Létrehozva: 2023.07.30.

Így lesz tökéletes a nokedli, zseniális ez a trükk

Szaftos pörköltek párja a nokedli, gyerekek kedvence pedig a tojásos változata. Néha meggyűlik vele az ember baja, de ha ezeket a trükköket megfontolod, tökéletes lesz a tészta.

Szerző Sors Edina

Minden háziasszonynak megvan a maga nokedlireceptje, hiszen a nagyik és a dédik már generációkkal korábban kikísérletezték, hogyan lesz igazán finom a tésztája. Így nehéz kijelenteni, kinek a nokedlije a tökéletes, de vannak azért trükkök, melyekkel nagyon ízletes és nagyon jó állagú lesz ez a közkedvelt magyar köret. Mutatjuk is a receptet!

Glass,Bowl,With,Homemade,Hungarian,Nokedli,Or,Galuska,,A,Type
Fotó: Ildi Papp

Hozzávalók:

  • 50 dkg búzafinomliszt
  • 2 db kisebb tojás
  • víz
  • zsiradék

 

Tészta készítése:

  1. Keverd be a tésztát. Közben forrald fel a vizet egy fazékban, vedd takarékra a lángot.
  2. Mély tálba szórd bele a lisztet, a közepébe készíts egy fészket. Ide üsd bele a tojásokat. Fontos az arány: 30 dkg liszthez 1 db tojás szükséges. A túl kevés tojástól ragadós lesz a tészta, a túl soktól pedig nem áll össze a galuska jellege!  Sózd és add hozzá folyamatos keverés mellett fokozatosan a vizet, hogy fakanállal jól összedolgozhasd a tésztát. 
  3. Addig keverd, míg az alapanyagok elvegyülnek. Akkor megfelelő állagú, ha szépen, lassan záródik össze a massza, ha elhúzod benne a fakanalat. 
  4.  Forrald újra a közben takarékon tartott vizet, és amikor lobog, szaggasd bele a galuskát. Megnedvesített nyeles vágódeszkán a tésztát adagonként, késsel leválasztott apró darabokban ejtsd a vízbe. De a fazékra helyezhető galuskaszaggató segítségével is megteheted. 
  5.  Gyorsan szaggasd, mert, az első nokedlik már főnek a fazékban, nincs sok időd, ha azt szeretnéd, hogy az első pont olyan tökéletes és finom legyen, mint az utolsó kis gombócka. Szaggatás közben érdemes megkeverni a fortyogó főzőlét, hogy a galuskadarabok ne ragadjanak össze. 
  6. Végezetül szűrőkanállal emeld ki a felszínre érkező galuskákat, és csurgasd le róluk a vizet.

 

Le kell öblíteni a galuskát vagy sem?

Ebben a kérdésben a vélemények különbözőek. Öblítés nélkül előfordulhat, hogy a nokedli kicsit ragacsos lesz. Ezért többen az öblítést választják. Így viszont a tészta felületéről lemosódik a tápanyag, és kihűl a nokedli. Így attól függően érdemes döntést hozni,  hogy mivel tálalod fel a galuskát.  Olajban vagy vajban is megforgathatod, így praktikusan újra átforrósíthatos a nokedlit. Vagy ha tojással készíted, akkor is adja magát ugyanez a megoldás...

Ha szeretnéd a tésztát kicsit megbolondítani, tehetsz bele snidlinget, medvehagymát vagy spenótot és fokhagymát is!

 

 

Szerző Sors Edina

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

Nagyszüleink még használták, de te felismered a következő tárgyakat?

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Itt vége! Fekete-fehér képpel búcsúzott a TV2 sztárja

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál