Létrehozva: 2019.02.08.

Nyárig biztosan Pesten maradnak a sziámi ikrek

Újabb részletek derültek ki a bangladesi sziámi ikrek mûtétjérõl és helyzetérõl. Mint azt a Ripostnak a Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs igazgatója elárulta: a gyerekek 4-5 hónapig még Magyarországon maradnak, a nagy koponyaszétválasztó mûtétre nyáron kerülhet sor.

A Pataki doktor által vezetett január 25-i műtét során minden a terveknek megfelelően alakult – közölte a %Ripost% kérdésére Sándor Alexandra Valéria, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője.

„A kicsiket már kiengedtük a kórházból. A műtétsorozat ezen szakasza, azaz az expanderek beültetése, majd folyamatos tágítása 4-5 hónapig tart, ezt Magyarországon végzik el. A végső szétválasztásra nyáron kerülhet sor, ám ennek a beavatkozásnak a helyszíne még nem dőlt el" - közölte.

A bőr- és szövetnyújtáshoz szükséges expandert dr. Pataki Gergely plasztikai sebész fejlesztette ki és ültette be január 25-én az ikrek összenőtt fejének koponyájába, a csont alá. A bőr és a szövetek nyújtásával nyernek elegendő saját „anyagot” a szétválasztás után jelentkező bőr- és szövethiány pótlásához. „Az ikrek jól vannak, már játszanak, mindennap megnézzük őket. Fájdalomcsillapítót és antibiotikumot kapnak, rendben vannak, úgyhogy bizakodva nézünk a jövő elé” – mondta el a TV2 Mokka című műsorában a plasztikai sebész.

A koponya feletti lágy részek, az izmok és a bőr tágítása nagyon fontos, hiszen a végső műtét során, amikor dr. Csókay András idegsebész főorvos elvégzi az agyak szétválasztását, akkor egy nagy szövethiány keletkezik majd mindkét kisgyerek koponyáján.

„A koponyaszöveteket és az agyhártyákat megpróbáljuk helyreállítani, a csontot is, de a keletkező sebet fedni kell, lehetőleg saját szövetekkel” 

 

– tette hozzá az orvos. Ezeket a szöveteket próbálják meg most kialakítani a gyerekek saját szöveteiből a szövettágító segítségével, amelyet a koponyacsont és a lágyrészek közé építettek be. Az expander egy beültetett szilikonlabdácskára hasonlít, ami speciális, erre a célra tervezett méretű és formájú idom. Több szövettágítót is beültettek, vészhelyzetekre is felkészülve. Ezeknek a tágítása zajlik a következő száz-százötven napban oly módon, hogy folyadékkal töltik ki, minden héten újabb mennyiséget befecskendezve.

Pataki doktor külön megköszönte, hogy a bangladesi ikreket a Semmelweis Egyetem műtőiben műthették meg és támogatást kaptak az egyetem gyermekklinikáitól, az ott dolgozó szakemberektől, aneszteziológiai és radiológiai csapatától. Mágneses rezonancia-tomográfia segítségével olyan képet tudtak alkotni a kislányok agyáról, beleértve az ereket is, aminek segítségével háromdimenziós modellt készíthettek róla, majd ipari nyomtatóval kinyomtatták. Ezek a háromdimenziós modellek részletgazdagok, segítségükkel tudták modellezni a műtét egyes szakaszait, a koponya és az agy szétválasztását szintén ezek a segítségével gyakorolják az orvosok. Csókay főorvos vezetésével az orvoscsapat minden héten gyakorol. Mire elérkezik a nagyon rizikós, ám végső sikerrel kecsegtető nagy szétválasztó műtét, addigra minden készen áll.

 

A bangladesi család számára valóságos kulturális sokkot jelentett, amikor megérkeztek Magyarországra. A kislányokkal jöttek a szüleik és idősebb testvérük is, aki mára megszokta és megszerette különös húgait, ügyesen játszik velük. Soha korábban nem láttak még Budapesthez hasonló várost, amikor még a műtét előtt elvitték őket a Citadellára és a Budai Várba, az nagyon tetszett nekik. Az orvosok azt tervezik, hogy ha a kicsik egészségi állapota lehetővé teszi, elviszik a családot a Parlamentbe is, megmutatják nekik a Szent Koronát. Nagyon érdekes a bangladesi család számára a mi életünk, de amit nem szeretnek, az az étel: íztelennek érzik, hiszen az ő konyhájuk sokkal fűszeresebb, csípősebb.  

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a Nemzet Sportolója

magyarnemzet.hu

Az orosz mesterlövész lesből támadt az ukrán katonákra a háborúban + videó

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre