Létrehozva: 2019.05.23.

Kiderült, mik csábítják haza a külföldön dolgozó magyarokat

Végre többen jönnek haza Magyarországra, mint amennyien elmennek külföldre szerencsét próbálni. A Ripost a fordulat okát is megfejtette.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2018-ban 20 ezren költöztek vissza Magyarországra, ezzel szemben csak 18 150-en költöztek ki, vagyis megfordult a tendencia! 2014-2015-ben még 30 ezren hagyták el az országot, és még 2017-ben is majdnem 27 ezren vándoroltak el.

Induló tőkét gyűjtenek a fiatalok

Sokan, akik dolgozni mentek ki külföldre, nem gondolták véglegesnek a kiköltözést, nagy részük az önálló élet és család megalapozására gyűjt külföldön. Mivel a júliusban induló családtámogatásoknál a külföldi munkaviszonyt is elfogadják, még többen fontolgatják a hazaköltözést.

A külföldi magyarokat tömörítő internetes csoportokban mindez állandó témává vált az elmúlt napokban, sőt külön oldal is alakult az interneten: a Hazaköltöző Magyarok oldalát 1400-an látogatják.

Július elsejétől használt ingatlant is lehet csok-hitellel vásárolni, és erre a világ bármely pontjáról hazaköltöző magyarok is jogosultak lesznek – ezt nemrég jelentette be Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Mint ismeretes, a csok-hoz és a csok-hitelhez 2 év, a babaváró hitelhez 3 év munkaviszony szükséges. A hazaköltözők számára ez nagy könnyebbség – derül ki az internetes bejegyzésekből is.

 

Itthon könnyebb újabb gyerekeket vállalni

„2012-ben költöztem ki Angliába, most május végén vagy június elején költözünk haza" – mondta a %Ripost%-nak B. Anita.  „Akkor azért döntöttem a kiköltözés mellett, mert a párom már két éve kint dolgozott, és a baráti körömből is sokan. De soha nem tudtam megszokni, nem éreztem magam otthon. Viszont többet kerestem ott takarítással, mint itthon a tanító szüleim."

Anitáéknak van egy kétéves kislányuk, Lujzi születése óta pedig sokat gondolkodtak a hazaköltözésen: szeretnék, ha a lányuk magyarként nőne fel, és nem utolsó szempont a közeli nagyszülői segítség sem. Amikor az új családvédelmi intézkedések kapcsán kiderült, hogy a külföldi munkát és tb-t is figyelembe veszik, döntöttek. A szülőknél fognak lakni, amíg megveszik az új lakást.

„Szeretnénk még két gyereket, így felvennénk a fiatal házasok támogatását is, nemcsak a kedvezményes hitelt, sőt lehet, hogy kihasználhatjuk a falusi csok-ot" – tette hozzá.   

 

Jobban állunk, mint a környező országok

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat felmérése szerint Magyarországon alacsony az elvándorlás, csupán a 15-64 éves lakosság 6,8 százaléka vállal külföldön munkát, míg például Írországból 10,3 százalék, Portugáliából 16,7 százalék az elvándorlás, a szomszédos Romániából 34,1 százalék, Szlovákiából 10,2 , Bulgáriából 21,1, Horvátországból pedig 14,4 százalék.

 

Jár a csok a hazaköltöző magyaroknak

A külföldről hazatérők csok igénylését megkönnyítik a júliusban életbe lépő változások. A külföldi (EU-n belüli) munkavállalás vagy tanulás után hazatérő és letelepedni, otthont teremteni szándékozó magyarok helyzetét jelentősen megnehezítette eddig, hogy legalább egy napra, sőt a 10 milliós támogatást igénylő nagycsaládosoknak fél évre hazai TB-jogviszonyt is kellett létesíteniük. A külföldön tartózkodó magyarok hazatérésének hatékonyabb ösztönzése és támogatása érdekében ezért az igényléskor július 1-jétől elegendő csak a külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt igazolni, valamint nyilatkozatban vállalni, hogy az építkezés befejezése vagy az újabb ingatlanba való beköltözés után 180 napon belül belföldi TB-jogviszonyt is létesítenek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeverték Németh Kristófot, kihívták a rendőrséget

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

borsonline.hu

Négy éve hunyt el az ország Lópici Gáspárja: így néz ki most a horrorház

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Majdnem világrekord-mértékű államháztartási hiány alakult ki Katona Tamás pénzügyi államtitkársága alatt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Patai Anna végre elárulta születendő kisbabája nevét

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

Hányingerkeltő: A Nébih azonnal bezárta a II. kerületi éttermet, olyan meghökkentő állapotok uralkodtak – Videó

INSIDER

Trükköznek a magyar eperrel az árusok - Ne hagyd magad átverni!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll