Létrehozva: 2018.06.17.

Ellopják a járdát a lakótelepeken!

Egyre nehezebb a gyalogosok helyzete a budapesti lakótelepeken: egyre több helyen építik be üzlethelyiségeknek az árkádos átjárókat, sok helyen pedig az autók foglalják el a járdát. A kisgyerekek és az idõsek is az úttestre kényszerülnek, babakocsival, csomagokkal botladozva az autók között...

Háborognak a lakók a 18. kerületi Havanna lakótelep egyik házsorán Budapesten: beépítették a ház alsó részének az egyik sarkát, a ház alatti árkádos közlekedőt. Üzlet fog nyílni a területen, az építménynek egyetlen ablaka sincs, csak egy ajtón lehet belátni, az ott dolgozók azt mondják, mindent lehet majd kapni: ruhától a háztartási eszközökön át az élelmiszerig, mindent, ráadásul olcsón.

Gyalog kerülni kell, az úttesten át

A környéken amúgy is sok az üzlet, a legnépszerűbb az italbolt, a bolt előtti járdarészen egy rámpán pedig rengeteg ember ücsörög. Már miattuk is kerülni kell, a kismamák rendszerint az úttesten tolják a babakocsikat, a helyzetet pedig tovább rontja a sok autó, amelyek egy része a járdán parkol. Korábban az árkád alatt lehetett kerülni, ám az a biztonságosabb lehetőség most megszűnt. Az idősek is az úttesten közlekednek, ezért is gyakoriak a konfliktusok, az autósok haladnának, nem tudják hol kikerülni az úttesten gyaloglókat.

Gyerekkoromban még mindenhol át lehetett menni az árkádok alatt, de szép lassan szinte az összeset beépítették

– meséli K. Zsuzsanna, az egyik lakó. – Már nem lehet biztonsággal közlekedni, állandóan az úton kell tolni a babakocsit – teszi hozzá.

Esténként pedig a parkolóhelyekért megy a verseny.

- Ó, hát itt már volt, hogy a végletekig fajult a vita. Sok az autó, nem férnek el, sokan nem találnak parkolót, ezért mérgesek, ha idegen kocsit látnak a házuk előtt. Volt, hogy kromofággal fenyegették egymást. De az is általános, hogy az autós megunja a parkolóhely-vadászatot, és egyszerűen felparkol a járdára -  mondta István, aki 30 éve lakik a Havannán - Amikor ezeket a házakat építették, még nem volt ennyi autó, kevesebb parkolóhely kellett – teszi hozzá.

Hasonló a helyzet a kispesti lakótelepen is.

- Sokan azt hiszik az autójukkal együtt közterületet is vásároltak maguknak. Jön, felparkol a járdára, a kapu elé, senki sem fér el tőle, nem érdekli. Más úgy parkol, hogy a járdára és az úttestre is belóg az autója, aztán megy a dudálás meg az ordítás.

Gyakran le kell mennünk az úttestre, másként nem férünk el, akkor meg velünk ordítanak, hogy miért csúszunk-mászunk az úton, akadályozzuk a haladást

- mondta a %Ripost%-nak a 60 éves Rózsika néni Kispesten -  A szomszédomnak 2 kicsi gyereke van, mindig mondja nekem, hogy kész horror amíg eljut a játszótérig.

Büntessék gyakran a járdán parkolókat!

A KRESZ szerint tilos a járdán parkolni, csak akkor szabad, ha ez a tábla megengedi. Különben az út szélén a menetirány szerinti jobb oldalon lehet szabályosan parkolni. Nem csak a lakóknak okoznak gondot a járdán parkolók: decemberben például a szombathelyi lakótelepen egy tilosban parkoló autó miatt akadtak el a mentők. A BMW-s a sárgával felfestett tilosban állt meg. A mentő ezért csak nagyon lassan tudott kitolatni, súlyos szívbeteg férfit vittek, aki később meg is halt. Akkor a mentősök azt mondták, gyakran megnehezítik a munkájukat a szabálytalanul parkolók.

És hogy mi a megoldás? A havannai lakók szerint az, hogy a rendőrök, közterület-felügyelők sűrűn járják a várost, és mindenkit azonnal büntessenek meg, aki a járdára parkol!

Vita az árkádok beépítése körül

Nem tilos beépíteni a lakótelepi árkádsort, és az adott lépcsőház jól is jár vele: a bérleti díjból bevétele van, így csökkentheti a közös költséget, vagy többet tud költeni felújításokra. De mindenki más viszont rosszul jár: szép lassan városszerte megszűnnek az esőtől védett, fedett átjárók, az autók miatt pedig nem tudnak közlekedni a gyalogosok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

vg.hu

Ezt sokan benézték: tévedés, hogy a románok jobban élnének, mint a magyarok – de akkor mi van a háttérben?

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Májusi pénzhoroszkóp 2024.: bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki