Létrehozva: 2023.12.08.

Melyik teát hány fokos vízzel kell leönteni és miért?

A hideg idő beköszöntével az elfogyasztott forró italok mennyisége is nőni kezd. A legtöbben teát isznak ilyenkor, aminek van némi egészségügyi kockázata, kivéve, ha megfelelő hőmérsékletű vízzel készítjük.

Az egyik legnépszerűbb német tesztoldal közzétett egy összeállítást arról, hogy melyik teát hogyan érdemes és biztonságos elkészíteni. Hány fokos vízben érdemes a fekete, a zöld és a gyümölcsteát áztatni és mennyi ideig? Most kiderül!

tea, teafilter, használt filter, zacc, teát főz
Fontos, hogy megfelelő hőmérsékletű vízzel készítsük a teát! Fotó: New Africa / Shutterstock

Mindig forrásban lévő víz kell a tea elkészítéséhez?

Egy csésze tea sokszor jól tud esni a hidegebb napokon. De vajon mindig forrásban lévő forró vízzel kell elkészíteni az ilyen italokat, vagy elég az alacsonyabb hőmérséklet is? Attól függ, milyen teáról van szó! Vannak olyan fajták, amik nehezen viselik a túl magas hőmérsékletet, és vannak olyanok, amiket ha nem forrázunk le kellően meleg vízzel, egészségügyi kockázatot is jelenthetnek.

Ezekhez a teákhoz nem kell 100 fokos víz

A zöld tea például elveszti az aromáit és keserűvé válik, ha túl forró vízzel öntjük le. A legjobb, ha 70-80 fokos hőmérsékletű vízben áztatjuk a teafüvet. Ezt a legegyszerűbben úgy tudjuk megtenni, ha hagyjuk állni a frissen forralt vizet öt percig és csak utána rakjuk bele a teafüvet. A fehér és fekete teákat ugyanígy érdemes elkészíteni.

Mi a helyzet a gyümölcsteával?

A gyógyteával vagy a gyümölcsteával egy kicsit más a helyzet: ezeknél a teafajtáknál nem szabad megvárni, amíg a forró víz kihűl, hanem – egészségügyi okokból – felforrás után közvetlenül a csészében vagy a fazékban lévő teafűre kell önteni a vizet.

tea
A gyümölcs és gyógyteákat máshogyan kell megfőzni! Fotó: Pixabay.com

Mért kell leforrázni a gyümölcs- és gyógynövényteát?

A gyógynövény- és gyümölcsteák baktériumokat tartalmazhatnak. Ennek az az oka, hogy a felhasznált gyógynövényeket és gyümölcsöket általában nem hőkezelik, mint a zöld vagy fekete teáknál, hanem csak szárítják. A kíméletes feldolgozási módszer célja a részben érzékeny illóolajok és aromák megőrzése. Ez azonban azt jelenti, hogy bizonyos esetekben ezek a természetes termékek baktériumokat, élesztőket vagy penészgombákat tartalmazhatnak-figyelmeztet a német tesztoldal. Bizonyos esetekben pedig patogén baktériumok is lehetnek a teákban, mint például a szalmonella. Éppen ezért ha egy csírákkal szennyezett teát túl alacsony vízhőmérsékleten főznek meg, akkor az egészségügyi kockázatot fog jelenteni, különösen a csecsemők, kisgyermekek és alapbetegséggel rendelkezők számára.

Szigorúan véve a gyógytea és a gyümölcstea nem teák, hanem teaszerű termékek. Az igazi teát teanövényből kell készíteni. Ezért az igazi teák közé tartozik a zöld, a fehér vagy a fekete tea.

A forró víz elpusztítja a baktériumokat?

A kórokozók kockázatának elkerülése érdekében az ilyen teákat mindig buborékoló forró vízzel kell felönteni. Pontosabban, a víz hőmérsékletének 100 foknak kell lennie. Ez a normál vízforralóval is elérhető hőmérséklet, a forró vizes vízautomatákból viszont maximum 80-85 fokos víz jön, ami kevés a gyógy- és gyümölcsteák főzéséhez.

Mennyi ideig kell ázni a gyógy- és gyümölcsteáknak?

Fontos, hogy a gyógyteát vagy a gyümölcsteát legalább öt percig hagyjuk állni. Így lehetünk csak biztosak benne, hogy a nem kívánt baktériumok valóban elpusztulnak. Ráadásul minél tovább hagyjuk ázni ezeket a teákat, annál intenzívebb lesz az ízük. A legideálisabb a nyolc-tíz perces főzési idő. Arra viszont nagyon figyelni kell, hogy a tea ne álljon túl sokáig -több órán keresztül- a teákban lévő spórák miatt. Ezek a különösen ellenálló kórokozók ugyanis túlélhetik a forrázást és idővel elterjedhetnek a teában.

Az elkészítésekor a legjobb, ha ragaszkodunk ahhoz, amit a csomagoláson írnak. Ha a teában baktériumok lehetnek, a terméken fel kell tüntetni az elkészítési útmutatót.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb kegyetlen támadást indítottak az oroszok, többen meghaltak

origo.hu

Megszólalt a Bőnyben megkéselt diák édesanyja - ezt mondta a támadóról

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

vg.hu

Fizetések Magyarországon: elmondták a magyarok, hol dolgoznának a legszívesebben

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

Óráink vannak hátra: felhőszakadással, jégesővel esik vissza a hőmérséklet 15 fokot

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

magyarnemzet.hu

Cseh Katalin budapesti városokról beszél, belezavarodott a mondanivalójába + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

FAZÉK

Ezt az egyszerű lépést soha ne felejtsd el, hogy isteni ropogós legyen a rántott hús

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet