Létrehozva: 2024.02.25.

Végre kiderült, hány tojás kell a tökéletes piskótához

Örök vitatéma a háziasszonyok között, hiszen mindenkinek van egy jól bevált receptje. Pedig ahhoz, hogy tökéletes legyen a piskóta, nem mindegy, mennyi tojás kerül a tésztába!

Ha csak olvassa az ember, nagyon egyszerűnek tűnik a piskóta receptje, pedig a megvalósítás nem is olyan könnyű, ha nincs meg a kellő rutin! Van, aki rendszeresen csinál, de valahogy soha nem sikerül tökéletesre: vagy beesik a közepe, vagy szalonnás lesz, vagy egyszerűen csak nem jön fel eléggé. Rengetegféle változata létezik a receptnek, sok háziasszony szerint csak sütőporral az igazi, mások szerint kell bele víz vagy tejföl, és akadnak, akik között a tojások számán van vita. Pedig az igazi piskótatésztában, ahogy nagyanyáink készítették, nem volt semmiféle extra flanc: csak a tojás, a cukor és a liszt. Na de mennyi tojás? Mutatjuk a tuti receptet!

Homemade,Round,Sponge,Cake,Or,Chiffon,Cake,On,White,Plate
A tökéletes piskótába 6 darab tojás kell. Fotó: Ahanov Michael /  Shutterstock

Piskóta tészta alaprecept

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját, a fehérjéből kezdj habot verni. Ha már fehéredik, szórd bele a cukrot, és verd keményedésig. Akkor jó, ha nem túl kemény; ha felfelé tartod a habverőt, kicsit hajoljon el a hab.
  • Habosítsd ki alaposan a tojások sárgáját, majd vegyél ki egy spatulányit a felvert fehérjéből, és lazítsd fel vele a tojássárgáját. Ezt az egyveleget kell a fehérjébe önteni; óvatosan keverd hozzá, hogy ne törd össze a habot. Szép, márványosra simítsd el.
  • Szitáld három adagban a lisztet a tojáshabhoz, és alulról felfelé, óvatos mozdulatokkal keverd össze a masszát addig, míg a csomók el nem tűnnek.
  • Tegyél sütőpapírt egy tortaforma vagy mély tepsi aljába, és öntsd bele a tésztát: lehetőleg ne túl magasról, és ne több adagban, hanem egyszerre. A cél, hogy minél habosabb maradjon!
  • 160 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd kb. 40 percig. Közben a sütőajtót nyitogatni tilos, mert összeesik a tészta! Ha már aranybarnára sült a piskóta, nyisd résnyire a sütőajtót tíz percre, csak ezután vedd ki. Hagyd pihenni tíz percet, majd fordítsd ki a formából vagy tepsiből, és szedd le a sütőpapírt. Fejjel lefelé hagyd kihűlni; ezután következhet a krém, díszítés.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Gyalázatosan támadják a világhírű magyar idegsebészt

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Minden kétséget eloszlató felvétel: UFO-t videózott az édesanya

magyarnemzet.hu

Jürgen Klopp és Mohamed Szalah összeveszett, az edző rossz hírt közölt

metropol.hu

Alig költöztek le vidékre, Istenes Bencének az egész településtől bocsánatot kellett kérnie

hirtv.hu

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FAZÉK

Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

FAZÉK

Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

FAZÉK

Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

FAZÉK

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

FAZÉK

Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

FAZÉK

Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

FAZÉK

Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

FAZÉK

Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk