Létrehozva: 2018.04.20.

Csodákra képesek a magyar szervátültető szakemberek

Világszínvonalú sikereket ért el a magyar egészségügy a szervátültetések terén. Márciusban sikeresen elvégezték az elsõ hazai, gyermeken végrehajtott tüdõátültetést. A beavatkozás az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Semmelweis Egyetem közös sikere. Ugyanakkor az elmúlt félévben több kiemelkedõ operáció is történt, valamint sikeresen zárult az 500. hazai szívátültetés és a tízezredik transzplantáció is.

Az elmúlt időszakban kiemelkedő sikereket könyvelhetett el a Semmelweis Egyetem a szervátültetés terén. Természetesen ezzel arányosan növekedett a gyógyuló betegek száma is. Évente több mint ötven szívátültetés, illetve százhetven vese-, nyolcvan máj- és négy hasnyálmirigy-transzplantációt történik az intézményben. A 13 éves Dorkán most elvégzett tüdőátültetés a 25. ilyen jellegű hazai beavatkozás volt.

Az első hazai szívátültetés
A magyar orvostudomány történetének egyik kiemelkedő napja 1992. január 3-a volt. Erre a napra készültek négy évig a szakemberek: Schwartz Sándor ekkor kapott új szívet. A műtétet Dr. Szabó Zoltán szívsebész vezette a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján (a mai Városmajori Klinikai Tömbben). A beavatkozás 128 percig tartott. Sándor egy agyhalott, 24 éves fiatalember szívét kapta meg. A most 54 éves Schwartz Sándort ma már szinte az egész ország ismeri. Feleségével, Judittal és négy gyermekükkel él, legkisebb fiát saját magáról és - arról az emberről nevezte el, akitől visszakapta életét.

Kombinált szív- és vesetranszplantáció

"A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, valamint a Transzplantációs és Sebészeti Klinika orvosai február közepén hajtották végre a tízezredik szervátültetést, ami egyúttal szív- és vesetranszplantációnak is minősült. A műtétet egy 34 éves nőn végezték el, aki hét éve már átesett egy ugyancsak kombinált beavatkozáson. Akkor azonban mindkét szerv kilökődött szervezetéből" – ismertette az esetet Dr. Szabolcs Zoltán.

Máté Dorka, a 13 éves hős

Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, decemberben igen leromlott egészségi állapotban került transzplantációs listára. A súlyos betegsége miatt tüdeje egyik oldala egyáltalán nem működött, másik felén pedig légmell alakult ki. A szülők a %Ripost%-nak mesélték el kislányuk történetét.

"Igazán nagy örömmel mondhatom, hogy mindhárman kirobbanó formában vagyunk így, a műtét után. Most jöttünk le a lelki hullámvasútról. Dorkát naponta rohanják meg erős érzelmek. Egyre-másra fedezi fel, mi mindenre képes most, a műtét után. Neki – ahogy nekünk- az is csodálatos, hogy el tud énekelni egy mondatot egy levegővétellel" – idézte fel Máté Ferenc, Dorka édesapja.

Dorkáról már egynapos korában kiderült, hogy beteg. "Édesanyaként borzalmas volt feldolgoznom, hogy a gyermekem beteg. Ugyanakkor Dorka felé ezt nem mutathattam ki, mert akkor érezte volna, hogy baj van, hogy anya fél…" - érzékenyült el Máténé Nemesvári Mariann. Mint mondta, családjuk mottója az volt, hogy minden pillanatból a legjobbat hozzák ki. Hétköznapi életet próbáltak biztosítani Dorkának. Közösen mentek kiállításokra és galériákba. Pedig ilyenkor a kislány lélegeztető palackot cipelt a hátán, de édesapja szerint ez sem zavarta – ő világot akart látni. Aztán hirtelen riasztást kaptak, és eljött a műtét pillanata. "Nem tudom szavakba önteni, hogy mit éreztem, amikor bevitték a műtőbe Dorkát… Kilenc órán keresztül várni az eredményre, több mint borzasztó. Fel alá járkáltunk a kórházban, hogy levezessük a stresszt" – idézte fel Ferenc a műtét napját. Viszont Dorka akkor is hozta a formáját, hiszen neki az volt a legfontosabb, hogy amikor ment be a műtőbe, akkor fényképezzem le, mert olyan jól néz ki a kis zöld ruhájában! "Mosolyogva aludt el, és mosolyogva ébredt. Mutatta nekünk a hüvelykujját, hogy minden oké, ekkor könnyebbültünk meg mi is. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy képes volt erre – ő számunkra egy igazi hős" – foglalta össze történetüket az édesapa. 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

122 emeletes lesz a világ legmagasabb lakóépülete Dubajban

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

metropol.hu

Marics Peti és Binhky reagált a botrányra

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki