Létrehozva: 2023.10.28.

Így készül az isteni birsalmasajt, mutatjuk a titkát

Nagyanyáink idejében még alap volt, egy időre aztán feledésbe merült, de szerencsére újra divatját éli a birsalmasajt. Ez a fenséges téli csemege nemcsak finom, egészséges is; mutatjuk, hogyan tudod elkészíteni!

Régen minden kertben volt legalább egy birsalmafa, és nem véletlen: ez a fanyar gyümölcs csodát tesz az egészséggel, és nagyon finom lekvárt vagy birsalmasajtot lehet készíteni belőle. Bizonyított tény, hogy a birset már az ókorban is gyógynövényként tartották számon, hiszen rendkívül magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, antioxidáns hatású, és segít, ha valaki gyomor- vagy bélproblémáktól szenved, hiszen erős görcsoldó hatása van. Üröm az örömben, hogy nyersen nem lehet fogyasztani, hiszen nemcsak kemény, de nagyon fanyar is; ám magas pektintartalmának köszönhetően olyan jól sűrűsödik, hogy könnyedén készíthető belőle darabolható sajt, amire aztán egész télen rá lehet járni. Bár nem egy gyors recept, mindenképpen érdemes birsalmasajtot készíteni, hiszen az egész család kedvence lehet.

Quince,Cheese,Or,Marmelada,Is,A,Sweet,,Thick,Jelly,Made
A birsalmasajtnak nincs párja télen! Fotó: Julia-Bogdanova / Shutterstock

Birsalmasajt recept

Hozzávalók:

  • 1 kg birsalma
  • cukor
  • 1 db egész citrom
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 1 db szegfűszeg

Elkészítés:

  • Jó alaposan mosd meg a birsalmát, vágd negyedekbe hámozás nélkül. Távolítsd el a birsdarabokból a magházat, majd tedd a gyümölcsöt egy lábosba. Annyi vizet önts rá, amennyi éppen csak ellepi, adj a főzővízhez néhány karika citromot, kevés fahéjat, akár szegfűszeget is, majd forrald az egészet 15 percig.
  • Vedd le a tűzről a fazekat, öntsd át a főzőlevet egy másik edénybe, vedd ki a citromkarikákat, és botmixerrel pürésítsd a főtt birset. Most jöhet hozzá a cukor, ami mindig legyen feleannyi, mint a passzírozott birs mennyisége.
  • Tedd a tűzhelyre a cukorral elkevert birsmasszát, forrald fel, és pár percig sűrű kevergetés mellett főzd tovább. Néha kóstold meg; ha túl édes, csavarj bele friss citromlevet.
  • Pár perc főzés után vedd le a tűzhelyről a masszát, majd öntsd előkészített formákba. Itt arra ügyelj, hogy ne öntsd túl vastagra a sajtot, mert nem fog megszilárdulni hetek elmúltával sem. Várd meg, míg a formákba öntött massza kihűl, majd tedd hűvös helyre, és szárítsd ki – ez körülbelül egy hétig fog tartani. Ha úgy látod jónak, időnként forgasd át száradás közben a birsalmasajtot - erre akkor lehet szükség, ha túl nedves az alja, így ugyanis könnyen bepenészedhet.
  • A kiszáradt birsalmasajtokat vedd ki a formákból, a nagyobbakat vágd kockákra, majd sütőpapírba csomagolva hűtőben tárold, így hosszú ideig eláll. Fontos, hogy ne érje fény és hűvösön legyen. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült az igazság az egyetlen házasságban maradt párosról

vg.hu

Üzemanyagárak: újabb kemény hangvételű nyilatkozat érkezett

ripost.hu

Eddig tartott a tavaszias idő? Nem várt fordulatot vesz az időjárás

mandiner.hu

De jó lenne tudni, hogyan került a nyakunba Cseh Katalin! – Ugye?

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

travelo.hu

A kihalás várhat erre a szeretnivaló állatfajra

magyarnemzet.hu

Gyurcsány polgármestere saját vejének köreit látta el több tíz milliós szerződésekkel

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc