Létrehozva: 2018.10.27.

Tavasz az őszben: így borul virágba a természet

A szokatlan meleg megbolondította a növényeket, ezért egy éven belül másodszor is gyönyörködhetünk a tavaszias virágzásban. De vajon ez milyen hatással van a jövõ évi termésre?

Furcsa jelenségre figyelhettünk fel az elmúlt napokban, sok helyen ugyanis idén másodjára is virágba borultak a fák, virágzásnak indultak a zöldségek is. Egy budapesti balkonládában már kezd pirosodni a paradicsom, a Bakonyban kinyílt az ibolya, a Balatonnál pedig az orgona kezdett virágzásba. Mind-mind csodás látvány nyújt, ám a tavaszias hangulat mögött szomorú valóság áll: az időjárás megtéveszti a növényeket, és ennek súlyos következményei lehetnek a szakember szerint.

„Az őszi virágzás negatívan befolyásolhatja a jövő évi termést a gyümölcsfáknál. A virágok, illetve a belőlük kialakuló fejletlen termések elhasználják a fák tápanyagtartalékát, így abból nem marad elegendő tavaszra” – mondta a %Ripost%-nak Varga Tamás biológus, aki szerint attól azért nem kell tartani, hogy jövőre nem lesz gyümölcs, csak az érintett fákon lesz kevesebb a termés.

Meg lehet menteni a fákat

A szakember szerint a gazdák pontosan akkor teszik a legjobbat a fákkal, ha leszedik a késői virágokat, így csökkenthető a tápanyagveszteség. A gyümölcs idén már úgysem tudna beérni, hiszen közelednek a téli hónapok.

„Az fontos, hogy jó sokáig maradjon egészséges és zöld a lombozat, ezzel a levelek több táplálékot tudnak termelni, amit a fa elraktározhat a téli időszakra” – fogalmazott a %Ripost%-nak a szakember, aki egy régi megfigyelést is kötött a szokatlanul meleg őszhöz.  „A népi jóslat azt mondja, ha meleg október hónapja, hideg lesz a február. Régen nagyon pontosak voltak ezek a megfigyelések” – tette hozzá Varga Tamás.

Az állatokat is megőrjíti az időjárás

Nemcsak a növények, hanem az állatok is megzavarodtak a hosszan tartó vénasszonyok nyarától: a macskákon például még mindig rajta van a párzás.

„Az európai hüllők nem mentek el telelni még, mert jó idő van, és ha egyik napról másikra tényleg beköszönt a fagy, elpusztulnak” – mutatott rá hazánk egyetlen vadállatbefogója. Both Zoltán szerint kevés idejük van felkészülni az élőlényeknek a télre, ami komoly károkat okozhat a természetben.

Még melegebb nyarak és még enyhébb telek jönnek

„Melegrekordokra kell számítani évről évre” – mondta Mika János éghajlatkutató. A szakember szerint a globális klímaváltozás körülbelül egy Celsius-fokot tesz hozzá mindenhez, de van, ahol többet. Az északi területek gyorsabban melegszenek, csökken a hőmérséklet különbség dél és észak között, csökken a nyugati szelek áramlása is.

„Több hőhullám, nagy meleg várható a jövőben, de a nagy hidegek gyakorisága viszont ritkul”

– utalt korábban az éghajlatkutató a most is érzékelhető tavaszias októberre. Az évszakok „eltűnése” kapcsán a szakértő elmondta: valószínűleg a nagyon meleg időszakok kicsit hosszabbak lesznek, a telek pedig enyhébbek. „Mindez azonban évtizedekre vonatkozó tendencia” – vélekedett Mika. A szakértő szerint a legfontosabb, hogy megtanuljuk: amit eddig extrém időjárásnak hittünk, az a jövőben akár mindennapos jelenséggé válhat.

 

Haldoklanak a gesztenyefák ősszel

Pár hete újra virágba borultak a vadgesztenyefák, csodás látványt nyújt például az Szilágyi Erzsébet fasor is. A %Ripost% utánajárt, hogy mi lehet a gesztenyék virágzásának hátterében, ám a szakember szomorú hírrel szolgált: sajnos a gesztenyefák haldokolnak. Minden áprilisban aknázómoly rakja le a petéit a vadgesztenyék leveleire, a lárvák pedig később belefúrják magukat a levelekbe és a virágokba. A tömeges támadástól a vadgesztenyék túl korán lehullajtják a lombjukat, ám ez átveri őket: azt hiszik a fák, hogy elmúlt az ősz és a tél: újra rügyezni kezdenek. A fák a dupla virágzás után legyengülve kezdik a tavaszt, így az őszi látvány lényegében a fák lassú pusztulása.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

vg.hu

Hiánycikk lett a súlycsökkentő, már korlátozzák a felírását

metropol.hu

Rejtegethették előttünk - új bolygó bukkant fel a naprendszerünkben

magyarnemzet.hu

Ő a Liverpool legönzőbb játékosa a klub legendája szerint

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Roppanós koviubi 3 nap alatt, mutatjuk a tökéletes receptet

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Tragédia a Gyáli úton: Porsche gázolt el egy férfit - helyszíni fotók!

INSIDER

Kínzó izom- és ízületi fájdalom, kimerültség: új járvány terjed Magyarországon?

INSIDER

„Szép lány volt, nagy álmokkal” – Halálra gázolták az 5 éves hercegnőt egy iskola előtt

INSIDER

Május 12-ig láthatók a lélegzetelállító képek a Városligetben - Galéria