Létrehozva: 2023.08.17.

Ne dobd ki a paradicsom héját, ha befőzöl, eszméletlen, mire jó

Befőzéskor rengeteg paradicsomhéj kerül a komposztra vagy a kukába, pedig kár kidobni, hiszen megfelelően előkészítve később sok mindenre felhasználhatod a konyhában. Mutatjuk, hogyan tudod eltenni télire!

Már javában érik a paradicsom a konyhakertekben, készül a sok paradicsomszósz, paradicsomlé. Rengeteg paradicsomhéj marad a passzírozás után, de érdemes ezt is hasznosítani, hiszen isteni paradicsomport készíthetsz belőle. Ez a fűszer egész télen eláll, és friss paradicsomízt ad a leveseknek, pörkölteknek. Mutatjuk, hogyan készítsd el!

Isteni finom fűszer készülhet a paradicsom héjából! Fotó: Ripost

Alaposan szárítsd ki

Ha nincs napsütés, a sütőben is száríthatod. Fotó: Ripost

A befőzés végén a paradicsompasszírozóból kikerült héjakat terítsd el sütőpapírral bélelt tálcán úgy, hogy minél vékonyabb rétegben legyen. Figyelj arra, hogy egyenletesen oszlasd el a pépet, hogy ne fülledjen be. Tedd ki a tűző napra a tálcákat, és három-négy napig szárítsd őket. Éjszakára vidd be a lakásba, mert a harmat miatt újra benedvesedhet. Reggel pedig folytasd a szárítást. 

Tedd a darálóba

Daráld minél finomabbra a kiszárított héjakat. Fotó: Ripost

Amikor már teljesen kiszáradt a paradicsomhéj, tedd turmixgépbe vagy kávédarálóba, és őröld por állagúra, finomra. Önmagában is tökéletes, de ízlés szerint keverhetsz hozzá őrölt, szárított zöldfűszereket (bazsalikomot, fokhagymaport például). Befőttes vagy csatos üvegben, hűvös, sötét helyen tárolva egész télen eláll. Sütéshez, főzéshez bármikor előveheted. 

Húsokra és zöldségekre is isteni

A nyár ízeit csempészi az életekbe ez a különleges fűszer. Fotó: Ripost

Szinte mindenhez illik a paradicsomhéjból készült por: szórhatsz belőle egy keveset a sült húsokra, megízesítheted vele a főzelékeket, leveseket és szószokat is, de tehetsz egy keveset a zöldségsalátára is. De akár kenyér- vagy pizzatésztába is belegyúrhatod, így igazán különleges lesz a végeredmény. Ha nemcsak piros, hanem sárga paradicsomból is készítesz port, látványos lesz a különféle színű fűszer a kamrapolcon.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyönyörű lányok a Magyarország szépén - nézzen képeket a válogatóról!

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

metropol.hu

Házasság első látásra: ezért nem sajnálják az elhagyott csupa szív Gerit az olvasóink

mandiner.hu

Pattanásig feszült a helyzet Liverpoolban: Szalah rejtélyes nyilatkozatot tett

ripost.hu

„Mink mostanában így” - Vele osztja meg az ágyát Kárpáti Rebeka

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc