Létrehozva: 2024.01.28.

Ne dobd ki a zöldség héját, eszméletlen, mire jó

Akár levest, akár főzeléket készítesz, rengeteg zöldséghéj kerül a szemetesbe. Pedig érdemes összegyűjteni, nagy hasznát veheted a konyhában!

Isteni finom zöldségalaplét készíthetsz, ha szeleteléskor, hámozáskor a zöldségek héját, felesleges részeit összegyűjtöd, és elteszed későbbre. A zöldségalaplé mindig kapóra jön, hiszen alig van olyan étel, amit ne lehetne feldobni vele – és így leveskockát sem kell vásárolnod, ezért még spórolsz is. Az alaplé mehet mártásokba, rizottóba, pörköltekbe, levesekbe: gazdagabbá teszi az ízeket, de nem tolakodó, így mindenki a titkos receptedre lesz kíváncsi. De akkor is kapóra jön, ha gyorsan össze szeretnél dobni egy zöldséglevest, és csak kevés fajta zöldséged van otthon. A legolcsóbb és legegyszerűbb módja az elkészítésének, ha a konyhai zöldséghulladékot félreteszed minden főzésnél, és ebből készíted el. Mutatjuk, hogyan!

A zöldség héja kincset ér, főzz belőle alaplevet! Fotó: Ripost

Gyűjtsd a fagyasztóban

Répa, petrezselyem, zeller, hagyma és fokhagyma – mindegyiknek a héját, a levágott felesleges részeit félreteheted, de lehet szó bármilyen más zöldségről is, az alaplébe mehet a káposzta külső héja és torzsája, a karalábé héja stb. Fontos azonban, hogy az alaplébe szánt zöldségeket nagyon alaposan most meg hámozás előtt, hiszen később ebből főzni fogsz. A héjakat gyűjtsd egy nagy zacskóba, és tárold a fagyasztóban; ha összegyűlt egy jó nagy fazékra való, máris főzheted az alaplét.

Minél tovább készül, annál finomabb

Tedd a fagyott zöldségrészeket a lábosba, fűszerezd be: só, bors, babérlevél, zöldfűszerek is mehetnek bele. Hogy miből mennyi, az attól függ, hogy melyik zöldség dominál az alaplében, vagyis melyikből van több a zacskóban. Sózd, borsozd, öntsd fel vízzel, majd forrás után vedd vissza a lángot, és hagyd, hogy 4-6 órán át gyöngyözzön. Bár a zöldség megfőne sokkal hamarabb is, az erősebb ízkoncentráció miatt érdemes minél tovább főzni az alaplét.

Szűrés után mehet vissza a jégre

Ha letelt a főzési idő, alaposan szűrd le a zöldségmaradékok levét; van, aki befőttes üvegben tárolja, de edényben vagy zacskóban akár le is fagyaszthatod, így sokáig el fog állni. Közben pedig gyűjtheted a következő alapléhez a héjakat...

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Putyin - ez mindent megváltoztat

origo.hu

Hadüzenetet küldött egy európai uniós NATO-ország az oroszoknak

borsonline.hu

Ledöbbentek a sofőrök: fényes nappal vontattak el egy UFO-t az autópályán

mandiner.hu

Miért élünk egy ilyen országban? – megszólalt a 40 milliós kenőpénz elfogadásával gyanúsított MSZP-s

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

mandiner.hu

Kövessék a pénzt! – a CIA egykori specialistája kitálalt az Északi Áramlat felrobbantásáról

origo.hu

Azonnal kórházba kellett szállítani a stúdióból a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Vödörben készül a legújabb grillcsirke, ilyet még nem láttál

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc