Létrehozva: 2019.09.28.

Ijesztő, mi derült ki az e-cigarettáról

Halálos járvánnyá szélesedett az e-cigaretta-használat! – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ. Bár az e-cigi hívei és gyártói menő, alig káros újdonságnak próbálják beállítani, a valóságban ugyanolyan gyilkos, mint az igazi!

Az e-cigi rejtélyes járvánnyá szélesedett, aminek egyre több a halálos áldozata – és azt sem tudni, miért.

Főleg fiatalok halnak meg miatta

10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban több mint 800 embert ápolnak az e-cigaretta miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel – ráadásul azt sem tudják, mi okozza ezeket. Döntően fiatalok betegednek meg: az esetek kétharmadában 18-34 év közöttiek, további 16 százalékukban pedig 18 év alattiak. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év. A magyar felmérések szerint már minden negyedik 14 éves kipróbálta, és rohamosan nő az e-cigiző gyerekek száma.

Fotó: Twitter

Pánikszerű reakciók

Nem csoda, hogy a rémisztő adatok miatt a héten lemondott a legnagyobb e-cigaretta-gyártó, a Juul vezérigazgatója, és a cég visszavonta az összes tévés, nyomtatott és online hirdetését.

A tudósok azt feltételezik, hogy az ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag. Donald Trump amerikai elnök a napokban jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül. Amerikai törvényhozók magyarázatot kértek az internetes kereskedőktől, miként szűrik ki az illegális külföldi aromatizált e-cigarettákat. A politikusok szerint az e-cigarettáknak egyáltalán „nincs helyük az online-kereskedelemben”.

Amerikában egy csomó államban már betiltották vagy a következő hetekben betiltják az ízesített e-cigiket, és Magyarországon is készülnek hasonló tervek. A magyar egészségügyi kormányzat háttérintézményei kampányt indítanak az e-cigi ellen.

 

Kamu, hogy nem káros és hogy segíti a leszokást

„Az e-cigaretta becsapás!„ – szögezi le dr. Cselkó Zsuzsa megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos a Ripost-nak.

„Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár a használatát nem kíséri büdös füst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat. Az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Az e-cigiben is rengeteg a rákkeltő anyag, mint az igaziban, és még a „nikotinmentes” változatban is van valami nikotin, ami a rászokás előszobája.”

 

Fiatal YouTube-sztárral adják el itthon az e-cigit

Az e-ciaretta-gyártók aljas trükkökkel csábítják fogyasztásra a fiatalokat: az egész e-cigizést egészséges, menő dolognak állítják be. Ráadásul sok e-cigi olyan, mint egy kütyü: összeköthető a telefonnal, zenéket lehet megosztani vele, és az ízeket is úgy „mixelhetik”, mint a digitális világban a zenéket. Egy másik trükk a fiatal YouTube-sztárok bevetése. 600 ezernél is nagyobb nézettséget hoztak az e-cigis videók Bocsó Attilának. Nem csoda, hogy az egyik elektromos cigarettamárka képviselői vele forgattak fiatalokat megcélzó videót a becsapós, Minőségi leszokás a cigiről! címmel. Szintén Bocsó nevéhez fűződnek az Amerikában halálos járványnak nevezett e-cigi menőségét hirdető trükkök, melyeket meg is tanít követőinek. Ilyen például a medúza, azaz a szabályos füstkarikán keresztülfújt füst.

A szintén magyar fiatalokból álló Smoke Brothers pedig a speciális módon szájból orrba fújt füst, azaz a Bane légzés technikájának részleteit tanítja. A légzés a képregényhős Batman legerősebb ellenfeléről, Bane-ről kapta a nevét, mert annak kígyómérget adagoló maszkját idézi – a méreg stimmel…

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Magyar nyelv és irodalommal megkezdődtek az érettségi vizsgák

origo.hu

Macron újabb döbbenetes nyilatkozata háborúba taszíthatja Európát

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Továbbra is nagy a titkolózás Berki Krisztián haláláról

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

HARCÉL

Menczer Tamás: A június 9-i választás tétje háború vagy béke

HARCÉL

Kovács Zoltán: Magyarország tekintélyének, becsületének és intézményrendszerének megvédése kötelességünk

POLITIK

Magyar Péter támogatója lett az egyik hírhedt Soros-szervezet

POLITIK

Megérkezett Európába a kínai elnök

POLITIK

Figyelmeztető lövések a kárpátaljai Nagyszőlősön

POLITIK

Az európaiak leginkább a háborútól és a migrációtól félnek

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja