Létrehozva: 2016.08.16.

Mennyit keresnek a vízimentők?

A balatoni strandokon napozva nem szoktunk belegondolni, hogy azok, akik az életünkért felelnek, vajon mennyit keresnek. Lehet, hogy meglepõdsz, ha elolvasod, ki mennyi fizetést kap!

Nem úsznak a pénzben a vízimentők, pedig nagy felelősség van a vállukon, és nem is egyszerű megszerezni a mentéshez a képesítést. Az ember azt hinné, hogy az életmentőket megbecsülik, de nem biztos, hogy mindenhol így van.

Máshogy keresnek a civilek, és máshogy a hivatásos vízimentők. A különbség szembetűnő, és meg fogsz lepődni, kit fizetnek meg jobban.

A vízimentők fizetéseiről a %RIPOST% a Szegedi Vízimentő Szakszolgálat elnökét, Seller Andrást is megkérdezte. Õ elmondta, hogy a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) civil szervezet nem tagja a Magyar Élet- és Vízimentő Szakszövetségnek, így az ottani fizetésekre nincs rálátása.

A szakszolgálat dolgozói, ha parti vízimentési feladatokat látnak el, mondjuk egy strandon, akkor óránként bruttó 850 forintot keresnek - vagyis havonta nagyjából 136 ezer bruttót,

90 ezer forint körüli nettót.

Ha kiemelt biztosításra van szükség, például egy fesztivál vagy verseny idején, a bérek is nőnek, óránként bruttó 1250 forintra.

Más a helyzet a civileknél

A Balatonnál idén 62 strandon viszont a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) civil munkatársai dolgoznak, akik között felnőttek és diákok is vannak.

A VMSZ a %RIPOST%-nak a bérekkel kapcsolatban elmondta, hogy az adott strandok választják ki, hogy honnan toboroznak vízimentőket, így az is tőlük függ, hogy civileket vagy hivatásosakat vesznek fel. Ha a VMSZ-hez fordulnak, akkor a felnőttek mellett diákok is kimennek dolgozni, a fizetést pedig az adott strandok adják.

A VMSZ által kiküldött diákok idén nyáron az egyik iskolaszövetkezet hirdetése szerint bruttó 9560 forintot kaptak naponta, ez folyamatos munkával havi nettó 130 ezer forint körül mozog. A VMSZ állandó dolgozóinak egyébként nemrég megduplázták a bérét, így lett belőle nettó 160-170 ezer forint havonta.

Külföldön azért más a helyzet...

A Németországi Magyarok Facebook-oldalon május elsején tettek ki vízimentő álláshirdetést. A munka helyszíne a Stuttgart közelében fekvő Heilbronn egyik strandja. Az álláshirdetés szerint 2 műszakban kell dolgozni, napi 12-13,5 euróért. Ez, 5 napos munkahéttel számolva, havonta több mint 600 ezres fizetést jelent. Sőt, a munkába járást 5 euróval támogatják, és a szállásban is segítenek.

Horvátországban a diákmunkában dolgozó vízimentők nagyjából 25 kunát keresnek óránként, vagyis nagyjából 1050 forintot. Tehát ott is 160-170 ezer forintot tudnak havonta megkeresni ezzel a munkával.

Itthon változik a képzés

Tovább szigorodhatnak a vízimentővé válás feltételei a jövőben, pedig most sem egyszerű megkapni a képesítést. Azon felül, hogy jól kell tudni úszni, a gyakorlati és az elméleti vizsgát is sikeresen kell teljesíteni. Hamarosan viszont OKJ-s vizsgához köthetik ezt a munkát is, vagyis még több tanulásra és gyakorlásra lesz szükség.

A mostani - még nem OKJ-s - tanfolyamokra a vízimentők oldalán lehet jelentkezni. Egy képzés ára 101 600 forint és 9-10 napig tart Zánkán. Csak azok jelentkezhetnek, akik már elmúltak 16 évesek, megvan a 8 általánosuk, és jól tudnak úszni. Emellett orvosi igazolás is szükséges, és a szintfelmérőt is sikeresen teljesíteni kell.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghalt a szentesi gyilkosság gyanúsítottja

origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

borsonline.hu

Földi pokol: közel jár az összeomláshoz a rákbeteg Katalin hercegné

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

metropol.hu

Petra a HEL-es srácokkal együtt ment edzeni

origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

ripost.hu

Akiknek végtelen a türelme: ez a négy csillagjegy sosem jön ki a sodrából

ripost.hu

Ez roppant kínos: megint lebukott Meghan, hogy hazudott

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

INSIDER

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

INSIDER

Sokszor sírva menekül Baltazár: évek óta szellemek kísértenek egy 8 éves kisfiút

INSIDER

Gyászol a rendőrség: tragikus hirtelenséggel hunyt el egy kollégájuk