Létrehozva: 2019.04.13.

Áttörés a magyar egészségügyben: ez lesz azokkal, akik vizsgálatra várnak

A Ripost megtudta: dolgoznak a rendszeren, aminek a segítségével jelentõsen csökkenthetõ lesz a várakozási idõ a szakorvosi vizsgálatokra. Most egy szívvizsgálatra átlagosan 50, egy érvizsgálatra 36 napot kell várnia a betegnek. Információink szerint az egészségügy nagy reform elõtt áll, aminek ez is része.

Komoly változások várhatók az egészségügyi ellátásban, tudta meg a %Ripost%. Ennek részeként rövidül az az idő, amit az ellátásra kell várniuk a betegeknek.

A műtéteknél már jól működik az új rendszer

A műtéti várólistákat már sikerült csökkenteni azzal, hogy nyilvánossá tették a várakozási időt, és a beteg az interneten megnézheti az azonosító számával, mikor kerül sorra, és azt is, hogy melyik kórházban mennyit kell várni, és ha talál olyan helyet, ahol rövidebb a várólista, bejelentkezhet oda is. 2018 végére a hat évvel ezelőtti 70 ezerről 28 ezerre, április közepére pedig alig több mint 25 ezerre csökkent a várakozók száma. Ezzel nemzetközi összehasonlításban is az erős középmezőnybe került Magyarország. Tovább javít a helyzeten az az áprilistól bevezetett új szabály, hogy minden orvosnak a kiadható legkorábbi időpontot kell megadnia a betegnek a műtétre, másként az intézménye szankcióra számíthat. Ezzel kizárható, hogy plusz juttatás, paraszolvencia fejében jusson valaki előnyhöz.

A járóbetegeknél is ugyanilyen lesz a rendszer

Hasonló rendszer bevezetését tervezik a járóbeteg szakellátásban a betegfogadási listákkal kapcsolatban, tudta meg a %Ripost%. A gyakorlati kivitelezést nehezíti, hogy itt jóval több betegről van szó. Évente 70 millió szakvizsgálatot végeznek el Magyarországon, a szakág is jóval több, mint a műtétek esetében. A Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint átlagosan több mint 3 hetet kell várni egy szakvizsgálatra, de a kép szakmánként nézve jóval árnyaltabb. A legrosszabb helyzetben a kardiológiai szakrendelések vannak, átlagosan több mint 50 napos várakozási idővel, második a diabetológia, amire 37 napot kell várni, harmadik az angiológia, azaz az érbetegségek szakrendelése, ahol 36 nap a várakozás.

Átlagosan egy hónapnál is több várakozás után juthatunk be endokrinológiai, nefrológiai, szemészeti és bőrgyógyászati szakrendelésre is. A legjobb helyzet a fül-orr-gégészeti, a sebészeti és a gyermekgyógyászati szakrendeléseken van, ott 3-4-5 nap a várakozás” – tájékoztatta a %Ripost%-ot a Medicina 2000 szövetség. Felmérésükből kiderült, hogy a legnagyobb arányú javulást két szakterület mutatta az utóbbi időben, az általános belgyógyászat, ahonnan gyorsan tovább küldik a beteget a speciális szakrendelésekre, valamint a belsőelválasztású mirigyek, például a pajzsmirigy kezelésével foglalkozó endokrinológia, ahol sokan a magánellátást választják.
A Medicina 2000 szövetség azt szorgalmazza, hogy jusson több pénz a betegfogadási listák csökkentésére és a háziorvosok írhassanak fel olyan készítményeket, amiket egyelőre csak szakrendelésen kaphat meg a beteg.

Vannak intézmények, ahol már most kinn van a lista a neten

A megoldáson az egészségügyi kormányzat is dolgozik. Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója a Magyar Nemzetnek a héten azt nyilatkozta, hogy folyamatban van egy projekt, amellyel várhatóan egységesen nyilvánossá válnak a betegfogadási listák.

„Amíg nincs egy rendszerben az összes adat, több intézmény honlapján már most is láthatók ezek a listák”

– tette hozzá Kiss Zsolt.

A %Ripost% információi szerint gőzerővel dolgoznak a rendszerek egységesítésén, és jövőre már működésbe is léphet az új központi adatbázis, ami nyilvánosan is elérhető lesz az interneten, és hasonló lesz a műtéti várólistáknál már bevált rendszerhez.
Lapunk a NEAK-hoz illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult, hogy részleteket tudjunk meg arról, hogyan csökkentik a várakozási időt a járóbeteg szakellátásokon, de egyelőre türelmet kértek, későbbre ígértek tájékoztatást.

Ma még a gyerekeknek is sokat kell várniuk

Kevés kórház honlapján találtunk információkat arról, mennyit kell várni az adott intézményben a szakrendelésre. A Heim Pál Gyermekkórház betegfogadási listája szerint a sebészeten 66 nap, az urológián 104 nap, az ortopédián 56 nap, a szemészeten 103 nap a várakozási idő, endoszkópiára 26 napot kell várni a gyerekkel. Ez természetesen nem vonatkozik a sürgősségi ellátásra.
A Siófoki Kórház és Rendelőintézetben már elkezdték a betegfogadási online lista elkészítését, de adatok még nem érhetők el.
Várakozni nem csak az állami intézményekben, hanem a magánrendelőkben is kell: a Raditec magánrendelő betegfogadási listája szerint 31 napot kell várni CT-vizsgálatra, és 76 napot az MR-re.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

vg.hu

Olajat talált a Mol Magyarországon

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

magyarnemzet.hu

Ronnie O’Sullivan az asztalra csapott, az „idióta” világelső örülhet régi beszólásának

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Hirtelenül elhunyt Pintér Marianna

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Kiderült az igazság: Karácsony ígéreteinek kétharmada nem teljesült

INSIDER

Megszólalt a szakértő a jubileumi pontyfogóversenyről

INSIDER

Szijjártó Péter: a NATO átlépte a vörös vonalat! - Videó

INSIDER

Rendkívüli bejelentés érkezett az üzemanyagárakról, ekkor lép életbe

INSIDER

Hirtelen indultak be a fájások, szülés után jött a sokk Győr-Moson-Sopronban