Létrehozva: 2022.10.12.
Módosítva: 2022.10.12.

Ezért kellene több csokoládét enned

Az étcsokoládé az édességek királyaként kényeztet. Fenséges ízével megnyugtat, örömet okoz. Fokozza az úgynevezett „boldogsághormon” kiválasztását, így jobb kedvre derülünk tőle, megnyugszunk

Egészséges vagy egészségtelen?

Az alaptézis az, hogy a csokoládé édesség, tehát hizlal. Tele van zsírral, és kalóriával. Mit csináljunk ha néha mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk és nem tudunk lemondani róla? Brit tudósok legújabb felmérései szerint a mértékkel történő csokoládéfogyasztás azonban kifejezetten egészséges! Erősíti a szervezet immunrendszerét, így megvéd a nátha, a légúti fertőzés és az influenza ellen. Segít a stresszes helyzetek leküzdésében is. Régóta köztudott, hogy vizsgaidőszakban a diákok előszeretettel majszolják, hiszen jó hatással van a memóriára és a koncentrációs készségre. A nők pedig leginkább lelki problémáikat gyógyítják vele: úgy gondolják a reménytelen szerelem legjobb ellenszere néhány kocka keserű csokoládé.

 

Forró csokoládé chilivel

A Csokoládé című film óta sokan megismerték az aztékok chilis italát. Elsőre ijesztően hangzik, de maga a mennyország! A krémes csokoládé íze, az izgató chilivel együtt a tél legnagyobb ajándéka. Hagyjuk magunkat elvarázsolni, ennyi kényeztetés mindenkinek jár!

  • 3 dl tejet forrósítsunk fel egy kis fahéjjal, ha van, vaníliával és egy darabka friss, esetleg szárított chilivel.
  • Amikor forró, 100 g reszelt keserűcsokoládét olvasszunk bele.
  • Aki édesen szereti, tehet hozzá kevéske cukrot is.

 

Mi a titka?

Kétszáz évvel ezelőtt a csokoládét még patikákban árulták. Tudományos kísérletek azóta be is bizonyították, hogy kis adagokban az étcsokoládé valóban orvosság. Nyolcvan-kilencven százalékban növényi anyagokból, nagyrészt kakaóból készül, amely bőségesen tartalmaz polifenolokat. Vagyis olyan antioxidáns vegyületeket, amelyek megkötik az emberi szervezetben károsodást okozó szabad gyököket. Ugyan ezek a fenolok képesek olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy az agyvérzés kockázata jelentősen csökken. Magas foszfor tartalmával pedig hozzájárul az egészséges csontozat megtartásához. S ez még nem minden

Chocolate,Pudding,And,Greek,Yogurt,Parfait,With,Blueberries,In,Glass
Fotó: Shutterstock

Téli szomorúság

A sötét, hideg téli napokon a lakásból sincs kedvünk kimozdulni, és a természetes napfény hiányában csökken a szerotonin szintünk. Ez a hormonhoz hasonló anyag felelős a jókedvért. Ennek hiánya hozzájárul a depressziós tünetek megjelenéséhez, sokan ezért fokozott vágyat éreznek a csokoládé iránt. Mivel a étcsokoládé, endorfint termel hozzájárul az öröm érzethez és serkenti a szerotonin termelődését is. A csokoládéfüggők nagy része egyébként nő. Ennek is elsősorban hormonális okai vannak. Hiszen a menstruáció előtti és utáni napokban is drasztikusan változik a szerotonin szint. Ilyenkor idegesebbek, ingerlékenyebbek a hölgyek, vannak akik kifejezetten agresszívak lesznek. Az egészséges mennyiségű szerotonin ugyanis nyugalmat és elégedettséget közvetít. Ennek hiányában viszont a nők nagy százaléka rendszeresen kívánja az édességet. Ezért aztán a téli, nehéz napokon különösen legyünk óvatosak a nassolással. Mert ezalatt a pár hónap alatt, amíg nincs alkalmunk rendszeresen mozogni, szinte észrevétlenül kúsznak fel ránk a kilók. Valljuk be őszintén bánatunkat nem érdemes evésbe fojtani, mert az elhízás csak tovább ronthatja kedvünket!

Tipp!

Kiegyensúlyozott táplálkozásunk érdekében az étcsokoládét ne az étkezések helyett, hanem azt követően desszertként fogyasszuk el. Így mindenképpen pozitív élettani hatásai érvényesülnek.

 

Ha nem akarunk elhízni tőle kenjük a bőrünkre!

Nem muszáj feltétlenül megennünk az étcsokoládét, értékes hatóanyagai a bőrünkön keresztül felszívódva is kiegyensúlyozottá tehetik mindennapjainkat. A kakaóvajat tartalmazó szépségápolási cikkek, tisztítják, ápolják és védik a bőrt. A csokoládé ily módon is képes jobb közérzetet biztosítani. Antioxidáns hatásának köszönhetően pedig gátolja a bőrszövet sejtjeinek károsodását. A kakaóvajas készítmények a környezet káros hatásaival szemben is védelmet nyújtanak, lassítják a bőr öregedését.

 

Házilag is készíthetünk csokoládéból arcradírt: Csokis mandulás arcradír

  • 1 evőkanál darált mandula
  • 2 kanál méz
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1 tábla olvasztott étcsokoládé

Keverjük össze a hozzávalókat. Majd ha a csokoládé már langyos, masszírozzuk gyengéden, körkörös mozdulatokkal a bőrünkbe. Ezzel a pakolással eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket az arcunkról.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hajdú B. István megszólalt a betegségével kapcsolatban

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak megoldóemberére is fontos pozíciót bíztak

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

ripost.hu

Összesúgtak a rajongók: Mi történt a 62 éves Zoltán Erika arcával?

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál