Létrehozva: 2023.09.21.

Így készül az igazi hecsedlilekvár, máris lehet szedni a csipkebogyót

Ez a különleges lekvár nemcsak finom, de nagyon egészséges is! Érdemes begyűjtőkörútra indulni a természetbe, hiszen most kezd érni a vadrózsa termése. Mutatjuk, hogyan készítheted el belőle a hecsedlit!

A csipkebogyót érdemes minden mennyiségben és formában fogyasztani, hiszen rengeteg C-vitamin van benne, és ha sokat eszel belőle, javul a szervezeted általános védekezőképessége. Ez az őszi termés valóságos gyógyír, gyulladásgátló- és antioxidáns hatása védi és gyógyítja a szervezetet, a belőle készült lekvár pedig nemcsak finom, de az immunrendszert is támogatja. Mutatjuk, hogyan készítheted el!

A,Spoon,With,Rose,Hip,Marmelade
A hecsedlit magad is könnyen elkészítheted! Fotó: Sarah Biesinger /  Shutterstock

Csak az érett bogyókat szedd le

Vadrózsát szinte bárhol találhatsz a természetben, így valószínűleg elég csak egy rövidebb kirándulást tenned, hogy begyűjtsd a lekvárnak valót. Fontos, hogy úttest vagy ipari létesítmények mellett növő bokorról nem érdemes szedni a szennyeződések miatt. A bokrok bőségesen hozzák a csipkebogyót; válaszd ki a legsötétebb színűeket, és azokat szedd le. A lekvárnak való bogyók legyenek épek, sérülésmentesek.

Macerás feldolgozni

Minél előbb készítsd el a lekvárt, hiszen a csipkebogyó gyorsan romlik. Alaposan mosd meg a szemeket, majd éles késsel vágd le a bogyók két végét, és jöhet egy újabb mosás. Áztasd néhány órán át a lekvár-alapanyagot, így könnyebb dolgod lesz a főzéssel.

Hecsedli recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg csipkebogyó
  • 40 dkg cukor
  • víz
Érdemes még forrón fejre állítani az üvegeket. Fotó: Pixabay.com

Elkészítés:

  • A megtisztított csipkebogyót tedd fel egy lábasban, önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Főzd 45 percig, míg puha nem lesz; majd vedd le a tűzről.
  • A kész masszát passzírozd át, hogy megszabadulj a magoktól. Az átpasszírozott lekvárt tedd vissza a tűzhelyre, add hozzá a cukrot, és addig főzd, míg be nem sűrűsödik.
  • Csírátlanított befőttes üvegekbe szedd, még forrón, majd jól zárd le az üvegeket, és tedd őket száraz dunsztba. Ha kihűltek, ki is veheted őket, és mehetnek a kamrába. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, nem várt fordulat jön az időjárásban

origo.hu

Sokkoló iskolai késelés Bőnyben: egy hatodikos lány szúrta meg osztálytársát

borsonline.hu

Kiadták a figyelmeztetést: automatából ivott kávét a hölgy, torkához kapva kezdett fuldokolni

vg.hu

Általános üzemanyagár-csökkenés jön szerdától – ennyivel lesz olcsóbb a benzin és a dízel Magyarországon

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

vg.hu

Döntött Lázár János: ez lesz a hivatalos neve a Kalocsa-Paks közötti új Duna-hídnak

origo.hu

Kiderült, mennyit kell fizetnie apjának a folyamatosan pucérkodó Britney Spearsnek

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc