Létrehozva: 2018.04.12.

Tehetetlenek az iskolák a trükköző szülőkkel szemben

A szülõk idén is tömegesen élnek a "lakcímkártya-trükkel": átjelentik a gyerekük lakcímét egy rokonhoz, ismerõshöz, hogy ne a rosszabb körzeti, hanem egy távolabbi, de jobb iskolába járhasson a gyerek.

Csütörtökön és pénteken van a beiratkozás az első osztályba a legtöbb általános iskolában.

A Ripost tapasztalatai szerint a szülők idén is tömegesen élnek a „lakcímkártya-trükkel”:

átjelentik a gyerekük lakcímét egy rokonhoz, ismerőshöz, hogy ne a rosszabb körzeti, hanem egy távolabbi, de jobb iskolába járhasson a gyerek. Ez persze érthető – de eközben rengeteg helyi, körzetes gyerek meg kiszorulhat az iskolából.

- Három gyerekem van. Mind másik iskolába jár, és három különböző lakcímre vannak bejelentve, mi szülők pedig egy negyedik címre, oda, ahol tényleg lakunk – mondta el lapunknak név nélkül egy budapesti édesanya. Hozzátette: nem tartja magát csalónak, mert úgy gondolja, hogy a rendszer hiányossága, hogy nincs igazán szabad iskolaválasztás. Az egyik gyerek tehetsége miatt trükköztek, hogy színvonalas művészeti iskolába járhasson, a másik gyerek speciális nevelési igényű, azért jelentették be máshová, hogy neki megfelelő, kis létszámú osztályba járhasson.  A harmadik gyereket a nagymama tudja elhozni az iskolából, ezért ő a nagymama lakhelye melletti suliba jár.

Valahogy megoldják…

A népszerű iskolák környékére minden tavasszal, az iskolai beiratkozások idején sok gyerek költözik - legalábbis papíron.

A törvény értelmében az általános iskola köteles felvenni, átvenni azt a tanköteles tanulót, aki életvitelszerűen az általános iskola körzetében lakik – közölte az állami iskolákat fenntartó Klebelsberg Központ a %Ripost%-tal. A körzetes gyerekeket tilos felvételiztetni vagy sorsolni közöttük. Ám ha nincs elég hely, az iskolák valahogy kénytelenek megoldani a helyzetet. Ilyenkor pedig általában a tehetősebb, jobban lobbizó szülők gyerekei maradnak benn, a szegényebb, képzetlenebb családok gyerekeit pedig valamilyen módszerrel elirányítják máshová…

– A sok trükköző szülő miatt az iskola is trükközésre kényszerül – mondta el egy nevét nem vállaló budapesti tanár. Ilyenkor sok gyerek szüleit „lebeszélik” arról, hogy ragaszkodjanak a körzetes iskolához. Sokszor az iskola egy távolabbi, gyengébb tagintézményébe irányítják át a gyereket. Papíron megfelelnek a szabálynak, de a gyakorlatban az igazgatók „leválogatják” a jobb tanulókat.

Így hiába törekszik a kormány arra, hogy egységesítse az iskolarendszert, és növelje a leszakadók esélyeit, a trükközők miatt a jó iskolákba nagyobb eséllyel jutnak be a  tehetősebb szülők gyerekei.

Az iskola köteles elfogadni a lakcímkártyát

A trükköző szülőkkel szemben az iskolák és az önkormányzatok tehetetlenek, a lakcímkártyát ugyanis kötelesek elfogadni, még akkor is, ha a kártyát csak néhány nappal azelőtt állították ki.

- A beiratkozáshoz kell mindkét szülő/gondviselő nyilatkozata is arról, hogy a gyermek életvitelszerűen ott tartózkodik – közölte a %Ripost%-tal az állami intézményfenntartó. Ám ha a szülő a nyilatkozatban is kamuzik – ezzel egyébként okirathamisítást elkövetve -, akkor az iskola nem tud mit tenni.

Hogyan ellenőrizzék, hogy ott él-e a gyerek?

Sok fővárosi, népszerű iskola már mérlegelte, hogy nem fogadják el az egy évnél frissebb lakcímkártyákat, de nem léphetik meg ezt a szigorítást, mert költözés, haláleset, válás vagy bármi más oka is lehet a költözésnek, és lehetetlen kiszűrni a csalókat.

Egyes iskolák aláíratnak egy nyilatkozatot a szülőkkel a cím valódiságáról, de a trükközőket ez sem tartja vissza.

Azt, hogy tényleg a körzetben lakik-e a gyerek, sem az iskola, sem az önkormányzat nem ellenőrzi. Az Egyesült Államokban például a tanár vagy igazgató bármikor becsengethet, hogy a körzetébe bejelentett gyerek valóban ott lakik-e. Magyarországon az iskoláknak ez nem dolga, de kapacitásuk sincs rá.

 

Mi történik, ha túl sok a körzetes gyerek és kevés a hely?

Ez elvileg nem fordulhatna elő, mert a körzethatárokat arányosan húzzák meg. A gyakorlatban azonban minden évben gond, jórészt a tömeges lakcímátjelentések miatt. Az iskola elvileg köteles felvenni minden körzetes gyereket. Ha kevés a hely, akkor növelni kell az osztályok létszámát a törvényes határig (31 főig). Ha kevés az osztály, új osztályt kell indítani. Ha nincs hely új osztály indítására, akkor a fenntartónak kell megoldania a lehetetlen helyzetet. A gyakorlatban sokszor a gyerekek egy részét valamilyen módon átirányítják a körzethez legközelebbi iskolába.

 

Mit tehet a szülő, ha nem veszik fel a gyerekét a körzetes iskolába?

Fellebbezni kell a területileg illetékes Tankerületi Központhoz! A körzetes gyerekek között tilos sorsolni, és nincs olyan jogcím, amivel egy körzetes gyerek „kiszelektálható”. Sorsolás csak a „nem körzetes” gyerekek sorsáról dönthet a szabadon maradt helyekre, az összes körzetes gyerek felvétele után. A szülő beírathatja a gyerekét a körzetén kívüli iskolába is, de egy iskola sem köteles felvenni a körzetén kívüli gyereket.

Sorok az óvodákban és a sulikban

A %Ripost% úgy tudja: nehezítette az iskolai beiratkozások ügyintézését, hogy sok óvoda az utolsó pillanatra hagyta a beiratkozáshoz szükséges igazolások kiadását.  A héten csütörtökön és pénteken lehet beíratni általános iskolába azokat a gyerekeket, akik augusztus 31-ig betöltik a hatodik életévüket. A személyes iratok mellett kell az iskolaérettségi igazolás is, amit a gyerek óvodája állít ki. Úgy tudjuk, sok óvoda csak a beiratkozás előtti napon adja ki ezt a dokumentumot, ráadásul csakis munkaidőben. Sorban állásra számíthatnak a szülők az iskolákban is a beiratkozáskor. Főleg annak, aki több iskolába is szeretné beadni a jelentkezést, több időt kell rászánnia, ugyanis a jelentkezési űrlapot is csak helyben lehet kitölteni.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Annyit pénzt keres az OnlyFansszel a szőke bombázó, hogy a barátját is eltartja

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Szívszaggató volt ott állni” – három pici gyermeke énekelt László sírjánál, akiért egy ország fogott össze

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Visszatért a halálból a zalaegerszegi családapa: álmában jött rá, ki segített neki

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián