Így lesz tökéletes a nokedli, zseniális ez a trükk
Szaftos pörköltek párja a nokedli, gyerekek kedvence pedig a tojásos változata. Néha meggyűlik vele az ember baja, de ha ezeket a trükköket megfontolod, tökéletes lesz a tészta.
Minden háziasszonynak megvan a maga nokedlireceptje, hiszen a nagyik és a dédik már generációkkal korábban kikísérletezték, hogyan lesz igazán finom a tésztája. Így nehéz kijelenteni, kinek a nokedlije a tökéletes, de vannak azért trükkök, melyekkel nagyon ízletes és nagyon jó állagú lesz ez a közkedvelt magyar köret. Mutatjuk is a receptet!
Hozzávalók:
50 dkg búzafinomliszt
2 db kisebb tojás
víz
só
zsiradék
Tészta készítése:
Keverd be a tésztát. Közben forrald fel a vizet egy fazékban, vedd takarékra a lángot.
Mély tálba szórd bele a lisztet, a közepébe készíts egy fészket. Ide üsd bele a tojásokat. Fontos az arány: 30 dkg liszthez 1 db tojás szükséges. A túl kevés tojástól ragadós lesz a tészta, a túl soktól pedig nem áll össze a galuska jellege! Sózd és add hozzá folyamatos keverés mellett fokozatosan a vizet, hogy fakanállal jól összedolgozhasd a tésztát.
Addig keverd, míg az alapanyagok elvegyülnek. Akkor megfelelő állagú, ha szépen, lassan záródik össze a massza, ha elhúzod benne a fakanalat.
Forrald újra a közben takarékon tartott vizet, és amikor lobog, szaggasd bele a galuskát. Megnedvesített nyeles vágódeszkán a tésztát adagonként, késsel leválasztott apró darabokban ejtsd a vízbe. De a fazékra helyezhető galuskaszaggató segítségével is megteheted.
Gyorsan szaggasd, mert, az első nokedlik már főnek a fazékban, nincs sok időd, ha azt szeretnéd, hogy az első pont olyan tökéletes és finom legyen, mint az utolsó kis gombócka. Szaggatás közben érdemes megkeverni a fortyogó főzőlét, hogy a galuskadarabok ne ragadjanak össze.
Végezetül szűrőkanállal emeld ki a felszínre érkező galuskákat, és csurgasd le róluk a vizet.
Le kell öblíteni a galuskát vagy sem?
Ebben a kérdésben a vélemények különbözőek. Öblítés nélkül előfordulhat, hogy a nokedli kicsit ragacsos lesz. Ezért többen az öblítést választják. Így viszont a tészta felületéről lemosódik a tápanyag, és kihűl a nokedli. Így attól függően érdemes döntést hozni, hogy mivel tálalod fel a galuskát. Olajban vagy vajban is megforgathatod, így praktikusan újra átforrósíthatos a nokedlit. Vagy ha tojással készíted, akkor is adja magát ugyanez a megoldás...
Ha szeretnéd a tésztát kicsit megbolondítani, tehetsz bele snidlinget, medvehagymát vagy spenótot és fokhagymát is!