Létrehozva: 2017.09.07.

Elképesztő ötlet: nem csoda, hogy rögtön fizetni kezdtek a lakótelepen élők

Érdekes módon ösztönzik a fõvárosban található Havanna lakótelep több lépcsõházában is a lakókat a közös költség befizetésére. Csak csipogó rendszerrel mûködik a lift, amihez az adósok nem kapnak speciális kulcstartót. Bár a rendszer némi nehézséggel jár, így fizetnek az adósok.

Országos probléma a közös költségek behajtása: sokan legyintenek a befizetésekre, ennek pedig a házak becsületes lakói isszák meg a levét, mert mínuszba kerül a ház, s nem jut pénz felújításra, szépítésre. Ebből a helyzetből lett elege a fővárosban található Havanna utcai lakótelep számos lépcsőházának: több száz lakásnál csipogóhoz kötik a liftek használatát, az adósok viszont nem kapnak ilyen szerkezetet a felvonóhoz.

 

Egy lépcsőházból három hét alatt másfél millió forintot sikerült behajtanunk a liftes rendszernek köszönhetően. Az itt lakók átlagosan 10-15 százaléka tartozik a közös költséggel. A fiatalok ugyanis hajlamosabbak a tartozások felhalmozására

– tudtuk meg a Havanna utcai közös képviselettől.

Időt és pénzt spórol a módszer

Galicza Attiláné, a Havanna utcai ház társasházi könyvelője azt mondja, régen három hónap tartozás után jelzálogot lehetett bejegyeztetni a lakásra, ma viszont csak a végrehajtás elindítása után tehetik ezt meg. – "Mire elindul a végrehajtás, újabb hónapok költségével tartozik az adós, ráadásul ügyvédet kell fogadni, rengeteg papírt kell intézni, amelyek további költségekkel járnak, ez pedig a becsületes lakókat terheli. Ebben a rendszerben eldöntheti az adós, hogy inkább fizet, vagy pedig megtagadja magától a lift által nyújtott kényelmi szolgáltatást" – összegzi.

Van, aki ezzel is visszaél

Az adósok sokszor megpróbálják kihasználni a becsületes, jószívű lakókat. "Tudunk olyan esetről, amikor az egyik bérlő elkérte az ismerősétől a csipogót, majd azt lemásoltatta magának. Sajnos, aki kölcsönadja, az sem használhatja a liftet."

Terjed a szisztéma

Információink szerint először Komlón vezették be a szigorú liftes rendszert, ami jelenleg 30-50 lakást érint, de már Kőbányán is tudni ilyenről. Veszprémben, a Jutasi lakótelepen mobiltelefonnal vezérelt lifthasználatot vezettek be, aminek köszönhetően a tartozók elkezdtek fizetni.

A havannai lakók elfogadták a lift-rendszert

Sinkó Zsigmondné:

- Egy ember egy ilyen csipogót kap, de én többet kértem, hogy a lányomnak és az unokáknak is tudjak adni.

Szabó Márta:

- A magasabb szinten lakó adósok elkezdték rendezni a tartozásaikat, ha részletekben fizetik az elmaradást, már kaphatnak csipogót. Bár nem örülök, hogy állandóan le kell szaladgálni, ha vendéget fogadok, de valahogy muszáj kifizettetni a tartozásokat – mesélte Szabó Márta.

Nagy László:

- Az édesapám lakik ebben a házban, tőle kaptam az egyik csipogót, hiszen gyakran jövök látogatóba. Így biztonságosabb is a ház, nem liftezhet fel akárki, mellesleg kevesebben tartoznak a közös költséggel. Többen befizették már a tartozásukat, hogy csipogót kapjanak – nyilatkozta Nagy László.

Így működik a csipogó

A beléptetőkártyák elvén működő csipogó, melynek hivatalos neve proxi, egy speciális, adott lakáshoz tartozó kódot tartalmaz, azt érzékelve válik használhatóvá a lift. A számítógép-vezérelt rendszerben bármikor engedélyezhető vagy tiltható egy adott csipogókód, így a menet közben adóssá válók bármikor kizárhatóak a rendszerből.

Így próbálják behajtani a közös költséget a közös képviselők:

-        Felszólító levelekkel bombázzák az ingatlanok lakóit, de ez csak a becsületeseknél működik.

-        Hiába tiltja az adatvédelmi törvény, néhány társasházban azzal ösztönzik a lakókat a tartozások rendezésére, hogy a lépcsőházban kihelyezik a tartozók névsorát.

-        Van, ahol elzárják a meleg vizet, de ezt nem minden házban tudják megtenni. – Mivel nem egy lakást érint a meleg víz elzárása, a többi lakót nem tehetik ki ilyen kellemetlenségnek. Csökkenteni viszont lehet a víz fogyasztását, ez viszont nem járható út, mert az ingatlan lakója nem fog minket ezért beengedni a lakásába – mondja Joó Miklós, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének alelnöke.

-        Néhány lépcsőházban vannak, akik vállalják a locsi-fecsi lakó szerepét, és hangosan, nyilvánosan érdeklődnek a folyosón a lakók tartozásai felől. – A tapasztalatok szerint az emberek szégyellik, ha azt kell válaszolniuk, hogy nem fizettek még, ezért inkább elkezdik rendezni a tartozást – meséli Galicza Attiláné, társasházi könyvelő.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Álomszerű visszatérése után drámai fordulat jöhet Gulácsi jövőjében

origo.hu

Nem bír leállni luxusélete mutogatásával Berki Mazsi

borsonline.hu

Szuper hírt jelentett be Marco Rossi: ezt mindenkinek látnia kell

hirtv.hu

Itt a bizonyíték: Niedermüller Péter valóban a saját veje, Horn Gábor üzleti köreit látta el sokmilliós megbízással

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

vg.hu

Betelt a pohár Varga Mihálynál: pénzt kért az EU-tól, de nem adtak – a déli határra vinné az uniós biztost

origo.hu

Ilyen lesz a megújult valóságshow Gáspár Győzőről

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

ripost.hu

Most jött: dráma a Szabadság hídon, nagy erőkkel vonultak ki a hatóságok

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Jó hír az autósoknak: jelentős üzemanyagár-csökkenés jön hamarosan

INSIDER

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

INSIDER

Kísértik az idegenek: Zsolt már meg sem lepődik, ha ufót lát

INSIDER

„És igen! Megvan” – örömhírt közölt SMA Zente édesanyja

INSIDER

Orbán Viktor: a béke és a háború határán, borotvaélen táncol Európa