Létrehozva: 2019.06.12.

Három focipályányi szemét úszik a Tiszában

Döbbenetes videót készített egy kezdõ természetfilmes, az anyai ágon magyar, apai ágon ukrán származású Ljasuk Dimitry. A Tisza-tó megszállottja szerint három focipályányi szemét gyûlt össze Kiskörénél, és ez az Ukrajnából érkezõ árhullámokkal csak tovább nõ. Muszáj cselekedni!

PET-palackok, flakonok, falióra, mosógép – az elbomló uszadékfák között három focipályányi szemét hullámzik a Tiszán, de nem csak a vízfelszínen, hanem a szakemberek szerint akár két méter vastagon a víz alatt is. Ljasuk Dimitry júniusban készített felvételei szíven ütik az embert. Mint mondja, a helyszínen a szörnyű látvány mellett iszonyatos bűz terjengett, több tonnányi rothadó szemét szaga.

„Nemrég tettem egy kísérletet: 60 önkéntessel három óra alatt sikerült mintegy másfél tonna szemetet összeszednünk. Amikor megláttam, mi van a Tiszán, az volt az első gondolatom, hogyan tudnék valami hasonlót tenni ugyanitt. Aztán körbejártam a szeméttengert, és rájöttem, hogy ehhez nem önkéntesek, hanem nagy gépek és szakemberek kellenek. A szemét alatt erős a sodrás, ha valaki beleesik, az a közel két méter vastag szemétréteg alatt reked... Életveszély!” – mondta a %Ripost%-nak Ljasuk Dimitry, aki eldöntötte: ha nem is Kiskörénél, de vízre száll a környezetért. Legénységet toborozva maga is gyűjti majd a palackokat június 14. és 18. között a Tiszai Pet-kupán, hogy tisztábbá tegye a folyót.

Sziszifuszi munkának tűnik a palackmentesítés, pláne, hogy minden árhullámmal újabb, jelentős mennyiségű szemét érkezik.

„Ha nem szednénk össze, akkor még több lenne!” – hangsúlyozza a természetfotós.

„A palackcímkék árulkodók, a Kiskörénél összegyűlt szemét fele külföldről való. Nem figyelnek oda erre a szomszédaink, ahogy mi sem...

Szeretném kulturáltan megértetni a Tisza külföldi szakaszán élő emberekkel és vállalatokkal, hogy a saját folyójukat mérgezik. Felelőtlen és veszélyes, amit csinálnak” – tette hozzá. A természetfilmes diplomáciai kapcsolatokat keres, s bízik abban, hogy magyar édesanya és ukrán édesapa gyermekeként határon innen és túl is képes szót érteni és megoldást találni a szemmel láthatóan egyre nagyobb problémára.

„Azt vallom, hogy a fejekben kell változtatni, mert minden ott kezdődik. Nekem bántja a szemem a szemét, de ehhez az kellett, hogy gyerekkoromban rászoktattak: ha szemetet találunk a Tiszán, azt elvisszük a kikötőbe és kidobjuk” – mesélte Dimitry.

Abban ugyan maga sem hisz, hogy minden érintett szemetelő nemzet idejön és eltakarítja a saját mocskát maga után, de a megfelelő büntetés rászoríthatja az érintetteket, hogy hagyjanak fel a szemeteléssel.  „Szingapúrban komoly pénzbüntetés jár még a cigarettacsikk, a rágógumi eldobásáért is, nem beszélve a pet-palackokról.

Európában is nagyon komoly büntetéseket kellene bevezetni, az abból befolyó pénzt pedig környezetvédelemre, hulladékkezelésre fordítani. Annak, aki nem képes kifizetni a súlyos büntetést, szemétszedéssel kellene ledolgoznia a tartozást.

 

Ha nem lépünk, nem fog megváltozni a helyzet! Mert nem szedhetjük végtelenségig más felelőtlen, lusta emberek szemetét, bárhol dobta is el. A természet pedig nem bír már el több hulladékot.”

Ki ez a harcos környezetvédő?
Ljasuk Dimitry kezdő természetfilmes, a Tisza-tó szerelmese. Videóin, képein szeretné megmutatni a Tisza-tó szépségét és gondjait. Tisza-tavi kalandok című sorozata a természet, a körforgás és az élet szeretetéről szól – és arról, az ember hogyan él együtt az általa létrehozott mesterséges tóval.

 

(Fotók, videó: Ljasuk Dimitry)

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dárdai Bence német magyar fociválogatott

origo.hu

Újabb felkavaró részletek a bőnyi iskolában történt késelésről

borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Az intézkedő rendőr szerint Magyar Péter autós ámokfutásba kezdett, de végig agresszív, fenyegető és megfélemlítő volt

INSIDER

Látványos számok mutatják, mennyit változott az életünk 2010 óta

INSIDER

Itt a friss jelentés: továbbra is gátlástalanul hamisítják a mézet!

INSIDER

Orbán Viktor: A magyar baloldal háborúpárti, a kormány a béke oldalán áll

INSIDER

Kókler áldozata lett Nikolett, még a gatyája is ráment a csaló szerelőre

INSIDER

Ebben nem lesz köszönet: majdnem az ország egészére riasztást adtak ki

INSIDER

"Nem adjuk fel!" - A Ripost olvasói segítettek a gyógyíthatatlan betegségekkel küzdő Karolának