Létrehozva: 2019.02.21.

Megrohamozták a lombikklinikákat: valami megkezdődött az új családtámogatással?

Az utóbbi napokban megnõtt a forgalom a meddõségi klinikákon, a szokásosnál jóval többen érdeklõdnek a lehetõségek iránt. A Ripost számos intézményt megkeresett, mindenütt arról számoltak be, hogy legalább kétszer annyian telefonálnak, mint korábban, és sokan be is jelentkeznek.

A szokásosnál jóval későbbre kapott időpontot a Budai Meddőségi Központban Tóth Csilla, és amikor ennek az okát kérdezte, azt válaszolták: nagyon sok az új jelentkező.

„Régóta próbálkozunk lombikbébivel, de most, amikor felhívtam az intézetet, hogy újabb időpontot kérjek, meglepetésemre a szokásosnál jóval későbbre adtak csak. A recepciós azt mondta, hogy amióta megjelent a családtámogatási 7 pont, azóta nagyon sok az első konzultációs bejelentkező. Azt is hozzátette, sokan érdeklődnek arról, milyen gyakori lombik esetén az ikerszülés, és le lehet-e fagyasztani a megtermékenyített petesejtekből néhányat, hogy két-három évvel később azt is beültessék."

Több meddőségi centrumot is megkérdeztünk, és kiderült: az elmúlt két hétben legalább a duplájára nőtt az érdeklődők száma. Sokkal többen kérnek információt, arra kíváncsiak, hogy milyen feltételek mellett jöhet szóba a mesterséges megtermékenyítés, hogyan működik ez az egész.

„Sokakat az érdekel, hogy veszélyes-e, ha három embrió is megtapad, mennyi ideig lehet lefagyasztani a megtermékenyített embriókat, és mennyi idő egy ilyen kezelés a kezdettől a sikerességig" – mondta a %Ripost%-nak az egyik hely recepciósa.

„Az az érzésem, hogy a legtöbb érdeklődőt csak most kezdte foglalkoztatni ez a lehetőség. Sokkal egyszerűbbnek gondolják az eljárást."

A közösségi oldalak lombikbébi csoportjaiban is megélénkült a forgalom. A legtöbben ott is azt szeretnék tudni, milyen gyakori a lombikos megtermékenyítés esetén az ikerszülés, és mennyi időre van szükség a teherbe eséshez.

„Nagyon jó, ha a családtámogatási rendszer hatására előbbre hozzák a párok a gyermekvállalást, mert minél hamarabb kiderül, hogy orvosi segítségre van szükség, annál nagyobb az esélye a lombikprogram sikerének" – tudtuk meg dr. Forgács Vincétől, a Forgács Intézet igazgatójától. 

„Eddig döntő többségben a 40 év fölöttiek vettek részt a programban, bízom benne, hogy most megnő a harmincas éveikben járók aránya.  Ez kedvez annak is, hogy az első gyermeket kövesse második, esetleg harmadik. Azt javaslom, akik egy éve nem védekeznek, és mégsem fogan meg a gyermek, ne várjanak csodára, forduljanak szakemberhez."

Dr. Forgács Vince hozzátette: 12 olyan klinika van ma Magyarországon, ahol OEP finanszírozásra lehet kérni a kezelést.  

Nincs még egy olyan ország Európában, ahol a nők 45 éves korukig állami finanszírozással vehetnek részt lombikprogramban

– hangsúlyozta.
 

Több beültetést támogat az állam
Már nem a gazdagok kiváltsága a lombikprogram. Nőtt a gyógyszertámogatás és a társadalombiztosítás által finanszírozott kezelések száma. A lombikeljáráshoz kapcsolódó gyógyszereket korábban 70 százalékban támogatta az állam, 2017 óta azonban már a 90 százalékát fizeti. Szintén 2017-ben, egy évvel a CSOK bevezetése után döntött úgy a kormány, hogy ha egy meddő párnál az első 5 lombikeljárás valamelyike sikerül és abból gyermek születik, akkor a következő gyerek esetében 4 kezelés ingyenes a pár számára.

Mi lesz a hitellel, ha nem jön össze a gyerek?
A fiatal házasok gyermekvállalását segítő kamatmentes kölcsönt júliustól vehetik fel a párok, a részleteket tartalmazó kormányrendelet azonban még nem jelent meg. Azt már közölték, hogy ha öt éven belül nem születik gyermek, akkor a hitel piaci kamatozásúvá változik. De mi a helyzet akkor, ha a pár nem tehet arról, hogy a tervezett gyerek nem születik meg? Információink szerint a kormány mérlegeli, hogy ha az érintett házaspár orvosi igazolással bizonyítja az egészségügyi okokat, akkor speciális szabályok vonatkozzanak rájuk. Van már erre példa a CSOK esetében. Ha a kedvezményes lakáshitelt a születendő gyermekek vállalásával veszik fel, de gyerekek nem születnek meg, akkor vissza kell fizetni a CSOK-ot kamatostól. Kivéve, ha a pár egyik tagja meddő, és erről orvosi igazolást tudnak felmutatni. Igazolniuk kell azt is, hogy legalább ötször részt vettek meddőségi kezelésen, ebben az esetben nem esnek el a kamattámogatástól.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Helyesírási kvíz: csak nagyon kevesek tudják hibátlanul kitölteni

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Fantasztikus örömhírt jelentett be Szinetár Dóra, özönlenek a gratulációk

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

life.hu

Lehet, hogy örökké tartó szerelemben élsz? Ezekre a jelekre figyelj

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

ripost.hu

Feljutás? Kiesés? Óriási a tét a hoki vb-n a magyaroknak

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Egy kétéves kislányt zártak az autóba Nyíregyházán, eszméletlenül húzták ki

INSIDER

Az orvosok szörnyű jóslata: 9 évet él már csak a hetedik osztályos Krisztián

INSIDER

Egy gyönyörű, fiatal lányt keres a rendőrség: nem láttad véletlen Laurát?

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó