Létrehozva: 2018.07.06.

Itt rontják el, akik baracklekvárt akarnak befőzni

Bár még a piacokon tele vannak a sárgabarackos ládák, a kajszi ára magasabb, mint tavaly ilyenkor. Hamarosan ezer forint fölé megy az ára. A friss hazai termésbõl legjobb a lekvár, az pedig most érik, sietni kell.

Szerző Ripost

A %Ripost% munkatársai körülnéztek a piacokon. Tapasztalataink szerint vidéken 450-550 forint körüli áron már hozzá lehet jutni szép sárgabarackhoz. A fővárosban sokkal nagyobbak az árkülönbségek, a Bosnyákon 580 forintért is találtunk szép barackot, a Fővám téri Nagycsarnokban 980 forint volt kilója, ami befőzéshez nagyon drága. A hipermarketekben 600-700 forintot kérnek a kajszi kilójáért, de azt kevésbé szépnek láttuk.

 

 A vásárlók még mindig kivárnak, sokallják az árat

– mondta az egyik kofa a Nagycsarnokban.

- Pedig nem nagyon lesz már olcsóbb, itt a főszezon. Én sem adhatom kevesebbért, mert a nagybani piac I. osztályú áruja is 460-650 forint között van. Ideszállítom, dolgozom vele, valami nekem is kell maradjon.  

Ha valaki el akar tenni, akár befőttnek, akár lekvárnak, most vegyen kajszit, mert később még drágább lesz, vagy csak külföldi, ami nem olyan jó

- vélekedett a Bosnyák téri piacon az eladó, mire az egyik vásárló mindjárt kért öt kiló

- Hallottam róla, hogy idén elfagyott a barack még virágában, nem is nagyon akartam idén befőzni, de a gyerekek imádják a baracklekváros palacsintámat, legalább annyit teszek el, hogy abba elég legyen – mondta lapunknak az anyuka.

Magyarországon évente 36-40 ezer tonna sárgabarack kerül a piacokra. Hunyadi István, a FruitVeb terméktanács igazgatója szerint azonban idén legfeljebb 20 ezer tonna terem.

- Pontos adatokkal még nem rendelkezünk, de az biztos, hogy a kieső mennyiséget nem lehet importtal pótolni – vélekedett. - A spanyol sárgabarack már lement, olasz is elvétve található. Nem lesz már idén olcsóbb az ára.

Az aprószemű sárgabarack olcsóbb, de érdekes módon édesebb, így – bár több vele a munka - inkább ezt érdemes lekvárnak venni.

 

A baracklekvár titka

Ahány ház, annyi szokás – baracklekvár tekintetében is.

  • * A legfontosabb eltevéskor a higiénia: az üvegeket alaposan ki kell mosni és kiforrázni, a tetőket érdemes kifőzni. Mindent mossunk el alaposan forró vízzel, ami a lekvár alapanyagaival érintkezik.

  • * Ha a barackot nem csak kimagozzuk, de meg is hámozzuk, selymesebb lesz a lekvár. Pár percre forró vízbe dobva könnyen lejön a héja. Az érett gyümölcsöt nem érdemes darálni, de amikor megtisztítottuk, azonnal föl kell tenni főzni, nehogy megbarnuljon.

  • * A legtöbb recept egy kiló gyümölcshöz 40 deka cukrot ajánl, de ha azt szeretnénk, hogy gyümölcsösebb, pikánsabb legyen, elég 20-30 deka is.

  • * A lekvárt főzés közben folyamatosan keverni kell, legjobb a lyukas közepű fakanál. Ha felforrt, bugyog (vigyázat, nehogy megégessen!), egészen kis lángon főzzük, amíg el nem fővi a habját (kb. fél óra).

  • * Amikor az üvegeket megtöltjük, érdemes kicsit összerázni, hogy a levegő kiszoruljon belőle, és még egy kicsit utánatölteni. Fontos, hogy az üveg szája ne maradjon lekváros. A dunsztolás türelemjáték, hagyjuk az üvegeket egészen kihűlni a dunsztban!

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Szerző Ripost

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

    mindmegette.hu

    Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

    mandiner.hu

    Félelem és reszketés Németországban: minden ötödik ember napi szinten szorong a klímaválság miatt

    ripost.hu

    Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

    hirtv.hu

    Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

    origo.hu

    Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

    mindmegette.hu

    Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

    magyarnemzet.hu

    Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

    videa.hu

    Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

    travelo.hu

    A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    INSIDER

    „A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

    INSIDER

    Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

    INSIDER

    Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

    INSIDER

    Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

    INSIDER

    Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

    INSIDER

    Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

    INSIDER

    „Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

    INSIDER

    Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria