FÜLES

Szerző Buster

Létrehozva: 2024.02.14.

„Fájdalmas volt látni...” - Curtis jótékonysági koncertet adott Kárpátalján

A rapper mindent megtett, hogy ha csak pillanatokra is, de elterelje a Kárpátalján élő magyarok figyelmét a háború pokláról. Curtis a Borsnak mesélt a turnéról…

Curtis kettős érzésekkel a lelkében tért haza Kárpátaljáról, ahol egy kétnapos, jótékonysági turné keretében látogatta meg a háború sújtotta Ukrajna magyarlakta területeit. A rapper több iskolába is ellátogatott, és bármerre csak járt, hatalmas örömmel és szeretettel fogadták. Lépten-nyomon tapasztalta a háború nyomait, ami leginkább az ott élő emberek lelkében mutatkozott.

Curtis minden koncert előtt hosszan beszélgetett a közönséggel. (Fotó: Curtis)

„Fájdalmas volt látni...”

Kárpátalján ugyan nincsenek effektív háborús cselekmények, de a háború hatásai jól láthatóak és érezhetőek. Az első, ami szembe tűnt, a férfiak hiánya. 

Szinte kizárólag csak nőket és gyerekeket látni az utcákon és az öt fellépésemen is 95-5 százalék volt a nők és a férfiak aránya. 

Azt pedig egészen fájdalmas volt látni, ahogy este nyolc után elnéptelenednek az utcák és még az a kevés férfi is eltűnik, akiket nappal még elvétve láttunk. Ugyanis a hadsereg katonai rendészei járőröznek és keresik a bujkáló, hadköteles férfiakatkezdte a Borsnak beszámolóját Curtis, aki bízik benne, hogy ha csak percekre is, de sikerült a háború árnyékában élő, szétszakított családok életébe némi örömet csempésznie.

Curtisnek feltűnt, hogy a közönség soraiban is szinte csak nők voltak. (Fotó: Curtis)

„Könnyekig hatott az őszinte érdeklődés…”

Végig azt éreztem, hogy a kárpátaljai magyaroknak nagyon nagy szükségük van az anyaország felől érkező mindennemű támogatásra. Elsöprő erejű volt az a szeretet, amivel fogadtak, bármerre is mentünk az elmúlt két napban. Alkalmam nyílt beszélgetni is az ott élő magyarokkal, akiknek már csak származásuk okán sincs közük ehhez a mindenkihez méltatlan háborúhoz. Egyikük elmondta, hogy ő például Oroszországban volt katona annak idején és soha nem érzékelte a két nemzet közötti ellentétet. Minden egyes koncert előtt egy nyílt kérdezz-felelekkel melegítettünk be, és bizony könnyekig hatott az az őszinte érdeklődés, amivel felém fordultak az emberek idézte fel a rapper, aki több iskolát is meglátogatott az útja során. A gyerekekkel való találkozás pedig felkavarta a lelkét.

„Megpróbálják életben tartani a reményt”

Az iskolákban nagyon különös érzés kerített hatalmába. Bár a gyerekek nem beszélnek a háborúról, a szemükben láttam azt a fájdalmat és félelmet, amivel a háború kezdete óta együtt kell élniük.

 Alkalmazkodtak és persze tudnak őszintén mosolyogni, de a szemükben ott bujkál az a megfoghatatlan valami, amit én szülőként soha nem szeretnék a gyermekem tekintetében látni.

Itt is szinte csak anyukákat láttam, akik nap mint nap megpróbálják életben tartani magukban és a gyermekekben a reményt arra, hogy viszontlátják még a család férfitagjait, akiket besoroztak az ukrán seregbe. Ha arra gondolok, mit élhetnek át ezek a gyerekek, beleborzongok. Óhatatlanul is Doncsira gondoltam és megremegett a térdem… mondta Curtis, akit a jótékonysági koncert és beszélgetéssorozatról hazafelé tartva értünk el.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

mandiner.hu

„Hat méter, és a semmibe vezet” – Szentkirályi Alexandra bemutatja Karácsony Gergelyék „legkülönlegesebb” bicikliútját (VIDEÓ)

ripost.hu

150 éves festmény a bizonyíték az időutazásra - Fotó

hirtv.hu

Pánik a Momentumnál: nem tudja a párt összegyűjteni az ajánlásokat, ezért levélben kért segítséget támogatóitól + videó

origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

FÜLES

Aggódnak a rajongók, eltűnt Vámos Erika

FÜLES

Megható vallomást tett gyermeke édesanyjáról Curtis

FÜLES

Fekete bombázóval az oldalán látták Schmuck Andort

FÜLES

Hihetetlen, így reagált a delfin, amikor Kozso dalra fakadt

FÜLES

Itt a vége: 10 év után válik a népszerű zenész és felesége

FÜLES

Lebukott Palvin Barbi: Arnold Schwarzenegger fiával kapták lencsevégre

FÜLES

40 éve mutatták be a Rendőrakadémiát. Így néznek ki ma a legendás filmsorozat szereplői - Galéria

FÜLES

Megtörte a csendet Király Viktor a válságba jutott házasságáról - Videó