Létrehozva: 2023.05.23.

Eldőlt az örök kérdés: benne hagyhatjuk-e a fakanalat az ételben főzés közben?

Régóta húzódó vitát zárunk most le.

Szerző sv

Ahány ház, annyi szokás. Amikor főzésre adjuk a fejünket, valamilyen eszközt mindenképpen használnunk kell a kevergetésre. Ez rendszerint fakanál szokott lenni a magyar konyhákban, abban azonban a mai napig nincs egyetértés, hogy a rotyogó ételben benne szabad-e hagyni a fakanalat? Senkiben ne maradjanak kérdések, mutatjuk a választ!

Fakanalat sok méretben használhatunk sok célra

Kivel ne történt volna meg legalább egyszer az életben, hogy bográcsozás közben a rotyogó ételben hagyta a fakanalat, mire az egyik rokon vagy ismerős rákiáltott, hogy azonnal vegye ki. Ezen a társaság fele rendszeresen felháborodik - mondván, hogy minek kivenni -, a másik fele pedig egyetért, hiszen szerintük sem szabad benne hagyni a kavargatásra szolgáló eszközt. De mi is az igazság? Kinek van igaza? 

A fakanál - anyagából eredően - könnyen felvesz szagokat és ízeket, emellett könnyedén megtelepednek rajta különféle baktériumok is. Higiéniai szempontból különösen problémás, ha valaki a fakanállal kóstolgat, azt nyalogatja, hiszen így a nyálunkban található baktériumok is megtelepednek rajta. Ekkor persze sokan rámutathatnak bosszankodva, hogy alaposan el szokták mosni a fakanalat, ugyanakkor tisztában kell lennünk ennek szerkezetével! A fakanál barázdás, amelyen mikroszkopikus méretű repedések sokasága húzódik meg. Többek között ez az oka annak, hogy erőteljesen magába szívja az ízeket és a szagokat, emellett pedig a bacilusoknak is biztonságos otthont ad. Ezért bár az az érv nem teljesen helytálló, hogy a fakanál elrontja az étel ízét, azért mégsem túl egészséges benne hagynia fortyogó levesben. Hő hatására - ha huzamosabb ideig benne tároljuk az ételben - akkor a barázdákban meghúzódó bacilusok kioldódhatnak, és ezzel akár meg is betegíthetjük magunkat és vendégeinket is. 

A Ripost korábban már beszámolt arról, hogy célszerű a fakanalat a fazék tetején hagyni, ennek alapján szervezzük át szokásainkat! 

OTTHONKA

Önts ecetet a sütőbe és csodát látsz

Búcsút inthetsz a vakargatásnak, vég nélküli súrolásnak.

OTTHONKA

Önts ecetet a sütőbe és csodát látsz

Búcsút inthetsz a vakargatásnak, vég nélküli súrolásnak.

 

Szerző sv

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

vg.hu

Munka Ausztriában: otthagyják a magyarok – ez áll a háttérben

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

hirtv.hu

Javítóintézetben kell letöltenie előzetes letartóztatását a bőnyi késelőnek + videó

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Rettenetes dolog történt Tóth Gabival, figyelmeztetést adott ki az énekesnő

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet