Létrehozva: 2019.03.11.

Meghosszabbítják és felújítják idén a magyar autópályákat

A magyar autópályák közül többet meghosszabbítanak, illetve a sztrádák jelentõs részén felújítási és karbantartási munkákat végeznek 2019-ben. Így többek közt az M1-es egyik legkritikusabb részét kijavítják, illetve átadják az M2-es fõváros és Vác közötti szakaszát.

Még jobbak lesznek a magyar sztrádák! Több, már használatban lévő autópálya szakaszt is felújítanak az idén. Az M0-s déli szektora mellett az M1-es sztrádát az M0-s csomópont és Tatabánya között gatyába rázzák, s kezelésbe veszik az M7-es Balaton környéki szakaszát is, utóbbinál ügyelve arra, hogy a munkálatok a nyári vakáció időszakában ne okozzanak dugót.

Nyomvonal hosszabbításokra és építkezésekre főleg a keleti országrészben kerül majd sor. Az idei év egyik legjelentősebb építkezése a Miskolcot és Tornyosnémetit összekötő M30-as autópálya északi szakaszán lesz, a munka végeztével az M3-as és M30-as autópályákon Budapesttől egészen az országhatárig autózhatunk végig a sztrádán Kassa irányába. Később az M3-ast is a határig húzzák ki. Hasonlóan országhatárt érintő beruházás az M4-es autópálya fejlesztése Berettyóújfalu és Nagykereki között. A sztrádát a Budapestet elkerülő M0-s és Cegléd között is fejlesztik, itt már 15 kilométernyi út elkészült, melyhez további 30 kilométert építenek. Békéscsaba is megközelíthetőbbé válik az M44-s Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszának megépítésével, ami később az M5-ös sztrádával köti majd össze a Békés megyei várost. Az ország nyugati részén a már megkezdett M85-öst is folytatják a Csorna, Sopron és Fertőrákos közötti szakaszon. A kormány 2025-ig összesen 2500 milliárd forintot fordít útfejlesztésre: a felújítások és építkezések nem titkolt célja, hogy Magyarország városaiból félóra alatt elérhető legyen egy-egy sztráda.

Felújítások:

M0: Jóval strapabíróbb betont kap az M5-ös és M6-os között. A munkálatok 2020 tavaszáig tarthatnak. A 2x3 sáv helyett 2x2 sávon lehet közlekedni.

M1: Az év végéig a Budapest és Tatabánya közötti 43 kilométeres szakaszon végeznek felújítási munkálatokat. A munkavégzés idején 2x2 sávos közlekedési rend él majd.

M2: A Budapest és Vác közötti autópályán az őszig tartó munkálatok végén 2x2 sávon haladhat majd  a forgalom.

M7:  Május 9-ig, illetve szeptember 2. és október 27. között a Letenye felé vezető oldalon felújítás lesz a 96-os és 102-es kilométerszelvények között. A főváros felé két, Letenye irányába egy sáv megy majd.



Építkezések és hosszabbítások:

M3: A jelenleg Vásárosnaményig tartó sztráda mintegy 23 kilométernyi meghosszabbítással az országhatárig, Beregdarócig ér majd.

M30: Miskolcot összekötik Tornyosnémetivel, ahonnan Kassa fele autózhatunk majd tovább. A munkálatok 2021 nyaráig tarthatnak.

M4: Az M0-s és Cegléd között 30 kilométert építenek idén télig, és Berettyóújfalutól a román határig, Nagykerekiig. Utóbbit 2020 elején adhatják át.

M44: Az M5-ös sztrádát és Békéscsabát összekötő utat több részletben építik meg: a Tiszakürt és Kondoros közötti szakasz nyár végére, a Nagykőrös és Tiszakürt, s a Kondoros és Békéscsaba közötti szakasz 2021-re készülhet el.

M6: Bólytól egészen a horvát határnál található Ivándárdáig bővül az M6-os. Paksnál pedig összekötik a sztrádát a 6-os úttal.

M60: Mintegy 60 kilométer hosszú szakasz épül Pécs és Barcs között, így a baranyai megyeszékhelyről közvetlen gyorsforgalmi úton is elérhető lesz a horvát határ.

M85: Az út az M1-es kiágazásaként Győrt köti össze Sopronnal és Fertőrákossal. Csornánál a várost elkerülő szakasszal épülhet tovább, mintegy 60 kilométeren, amit a tervek szerint 2020 teléig adnak át.

M9: Megszűnhet a Budapest-központúság, az országhatár vonalát követve épülhet az M9-es sztráda, ami Kőszegtől indul majd és egészen Debrecenig vezetik. Keresztezni fogja az M7-es, M6-os és M5-ös autópályákat, de elhalad majd Zalaegerszeg, Kaposvár és Békéscsaba mellett is.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a hegy minden turistát megtéveszt - képek

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

vg.hu

M6-os autópálya: megvan a Bóly–Villány közötti szakasz átadásának pontos időpontja

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

mandiner.hu

Politikai kalandtúra megdöbbentő találkozással a végén

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

mindmegette.hu

Így tisztítsd meg a nyirokrendszered: íme néhány egyszerű, de hatásos mozdulat

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Orbán Viktor: A háború és a béke közötti választóvonalon állunk

INSIDER

„Szemét, iszonyú bűz, és patkányok mindenhol” - 10 éve küzd szomszédjával Zelka

INSIDER

Neked menne? Ez a teszt tuti, hogy megizzaszt!

INSIDER

Szentkirályi Alexandra a felújított Városligetben piknikezett a budapesti fiatalokkal