Létrehozva: 2018.02.16.

Félelmetes, ennyi ócska lift veszélyezteti itthon a panellakókat

Életbevágó problémával küzdenek a panelházak, ráadásul hosszú évek óta: a lakóknak nincs pénzük az ócska liftek lecserélésére! A társasházak többségében 40-50 éves felvonók mûködnek, amelyeket 20-25 évre terveztek. Legutóbb Budapesten, a XV. kerületben zuhant a mélybe egy kismama a lifttel! A Ripost utánajárt, hogyan szerezhetnek pénzt jó felvonóra a társasházak!

Naponta szerelik a liftet abban a Páskomliget utcai panelházban, ahol egy 37 hetes terhes kismamával együtt, a 10. emeletről zuhant a mélybe a felvonó. A lift a földszinten állt meg, a terhes nő sokkot kapott.

"Éppen felértem a 10. emeletre a bevásárlásból, amikor hirtelen elsötétült a lift, majd nagyon gyorsan elindult lefelé. Úgy éreztem, hogy egészen a földszintig zuhanok. Reszketve szálltam ki, azóta nem liftezem egyedül" – meséli a rémisztő történetet a %Ripost%-nak Ember Csilla, aki attól félt, hogy a történtek hatására váratlanul beindul nála a szülés.

Az eset után két nappal a nő férje szorult a liftbe, és ottjártunkkor is éppen szerelték a felvonót, mint megtudtuk: aznap már másodszor hívták ki a karbantartókat.

Mindig csak az alkatrészeket cserélgetik benne, egy idős ismerősöm szerint ez megy már évtizedek óta!

- teszi hozzá Csilla, aki két hónapja költözött a házba.

Kovács Attila, a Magyar Felvonó Szövetség elnöke az ügy kapcsán a következőket mondta lapunknak:

"A felvonókon úgynevezett zuhanásgátló van, ami baj esetén befogja a kabint, így az nem tud lezuhanni, még ha a benne utazók úgy is érzik. A kismama esetében a gátlószerkezetnek nem kellett működésbe lépnie, a fék fogta meg a felvonót."

A Páskomliget utcai lift már 50 éves, rég le kellett volna cserélni, ám más panelházakhoz hasonlóan nekik sincs erre pénzük. Mint azt a %Ripost% megtudta, 10-12 millió forintba kerül egy lift teljes lecserélése! A lakóház gondnoka lapunknak elmondta, az épületben 44 lakás található, vagyis legalább 230 ezer forintba kerülne egy családnak a lift teljes cseréje, amire viszont nincs pénze a lakóközösségnek.

Több ezer felvonó problémás

A szakemberek szerint az öreg lifteknél hosszú távon nem sokat ér a folyamatos alkatrészcsere.

Régi liftek esetében az alkatrészek helyett az egész felvonót ki kellene cserélni. Egy ilyen hatalmas beruházást azonban a lakóközösségek nem tudnak megfizetni

– vélekedik a Magyar Felvonó Szövetség elnöke. Hozzáteszi: a hazánkban található mintegy 38 ezer felvonóból mintegy 2500-at biztosan le kellene állítani!

A szakértő hangsúlyozza, a legnagyobb veszélyforrás az, ha elromlik a zárszerkezet. Olyankor a liftajtó akkor is kinyílik, ha nincs ott a felvonó. Korábban már történtek halálos balesetek emiatt Magyarországon.

Tervezés és megelőzés segíthet

Egy zuglói gondnok azt mondja a %Ripost%-nak, hogy a liftek évente két-négy kötelező hatósági ellenőrzésen esnek át, és jegyzőkönyvben rögzítik, milyen állapotú a szerkezet, milyen elemeinél szükséges idővel a csere, esetleg a teljes felújítás. Amennyiben egy felvonót teljes felújításra köteleznek, és az nem történik meg, akkor balesetveszélyesnek nyilváníthatják és hatóságilag lezárhatják a liftet.

A felvonós házaknak liftkarbantartó céggel kell szerződniük, munkatársaik havi szemléje, szükséges javításai és jelentései szintén segítenek képet alkotni a szerkezet állapotáról. Ezek ismeretében lehet felújítási tervet készíteni. Pályázatfigyeléssel és sikeres jelentkezéssel szép pénz megspórolható, de az ésszerűen meghatározott és hasznosított közös költség is komoly segítség lehet – magyarázza. A közgyűléssel elfogadtatott, a szükségesnél legalább havi 2000, optimális esetben 5000 forintos közös költség emeléssel a háznak nem csak a legszükségesebbekre, de sürgősségi kiadásokra és hosszabb távra, tartalékra is marad pénze. Utóbbi egy részére érdemes lakás előtakarékossági szerződést kötni, így kedvező kamatot és előnyös hitelfelvételt kap a ház lakás célú felújításra, amely liftre is érvényesíthető.

Szintén sokat foghatunk a költségeken, ha liftcserénél legalább három cégtől is árajánlatot kérünk, majd az ideálissal szerződünk

– példálózik a gondnok, hangsúlyozva, ők a fenti módszerekkel nemrég hétmillió forintból két liftet is kívül-belül megújítottak. Hozzáteszi, végszükség esetén az is célravezető lehet, ha nem egyben, hanem több részletben végzik el a liftfelújítást, mert az egyszerre kisebb anyagi megterhelést jelenthet a lakóknak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

hirtv.hu

Az MTK elleni négygólos sikerével nemzetközi kupainduló a Fehérvár

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

"Lehet, hogy még közöttünk jár" - Még mindig keresik a szentesi Andrea gyilkosát, rettegnek a helyiek

INSIDER

Sokarcú lesz a tavasz folytatása: köd, zápor, napsütés, és erős szél is lehet

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van