Létrehozva: 2023.12.28.

3 égrengető hiba, ami miatt soha nem lesz tökéletes a piskóta

Gyorsan elkészül, és isteni finom tortát, süteményt készíthetsz az alap piskótatésztából. Feltéve, hogy tökéletesre sikerül, ugyanis van, hogy hiába a gondosság, nem hajlandó feljönni a tészta. Mutatjuk, mi minden lehet az oka, és azt is, hogyan tudod elkerülni!

Minden családban igazi kedvenc a piskóta, hiszen rengeteg finom süteménynek, tortának az alapja. Ráadásul jön a szilveszter, a vendégváró sütemények időszaka, nem lehet, hogy hiba csússzon a gépezetbe, és ne legyen elég magas a tészta. Az alapokkal szinte mindenki tisztában van, vagyis, hogy nem szabad nyitogatni a sütőajtót, míg sül a piskóta, és hogy a tojásfehérjét se túl lágyra, se túlságosan keményre nem szabad felverni – de ezeken kívül még van három alapvető ok, ami miatt végül lapos és tömör lesz végül a piskóta. Ezeket szedtük össze.

Homemade,Classic,Vanilla,Sponge,Cake,Or,Biscuit,Sprinkled,With,Powdered
Ha ezeket a hibákat elkerülöd, tökéletes lesz a piskótád! Fotó: irina2511 / Shutterstock

Sütőport teszel bele

Hiába tűnik logikusnak, hogy a sütőpor segít abban, hogy szép, magas legyen a piskótatésztád, valójában pont ellenkező hatást vált ki. A sütőpor miatt szén-dioxid termelődik a tésztában, vagyis buborékok alakulnak ki, így például a kevert tészták szépen megemelkednek tőle. Azonban a piskótának ez a folyamat inkább árt, hiszen a tojás fehérje már eleve telis-tele van buborékokkal, amik a sütőpor által termelt nagy mennyiségű gázoktól szétpukkadnak – így a tészta a végén lapos lesz. Az igazi piskóta alapreceptbe egyáltalán nem kell sütőpor, anélkül is szép, magas lesz.

Túl sok lisztet használsz

A piskótánál kritikusan fontos, hogy precízen, grammra betartsd az arányokat, így egy kicsit sem lehet több a liszt, mint amennyire szükség van bele. Sokan akkor adnak több lisztet a tésztához, ha túlságosan nagyok a tojások, de erre semmi szükség nincsen; a sok liszttől csak elnehezül a tészta, összeesnek a légbuborékok, és nem jön fel szépen a piskóta. Alapszabály, hogy minden tojáshoz pontosan 2 dkg liszt kell, és ettől nem szabad eltérni.

Durván kevered

Van, hogy az ember betart minden alapszabályt, de amikor a tojásfehérjéhez keveri a sárgáját, akkor erős, határozott mozdulatokkal teszi, netán robotgépet használ. A piskótatésztával óvatosan kell bánni ebben a fázisban, hiszen hiába verted fel tökéletesre a tojásfehérjét, ha a keveréskor szétvered a légbuborékokat benne! A bekevert tojássárgákhoz adj egy szilikonlapátnyi habot, ezzel lazítsd fel, majd csak ezután öntsd az egészet a felvert habhoz. Óvatosan dolgozz a keverőlapáttal, alulról felfelé lapold a fehérjét a masszára addig, míg márványos nem lesz. A lisztet három több adagban szitáld hozzá, és itt is legyél óvatos a keveréssel.

INSIDER

Így néz ki a magyar Nobel-díjas kedvenc meggylevese - kiderítettük a titkos receptjét

Elmentünk az étterembe, ahol a legendás levest készítik.

INSIDER

Így néz ki a magyar Nobel-díjas kedvenc meggylevese - kiderítettük a titkos receptjét

Elmentünk az étterembe, ahol a legendás levest készítik.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nézegessen lézengő Magyar Péter-tüntetőket - videó

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

life.hu

Készül a temetésre a Buckingham-palota: Károly sokkal betegebb, mint hisszük

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

vg.hu

Az orosz-ukrán háború 793. napja – az orosz győzelem kulcsa: Csasziv Jar

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk