A málna az egyik legkedveltebb hazai gyümölcsünk, kicsik és nagyok egyaránt rajonganak érte! Sajnos a málnaszezon nem tart sokáig, és mivel egyre kevesebben foglalkoznak málnatermesztéssel, ezért elég borsos ára van ennek az ízletes gyümölcsnek. Aggodalomra azonban semmi ok, mert egy kis leleményességgel mennyei lekvárt rakhatsz el télire. Ha más, olcsóbb gyümölccsel dúsítod a málnát, télen a saját gyümölcslekvárodat bonthatod fel, hogy újra felidézhesd a nyár ízeit.

A sárgabarack, a nektarin és az őszibarack is tökéletesen illik a málnához, ezért most egy isteni málnás sárgabaracklekvár receptet mutatunk! Ha nagyobb adagot szeretnél elrakni, akkor nyugodtan duplázd vagy triplázd a mennyiséget, szuper finom lesz!

Málnás sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

  • kb. 1 kg sárgabarack (nektarinnal is helyettesítheted)
  • 30 dkg málna
  • 1 tasak dzsemfix (2:1)
  • Így készítsd el:

  • Ha szeretnéd megtisztítani a sárgabarackot a héjától, rakd egy percre forró vízbe, majd ha kicsit lehűlt, egyszerűen húzd le a héját. Magozd ki és darabold fel.
  • A málnát alaposan tisztítsd meg és egy villával törd össze, vagy turmixold le, ha homogénebb állagot szeretnél. Amennyiben zavarnak a magok, egy szűrőn átpasszírozhatod a málnát még főzés előtt, de alapvetően nem rontja el a lekvár ízét, ha benne maradnak az apró magocskák.

  • Az előkészített sárgabarackot rakd bele egy főzőedénybe. A dzsemfixet add hozzá a gyümölcshöz. Állandó keverés mellett nagy lángon forrald fel a lekvárt.

    A sárgabarack az egyik legegészségesebb gyümölcs
    Fotó: Pixabay.com

  • Miután felforrt a sárgabarack, folyamatos kavargatva, közepes lángon még fél óráig főzd a lekvárt. Így sok nedvesség elpárolog, és szépen besűrűsödik a lekvár. Ekkor belerakhatod a málnát is, és még további 5 percig forrald a lekvárt folyamatos keverés mellett, majd húzd félre a tűzről. A tetején képződött habot nyugodtan távolítsd el, ha zavar.

  • Még forrón töltsd a málnás sárgabaracklekvárt fertőtlenített, jól zárható üvegekbe. Öt percre fordítsd fejjel lefelé az üvegeket, hogy kiszorítsd a maradék levegőt, majd rakd őket szorosan egymás mellé. Takard le őket egy pléddel, amíg kihűlnek, majd száraz, hűvös helyen tárold őket.

    Ezzel a módszerrel a málnás sárgabarackdzsem nagyon sokáig eláll, így akár télen is élvezheted ezt a mennyei, nyarat idéző, zamatos lekvárt. A lekvár kitűnő lesz süteményekbe, palacsintákba, tortába, de pirítóssal, joghurtba keverve, vagy zabpehellyel is szuper ízletes.

    Ha szeretnél kísérletezni az ízekkel, készíthetsz fahéjas-vaníliás változatot, mentával, citromfűvel vagy bazsalikommal mennyei párosítást alkot, de dúsíthatod más gyümölcsfélékkel, például meggyel is. Biztosan hamar elfogy majd belőle az összes üveg.

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Litvánia felrobbantaná a krími hidat, az oroszok erősen reagáltak

    origo.hu

    Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

    borsonline.hu

    "Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

    hirtv.hu

    Kósa Lajos Magyar Péterről: a legvadabb összeveszés alatt sem csinál ilyet az ember + videó

    metropol.hu

    Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

    vg.hu

    Olajat talált a Mol Magyarországon

    origo.hu

    Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

    astronet.hu

    Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

    ripost.hu

    „Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    ripost.hu

    "Csak házas pasikkal randevúzom és egyáltalán nem szégyellem magam"

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

    FAZÉK

    Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

    FAZÉK

    Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet