Létrehozva: 2023.10.30.

Mitől egészséges egy felvágott? Mutatjuk, mire figyelj, mikor megveszed

Rengeteg családban alap, hogy felvágott van reggelire; de vajon nem ártalmas ez az egészségre? Sokan egyre kevésbé bíznak a húskészítményekben, de vajon száműzni kell őket az étrendből? Ha jól választasz, akkor nem.

Egyre többen vannak, akik minél inkább igyekeznek kiszorítani az étrendjükből a felvágottakat, hiszen úgy tartják, hogy a rendszeres fogyasztásuk egészségtelen. Igen ám, de alapvetőn ezek a húskészítmények segítenek abban, hogy változatos legyen az étkezésünk, és nemcsak azzal, hogy nélkülük elképzelhetetlen egy jó szendvics, de kiváló fehérjeforrások is. Így teljesen nem célszerű elhagyni, de mi legyen, ha valaki egészségesen szeretne étkezni? A felvágottaknak nincs jó hírük, leginkább az adalékanyagok miatt, és a közhiedelem szerint a húsüzemekben mindent beléjük darálnak, amit csak lehetséges – szerencsére ez utóbbi nincs így, de ezzel együtt érdemes alaposan körülnézni a boltok polcain, ha egészséges felvágottat szeretnél enni. Mutatjuk, mire kell figyelni!

Lehet egészséges a felvágott! Fotó: Pixabay.com

Ízfokozók, adalékanyagok és társaik

A legtöbb felvágott nem színhúsból, hanem a feldolgozás során keletkező maradékokból, vagyis húspépből készül; ebbe kerülnek még az ízfokozók, zsírok, szója, és nagy mennyiségű só. Utóbbi rendszeres fogyasztása sem ajánlott, de ami a leginkább ellenérzést vált ki az emberekben, azok az adalékanyagok. És nem véletlenül: például a nátrium-glutamát, a nitrátok, a rossz zsírok rendszeres fogyasztása hormonális problémákat okozhat, visszatartja a szervezetben a vizet, szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet, de fokozhatja egyes daganatos betegségek kialakulását is. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan olvasd el az összetevőket, mielőtt felvágottat veszel.

Legyen benne minél több hús

Hivatalosan nem nevezhetik a gyártók felvágottnak azt a húskészítményt, amiben nincs legalább 50 százalék hús, de ha biztosra akarsz menni, akkor keresd az ennél is magasabb értéket az összetevők között! Hentespulti vásárlásnál ez nem egyszerű, de itt is elkérheted az összetevők listáját; ha pedig nem akarsz ezzel időt húzni, válassz inkább előre csomagolt termékeket, így jobban át tudod vizsgálni, mi van benne. A legtöbb helyen már lehet kapni olyan felvágottakat, melyek 90%-ban vagy a fölött tartalmaznak húst, érdemes ezeket választani. Érdemes máshol is körülnézni: a hentesüzletekben gyakran árulnak házi, egészséges felvágottakat; ezek nem csak isteni finomak, de általában magasabb a hústartalmuk, mint a tömegáruké. Itt is nyugodtan kérdezz; a termelői húsboltokban szívesen elmondják, hogyan készültek a felvágottak!

Készítsd el magad!

Bizony, akár még párizsit, csirkemellsonkát is készíthetsz otthon. Bár bonyolult, és valamennyire időigényes is, mégis megéri megtanulni, és azt a néhány eszközt beszerezni hozzá, amire szükséged lehet. Így mindig tudni fogod, hogy mi került a felvágottba – és sokszor még az ára is alacsonyabb. Boros Vali, a szabolcsi háziasszony jó ideje már csak maga által készített felvágottat tesz az asztalra, és szerencsére a receptet is szívesen megosztja bárkivel; erről itt olvashatsz. 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

mandiner.hu

Verhofstadt elismerte: Meg kell csinálni a házit

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál